Brainwash TV 2016

Na de opening in De Nationale Opera waaiert het festival uit over meer dan vijftien verschillende locaties in de binnenstad van Amsterdam.
Brainwash TV 2016 Ece Temelkuran: Vertrouwen in elkaar

Ece Temelkuran: Vertrouwen in elkaar

Zorgen dat mensen weer vertrouwen in elkaar krijgen. Volgens journalist Ece Temelkuran is dat de grootste opgave van deze tijd. Ze laat zien hoe we dichter bij elkaar komen. 

Brainwash TV 2016 Abdelkader Benali: Meer Meerstemmigheid

Abdelkader Benali: Meer Meerstemmigheid

Al jong ondervond schrijver Abdelkader Benali hoe het is om tussen culturen in te leven en te moeten kiezen. En dat terwijl we zoveel verhalen met ons meedragen. Hij pleit voor meer meerstemmigheid. 

Brainwash TV 2016 Emma Dowling: De Zorgcrisis

Emma Dowling: De Zorgcrisis

Lange wachtlijsten, zorgmedewerkers die al voor de coronacrisis overbelast waren en mantelzorgers met een burn-out. De gezondheidszorg kraakt. Ondertussen sporten en yogaën we ons suf om onszelf gezond te houden. Dat duidt op ... 

Brainwash TV 2016 Melanie Challenger: Het Dier de Mens

Melanie Challenger: Het Dier de Mens

De mens is dan misschien het meest nieuwsgierige, emotionele, inventieve, agressieve en verbazingwekkende dier op aarde, maar we zijn wel dieren, betoogt schrijver Melanie Challenger. En dat willen we nog wel eens vergeten. 

Brainwash TV 2016 Eric Lonergan: De Kracht van Woede

Eric Lonergan: De Kracht van Woede

Econoom Eric Longeran deed onderzoek naar woede en ontdekte dat boosheid een krachtige economische en maatschappelijke drijfveer kan zijn. Hij pleit voor het omarmen van de 'woede van engelen'. 

Brainwash TV 2016 Ann Pettifor : Green New Deal

Ann Pettifor : Green New Deal

Econoom Ann Pettifor schreef hét standaardwerk over The Green New Deal, een maatregelenpakket waarmee de economie moet worden herzien en vergroend. Ze betoogt dat we alleen zo klimaatverandering het hoofd kunnen bieden. 

Brainwash TV 2016 Grace Blakeley: De Economie na Corona

Grace Blakeley: De Economie na Corona

De miljarden die overheden over de hele wereld uitgetrokken hebben voor coronasteun, hebben niet geleid tot meer gelijkwaardige en democratische samenlevingen, stelt economiecommentator Grace Blakeley. Het geld kwam vooral tere ... 

Brainwash TV 2016 Pablo M. Lamberti: Strijdvaardig leven

Pablo M. Lamberti: Strijdvaardig leven

Filosofie is als vechtsport, stelt filosoof en beoefenaar van Braziliaanse jiujitsu Pablo M. Lamberti. Je moet er niet te veel over praten, maar tonen wat je kunt. Hij laat zien hoe je strijdvaardig kunt leven. 

Brainwash TV 2016 Wim Vandenbussche: Meertaligheid

Wim Vandenbussche: Meertaligheid

Via media, mobiliteit of migratie: meer dan ooit komen we in contact met de veelheid aan talen die onze wereld rijk is, ziet ook taalkundige Wim Vandenbussche. Maar niet al die talen worden hetzelfde gewaardeerd. 

Brainwash TV 2016 Raki Ap: Inheemse Perspectieven

Raki Ap: Inheemse Perspectieven

Inheemse volkeren worden verdreven van hun land om plaats te maken voor een palmolieplantage of mijnbouw, ziet activist en oud-militair Raki Ap. En dat terwijl zij een sleutel vormen in de strijd tegen klimaatverandering. 

Brainwash TV 2016 Floortje Scheepers: Mensen, geen Labels

Floortje Scheepers: Mensen, geen Labels

De mens is veel te ingewikkeld om in labels en modellen te vatten, ziet psychiater Floortje Scheepers. Tijd dat we die complexiteit durven te omarmen. 

Brainwash TV 2016 Sachli Gholamalizad: Moederschap

Sachli Gholamalizad: Moederschap

Lang had acteur en theatermaker Sachli Gholamalizad haar twijfels over het moederschap. Haar angst? Dat ze onverwerkte trauma's zou doorgeven. 

Brainwash TV 2016 Fredo De Smet: Mens, niet Machine centraal

Fredo De Smet: Mens, niet Machine centraal

Hoe zorgen we ervoor dat we in een digitaliserende wereld de mens en niet de machine centraal stellen? Dat is de vraag voor schrijver en onderzoeker Fredo De Smet. 

