Het Instituut

Natuurlijk zijn mannen grappiger dan vrouwen, tenminste dat vinden mannen, maar is het ook echt zo? In deze aflevering onderzoeken Rob en Joep ook of vrouwen grappige mannen sexyer vinden dan minder grappige en of mannen wellicht dezelfde voorkeur hebben voor grappige vrouwen. Sophie is ervan overtuigd dat vrouwen in ieder geval net zo goed of zelfs beter zijn in het vertellen van moppen. Rob en Joep nemen die uitdaging met veel vertrouwen aan. Daarnaast onderzoeken ze of gewassen mensen misschien minder gebeten worden door muggen dan ongewassen mensen. Met 300 hongerige muggen gaan ze 12 vrijwilligers te lijf. En wij mensen gaan er altijd maar van uit dat we meestal helder denkend en rationeel zijn. Rob en Joep tonen met hun dobbelsteenexperiment genadeloos aan dat dat zeker niet geval is. Welkom in het Instituut!
Het Instituut Zijn wij nog steeds kuddedieren?

Zijn wij nog steeds kuddedieren?

Krijg je een groep mensen zover dat ze vrijwillig hele nare teksten meezingen? Wat is de beste manier om samen te brainstormen? En hoe klop je mensen het meeste geld uit hun zak? 

Het Instituut Zijn mooie mensen beter dan lelijke?

Zijn mooie mensen beter dan lelijke?

Kunnen mooie mensen bepaalde dingen beter dan lelijke mensen? Of kunnen lelijke mensen het juist beter omdat zij altijd veel harder hun best moeten doen? En wat is de beste plek voor een eerste date: in de kroeg of op een hangb ... 

Het Instituut Kunnen we de wereld redden met muziek?

Kunnen we de wereld redden met muziek?

Worden we minder bang voor terroristen als we samen zingen? Na welke muziek vertrouw je een messenwerper? En wat is eigenlijk de snelste manier om je oortje te ontwarren? 

Het Instituut Hoe maak je van een dubbeltje een kwartje?

Hoe maak je van een dubbeltje een kwartje?

Als je voor een dubbeltje geboren bent, hoe kun je dan een kwartje worden? Heeft toejuichen zin als je hard moet fietsen? Ga je slechter darten als je wordt uitgescholden? En wat is eigenlijk het Henkjan-Smits-effect? 

Het Instituut Zijn vrouwen al beter dan mannen?

Zijn vrouwen al beter dan mannen?

Zijn vrouwen in onze maatschappij de mannen niet allang gepasseerd? Rob en Joep testen beide geslachten op efficiëntie, werkgeheugen, opmerkzaamheid, stiptheid en sociaal gevoel. En wie vangt eigenlijk het best een baby? 

Het Instituut Het Instituut: Zijn wij nog steeds kuddedieren?

Het Instituut: Zijn wij nog steeds kuddedieren?

Groepsgedrag. Krijg je een groep mensen zover dat ze vrijwillig hele nare teksten meezingen? Wat is de beste manier om samen te brainstormen? En hoe klop je mensen het meeste geld uit hun zak? 

Het Instituut Het Instituut: Zijn mooie mensen beter dan lelijke?

Het Instituut: Zijn mooie mensen beter dan lelijke?

Zijn mooie mensen ook beter in andere dingen? Of zijn lelijke mensen juist beter omdat die altijd veel harder hun best moeten doen? En wat is de beste plek voor een eerste date: in de kroeg of op een hangbrug? 

Het Instituut Het Instituut: Kunnen we de wereld redden met muziek?

Het Instituut: Kunnen we de wereld redden met muziek?

Worden we minder bang voor terroristen als we samen zingen? Na welke muziek vertrouw je een messenwerper? En wat is eigenlijk de snelste manier om je oortje te ontwarren? 

Het Instituut Het Instituut: Hoe maak je van een dubbeltje een kwartje?

Het Instituut: Hoe maak je van een dubbeltje een kwartje?

Als je voor een dubbeltje geboren bent, hoe kun je dan een kwartje worden? Heeft toejuichen zin als je hard moet fietsen? Ga je slechter darten als je wordt uitgescholden? En wat is eigenlijk het Henkjan-Smits-effect? 

Het Instituut Het Instituut: Zijn vrouwen al beter dan mannen?

Het Instituut: Zijn vrouwen al beter dan mannen?

Zijn vrouwen in onze maatschappij de mannen niet allang gepasseerd? Rob en Joep testen beide geslachten op efficiëntie, werkgeheugen, opmerkzaamheid, stiptheid en sociaal gevoel. En wie vangt eigenlijk het best een baby? 

Het Instituut Het Instituut: Heeft het zin om iemand te martelen?

Het Instituut: Heeft het zin om iemand te martelen?

Deze aflevering: wat is de ultieme leugendetector? Is martelen wel zinvol als je de waarheid wilt achterhalen? En wat is eigenlijk De Slettentest? 

Het Instituut Discriminatie

Discriminatie

In deze aflevering wordt gekeken naar met name onbewuste vormen van discriminatie. Veel mensen zeggen van zichzelf dat ze niet discrimineren, maar is dat ook zo? In meerdere experimenten, waaronder het confronterende experiment ... 

Het Instituut Testosteron

Testosteron

Dat testosteron van grote invloed is op menselijk gedrag is bekend. Maar kunnen we meten hoe groot die invloed is? Joep en Rob proberen het uit te zoeken in een aantal niet-alledaagse experimenten. In een bijzonder en volstrekt ... 

Het Instituut Vooroordelen

Vooroordelen

Vooroordelen zouden heel vervelend zijn, als ze niet stiekem af en toe ook een beetje waar zouden zijn. Rob en Joep leggen een paar vooroordelen onder het vergrootglas. Zoals: hebben vrouwen echt een minder goed richtingsgevoel ... 

Het Instituut Ruiken

Ruiken

Rob, Joep en Sophie testen met onze 100 proefpersonen op allerlei manieren ons reukorgaan. Kunnen wij eigenlijk net als honden angst ruiken? En als je dat wil meten, hoe kom je dan aan angstzweet? En kúnnen honden eigenlijk we ... 

Het Instituut Politieke voorkeur

Politieke voorkeur

Zijn rechtse mensen banger dan mensen met een politieke voorkeur voor links? Dat is de vraag die Rob en Joep vandaag proberen te beantwoorden in Het Instituut. Uit onderzoek blijkt dat de hersenen van conservatieve kiezers (VVD ... 

Het Instituut Generation Games

Generation Games

Op welke leeftijd ben je eigenlijk op je best? Rob Urgert en Joep van Deudekom proberen in deze aflevering van hun populair-wetenschappelijke programma Het Instituut antwoord te geven op deze vraag. Met de hulp van Sophie Hilbr ... 

Het Instituut Afscheid

Afscheid

Rob en Joep onderzoeken allerlei zaken die ze zelf gewoon heel graag wilden onderzoeken. Is het echt zo dat Nederlanders andere Nederlanders kunnen herkennen, zoals vaak beweerd wordt? Snappen mensen een wereldkaart? Zijn vrouw ... 

Het Instituut Heeft het zin om iemand te martelen?

Heeft het zin om iemand te martelen?

Wat is de ultieme leugendetector? Is martelen wel zinvol als je de waarheid wilt achterhalen? En wat is eigenlijk De Slettentest?