Brainwash Talks

Kunnen we ons lot naar onze hand zetten? Hoe te leven als onzekerheid de enige zekerheid is? Filosofen, wetenschappers en schrijvers spreken over voor hen essentiële waarden die onder spanning staan.
Brainwash Talks Seizoen 7 Afl. 24 - Nowelle Barnhoorn: Het recht om ongelukkig te zijn

Seizoen 7 Afl. 24 - Nowelle Barnhoorn: Het recht om ongelukkig te zijn

Vijf jaar lang worstelde schrijver en journalist Nowelle Barnhoorn met een depressie en een burn-out. Ze vertelt hoe ze besloot te accepteren hoe ongelukkig ze zich voelde. 

Brainwash Talks Seizoen 7 Afl. 23 - Maarten Boudry: Effectief altruïsme

Seizoen 7 Afl. 23 - Maarten Boudry: Effectief altruïsme

Na twee eeuwen van vooruitgang zijn Nederlanders gezonder, welvarender en vrediger dan ooit, weet filosoof Maarten Boudry. Toch geldt dat niet voor de bewoners van alle plekken op aarde. Hij vraagt zich af hoe we de rijkdom ver ... 

Brainwash Talks Seizoen 7 Afl. 22 - Lucas Ellerbroek: Buitenaards leven

Seizoen 7 Afl. 22 - Lucas Ellerbroek: Buitenaards leven

De vraag is niet of er buitenaards leven is, maar wanneer we het zullen vinden. Sterrenkundige Lucas Ellerbroek buigt zich over wat misschien wel het grootste mysterie is. 

Brainwash Talks Seizoen 7 Afl. 21 - Stefan Rummens: Een fundamenteel probleem

Seizoen 7 Afl. 21 - Stefan Rummens: Een fundamenteel probleem

Ons politieke systeem heeft een fundamenteel probleem, en de opkomst van het populisme is daar een direct gevolg van. Hoogleraar politieke filosofie Stefan Rummens zoekt een uitweg. 

Brainwash Talks Seizoen 7 Afl. 20 - Pete Wu: Voorbij de vooroordelen

Seizoen 7 Afl. 20 - Pete Wu: Voorbij de vooroordelen

Spleetogen trekken, 'Hankie Pankie Shanghai' zingen, of vragen hoe lang een Chinees is, schrijver en journalist Pete Wu weet dat dit geen onschuldige grapjes zijn, maar stereotyperende opmerkingen die Chinese Nederlanders echt ... 

Brainwash Talks Seizoen 7 Afl. 19 - Miranda Ntirandekura Aerts: Interlandelijke adoptie

Seizoen 7 Afl. 19 - Miranda Ntirandekura Aerts: Interlandelijke adoptie

Psycholoog Miranda Ntirandekura Aerts was vijf jaar oud toen ze geadopteerd werd en van Rwanda naar België verhuisde. Ze onderzoekt de enorme impact van interlandelijke adoptie. 

Brainwash Talks Seizoen 7 Afl. 18 - Jaouad Alloul: Religie en seksualiteit

Seizoen 7 Afl. 18 - Jaouad Alloul: Religie en seksualiteit

Hoe kun je je seksualiteit ontdekken als die op gespannen voet staat met je geloof? Voor theatermaker, zanger, drag-artiest, homo en moslim Jaouad Alloul staat die vraag centraal. Hij gaat op zoek naar begrip. 

Brainwash Talks Seizoen 7 Afl. 17 - Peter-Paul Verbeek: Mag alles wat kan?

Seizoen 7 Afl. 17 - Peter-Paul Verbeek: Mag alles wat kan?

Mag alles wat kan, of zijn er grenzen aan technologische ontwikkelingen? Hoogleraar Peter-Paul Verbeek laat zien hoe we grip houden op kunstmatige intelligentie. Verbeek is universiteitshoogleraar Filosofie van Mens en Techniek ... 

Brainwash Talks Seizoen 7 Afl. 16 - An Beazar: Duurzaam ondernemen

Seizoen 7 Afl. 16 - An Beazar: Duurzaam ondernemen

Klimaatverandering tegengaan is duur en kóst vooral geld, is de heersende opvatting. Ondernemer An Beazar laat zien dat kiezen voor duurzaamheid juist ook geld kan opleveren.