Brainwash TV 2016 Thomas Huttinga: Ode aan Europa

Thomas Huttinga: Ode aan Europa

Het is belangrijk dat we onze mede-Europeanen leren kennen, want Europa is meer dan een economisch samenwerkingsverband. Het is ons verleden en onze toekomst, stelt schrijver Thomas Huttinga. 

Brainwash TV 2016 Roanne van Voorst: De Toekomst van Liefde

Roanne van Voorst: De Toekomst van Liefde

Wat houdt ons menselijk in tijden van robotisering? Gaan we verliefd worden op een pop? Het zijn vragen waar antropoloog van de toekomst Roanne van Voorst zich mee bezighoudt. En dat levert interessant veldwerk op. 

Brainwash TV 2016 Johan Albrecht: Duurzaamheid voor iedereen

Johan Albrecht: Duurzaamheid voor iedereen

Subsidies op een elektrische auto, zonnepanelen, of het isoleren van een woning: het zijn vooral de hogere inkomens die profiteren, ziet econoom Johan Albrecht. Dat moet anders. 

Brainwash TV 2016 Kees Kraaijeveld: Mentaal gezond

Kees Kraaijeveld: Mentaal gezond

Hoewel depressie en burn-out volksziektes zijn geworden, blijft de aandacht voor mentale gezondheid achter, constateert psycholoog Kees Kraaijeveld. Tijd om dat te veranderen. 

Brainwash TV 2016 Daphina Misiedjan: Kansen op Gezond Leven

Daphina Misiedjan: Kansen op Gezond Leven

De plek waar je wieg staat, is bepalend voor de kansen die je krijgt in het leven, weet jurist en onderzoeker Daphina Misiedjan. Ook voor de kans op een gezond leven. 

Brainwash TV 2016 Anastasis Sarakatsanos: Verboden Muziek

Anastasis Sarakatsanos: Verboden Muziek

Wat is er overgebleven van de traditionele muziek en zang van de onderdrukte volkeren die in het noorden van Griekenland leven? Muzikant Anastasis Sarakatsanos gaat op onderzoek uit. 

Brainwash TV 2016 Martha Claeys: Trots zijn

Martha Claeys: Trots zijn

Afstuderen, een sportprestatie: het kan zo ontzettend fijn zijn om ergens trots op te zijn, weet ook filosoof Martha Claeys. Maar trots kan ook kwalijke vormen aannemen. 

Brainwash TV 2016 Paul van Tongeren: Denken over Vriendschap

Paul van Tongeren: Denken over Vriendschap

Wat is vriendschap, en bestaat er zoiets als een ideale vriend? In navolging van Plato vraagt filosoof en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren zich dat af. 

Brainwash TV 2016 Kila van der Starre: Poëzie is overal

Kila van der Starre: Poëzie is overal

Ingewikkeld, marginaal en bijna uitgestorven. Er zijn nogal wat vooroordelen over poëzie, ontdekte literatuurwetenschapper Kila van der Starre. Ten onrechte, want je komt poëzie overal tegen. Vooral daar waar je het niet verw ... 

Brainwash TV 2016 Don Moussa Pandzou: Panafrikanisme

Don Moussa Pandzou: Panafrikanisme

Activist Don Moussa Pandzou is moe van het telkens opnieuw moeten praten over racisme. In het panafrikanisme, dat uitgaat van een sterk Afrika, vindt hij kracht en trots. 

Brainwash TV 2016 Dan Jing Wu: Synthetische Organen

Dan Jing Wu: Synthetische Organen

Als kind droomde biomedisch ingenieur Dan Jing Wu van een superkracht waarmee ze mensen beter zou kunnen maken. Een droom die ze nu tot werkelijkheid maakt. 

Brainwash TV 2016 Pieter Adriaens: Pleidooi voor niet-weten

Pieter Adriaens: Pleidooi voor niet-weten

Niet-weten wordt vaak gezien als domheid of zwakheid. Ten onrechte, volgens filosoof Pieter Adriaens. Niet-weten is het begin van kennis. 

Brainwash TV 2016 Ewald Engelen: Boos, maar behoudend

Ewald Engelen: Boos, maar behoudend

Nederlandse burgers zijn boos en toch behoudend in het stemhokje. Financieel geograaf Ewald Engelen laat zien dat dat alles te maken heeft met opleidingsniveau. 

Brainwash TV 2016 Naima Charkaoui: Open Grenzen

Naima Charkaoui: Open Grenzen

De duizenden migranten die jaarlijks verdrinken in zee zijn geen spijtige ongevallen, stelt politicoloog Naima Charkaoui. Het is een duidelijke beleidskeuze om mensen in nood niét te helpen. Europa is een onneembare vestiging, ... 

Brainwash TV 2016 Zingeving

Zingeving

Wat is normaal als het gaat om zingeving? Ben je verantwoordelijk voor je eigen geluk? En wat doe je als de dokter je vertelt dat je nog maar een jaar te leven hebt? Ga je bungeejumpen en kogelvis eten, oftewel je bucketlist af ... 

Brainwash TV 2016 Werk

Werk

Wat is normaal als het gaat om werk? Is het belangrijk om van je passie je werk te maken? Is het normaal om in het weekend je werkmail te checken? En wat doe je als je vijf miljoen euro wint? Zeg je direct je baan op of blijf j ... 

Brainwash TV 2016 Seks & Relaties

Seks & Relaties

Wat is normaal als het gaat om seks en relaties? Is seks alleen geslaagd als je een orgasme hebt gehad? En wat doe je als je partner na een relatie van twintig jaar geen seks meer met je wil? Zet je er een punt achter of blijf ... 

Brainwash TV 2016 Beschaving

Beschaving

Wat is normaal als het gaat om beschaving, om de manier waarop we met elkaar omgaan? Wat doe je als iemand luide muziek aanzet in een stiltecoupé in de trein of als er iemand met zijn of haar fiets vastzit in de tramrails? Ste ... 

Brainwash TV 2016 Hoe vrij te zijn

Hoe vrij te zijn

De mogelijkheid om te doen en te laten wat je wilt. Voor veel mensen is dát vrijheid. Maar, hoe vrij zijn we werkelijk, geboren met een genenpakket en in een omgeving die we niet zelf hebben gekozen, vraagt kunstenaar en schri ... 

Brainwash TV 2016 Waarde van tegenslag

Waarde van tegenslag

Volgens psychiater Dirk de Wachter is het de ziekte van deze tijd: het idee dat ons leven vooral leuk moet zijn en dat het moet meezitten. Hij vraagt zich af of we ons niet blind staren op een eenzijdig, westers beeld van geluk ... 

Brainwash TV 2016 Brainwash Festival opening 2016

Brainwash Festival opening 2016

Cabaretier Jan Jaap van der Wal opent het Brainwash Festival in De Nationale Opera. Presentator Marcia Luyten zal vervolgens aan de hand van pittige stellingen in gesprek gaan met de Amerikaanse filosofe Susan Neiman, de Tsjech ... 

Brainwash TV 2016 Michael Puett over econmische ongelijkheid

Michael Puett over econmische ongelijkheid

Tv-programma dat aansluit op het Brainwash Festival; een multidisciplinair denkfestival waarin verschillende culturele en wetenschappelijke disciplines bij elkaar komen. 

Brainwash TV 2016 Chimamanda Ngozi Adichie over Racisme

Chimamanda Ngozi Adichie over Racisme

Tv-programma dat aansluit op het Brainwash Festival; een multidisciplinair denkfestival waarin verschillende culturele en wetenschappelijke disciplines bij elkaar komen. 

Brainwash TV 2016 Saskia Sassen over technologie

Saskia Sassen over technologie

Tv-programma dat aansluit op het Brainwash Festival; een multidisciplinair denkfestival waarin verschillende culturele en wetenschappelijke disciplines bij elkaar komen. 

Brainwash TV 2016 Markus Gabriel over Migratie

Markus Gabriel over Migratie

Tv-programma dat aansluit op het Brainwash Festival; een multidisciplinair denkfestival waarin verschillende culturele en wetenschappelijke disciplines bij elkaar komen. 

Brainwash TV 2016 Richard Sennett over technologie

Richard Sennett over technologie

Tv-programma dat aansluit op het Brainwash Festival; een multidisciplinair denkfestival waarin verschillende culturele en wetenschappelijke disciplines bij elkaar komen. 

Brainwash TV 2016 Damiaan Denys over fundamentalisme

Damiaan Denys over fundamentalisme

Tv-programma dat aansluit op het Brainwash Festival; een multidisciplinair denkfestival waarin verschillende culturele en wetenschappelijke disciplines bij elkaar komen. 

Brainwash TV 2016 Saskia Sassen over economische ongelijkheid

Saskia Sassen over economische ongelijkheid

Tv-programma dat aansluit op het Brainwash Festival; een multidisciplinair denkfestival waarin verschillende culturele en wetenschappelijke disciplines bij elkaar komen. 

Brainwash TV 2016 Nienke Wijnants: Waarde van Zingeving

Nienke Wijnants: Waarde van Zingeving

Volgens psycholoog Nienke Wijnants verkeren we in een existentiële crisis: waar willen we heen met onze levens, nu er zoveel te kiezen is? 

Brainwash TV 2016 Nick Bostrom over economische ongelijkheid

Nick Bostrom over economische ongelijkheid

Tv-programma dat aansluit op het Brainwash Festival; een multidisciplinair denkfestival waarin verschillende culturele en wetenschappelijke disciplines bij elkaar komen. 

Brainwash TV 2016 Michael Puett over fundamentalisme

Michael Puett over fundamentalisme

Tv-programma dat aansluit op het Brainwash Festival; een multidisciplinair denkfestival waarin verschillende culturele en wetenschappelijke disciplines bij elkaar komen. 

Brainwash TV 2016 Nick Bostrom over technologie

Nick Bostrom over technologie

Tv-programma dat aansluit op het Brainwash Festival; een multidisciplinair denkfestival waarin verschillende culturele en wetenschappelijke disciplines bij elkaar komen. 

Brainwash TV 2016 Michael Puett over racisme

Michael Puett over racisme

Tv-programma dat aansluit op het Brainwash Festival; een multidisciplinair denkfestival waarin verschillende culturele en wetenschappelijke disciplines bij elkaar komen. 

Brainwash TV 2016 Susan Neiman over economische ongelijkheid

Susan Neiman over economische ongelijkheid

Tv-programma dat aansluit op het Brainwash Festival; een multidisciplinair denkfestival waarin verschillende culturele en wetenschappelijke disciplines bij elkaar komen. 

Brainwash TV 2016 Kwame Anthony Appiah over racisme

Kwame Anthony Appiah over racisme

Tv-programma dat aansluit op het Brainwash Festival; een multidisciplinair denkfestival waarin verschillende culturele en wetenschappelijke disciplines bij elkaar komen. 

Brainwash TV 2016 Michael Puett over migratie

Michael Puett over migratie

Tv-programma dat aansluit op het Brainwash Festival; een multidisciplinair denkfestival waarin verschillende culturele en wetenschappelijke disciplines bij elkaar komen. 

Brainwash TV 2016 Saskia Sassen over fundamentalisme

Saskia Sassen over fundamentalisme

Tv-programma dat aansluit op het Brainwash Festival; een multidisciplinair denkfestival waarin verschillende culturele en wetenschappelijke disciplines bij elkaar komen. 

Brainwash TV 2016 Damiaan Denys over technologie

Damiaan Denys over technologie

Tv-programma dat aansluit op het Brainwash Festival; een multidisciplinair denkfestival waarin verschillende culturele en wetenschappelijke disciplines bij elkaar komen. 

Brainwash TV 2016 Hans Sibbel: Waarde van Ideeën

Hans Sibbel: Waarde van Ideeën

Volgens cabaretier Hans Sibbel zijn we doorgeslagen individualisten, allen op ons eigen eilandje. Hoe komen we daar weer vanaf? 

Brainwash TV 2016 Saskia Sassen over migratie

Saskia Sassen over migratie

Tv-programma dat aansluit op het Brainwash Festival; een multidisciplinair denkfestival waarin verschillende culturele en wetenschappelijke disciplines bij elkaar komen. 

Brainwash TV 2016 Michael Puett over rituelen en technologie

Michael Puett over rituelen en technologie

Tv-programma dat aansluit op het Brainwash Festival; een multidisciplinair denkfestival waarin verschillende culturele en wetenschappelijke disciplines bij elkaar komen. De meest verrassende en invloedrijke denkers uit binnen- ... 

Brainwash TV 2016 Alain de Botton: Waarde van Kunst

Alain de Botton: Waarde van Kunst

Filosoof Alain de Botton vond troost in kunst. Wat is de noodzaak van kunst, en hoe kan kunst helpen bij de grote levensvragen? 

Brainwash TV 2016 Daan Roovers: Waarde van Opvoeding

Daan Roovers: Waarde van Opvoeding

Filosoof Daan Roovers worstelt met de opvoeding van haar twee kinderen. “Waartoe voeden we op?” 

Brainwash TV 2016 Julian Baggini: Waarde van Eten

Julian Baggini: Waarde van Eten

Filosoof Julian Baggini duikt in één van onze meest basale levensbehoeften, namelijk eten. Wat zegt ons voedsel, onze manier van consumeren over ons? In Brainwash Talks gaat hij op zoek naar een recept. 

Brainwash TV 2016 Damiaan Denys: Waarde van angst

Damiaan Denys: Waarde van angst

Volgens psychiater en filosoof Damiaan Denys zijn we bang. Bang voor zeldzame ziektes en aanslagen. Bang voor het leven. In Brainwash Talks onderzoekt hij onze grootste angsten. Stine Jensen en Jan Jaap van der Wal nodigden tij ...