Fryslân DOK

Een reeks van documentaires gemaakt door Omrop Fryslân over actuele kwesties in Friesland.
Fryslân DOK Rainbow Warrior

Rainbow Warrior

Als laatste provincie in Nederland hijst ook Fryslân de regenboogvlag. We zien de strijd van televisiemaker Sipke Jan Bousema om de politiek zover te krijgen. 

Fryslân DOK Ivgi&Greben - Nice to meet you!

Ivgi&Greben - Nice to meet you!

De choreografen en dansers van Ivgi&Greben, het eerste professionele dansgezelschap in Friesland, zijn op weg naar de première van hun voorstelling Nice to meet you! 

Fryslân DOK Dolf Verroen: Het kind, de schrijver

Dolf Verroen: Het kind, de schrijver

Portret van kinderboekenschrijver Dolf Verroen. In november verschijnt een nieuw boek met zijn persoonlijke herinneringen aan schrijvers. Een kijkje in het literaire leven én in zijn eigen leven. 

Fryslân DOK De vlucht naar het licht

De vlucht naar het licht

Jentsje Popma (95) verdiende na de oorlog zijn boterham met het maken van monumentale kunstwerken. Deze kunstwerken zijn door de hele provincie en ver daarbuiten te vinden. Later besloot hij het Friese landschap vast te leggen, ... 

Fryslân DOK Met het helmhout tussen ons in

Met het helmhout tussen ons in

Toen vroeger het vrachtvervoer over het water ging met skûtsjes, stond de vrouw net zo vaak aan het roer als de man. Waarom is er dan bij het SKS-skûtsjesilen nog nooit een vrouw schipper geweest? 

Fryslân DOK Jan Mankes

Jan Mankes

De verstilde portretten, landschappen en dieren van kunstenaar Jan Mankes (1889-1920) zijn erg geliefd. Een eeuw na zijn dood tonen Museum MORE en Museum Belvédère een belangrijk deel van zijn werk. 

Fryslân DOK Beklimmers van het vlakke land (9/9)

Beklimmers van het vlakke land (9/9)

Groeten uit Friesland. Friesland staat bol van tradities en folkloristische activiteiten. Dragen die bij aan de Friese identiteit of verworden ze tot vrolijke toneelstukjes voor toeristen? 

Fryslân DOK Beklimmers van het vlakke land (8/9)

Beklimmers van het vlakke land (8/9)

De rust en ruimte van het platteland leent zich goed voor bezinning. Misschien is het een kracht die nog veel beter moet worden ontgonnen. 

Fryslân DOK Beklimmers van het vlakke land (7/9)

Beklimmers van het vlakke land (7/9)

In de landelijke politiek is de regio sterk ondervertegenwoordigd. Fryslân DOK onderzoekt de mogelijkheden voor een 'nieuwe democratie' op het platteland, waarbij burgers veel meer betrokken worden. 

Fryslân DOK Beklimmers van het vlakke land (6/9)

Beklimmers van het vlakke land (6/9)

Voor jongeren met ambitie is er op het platteland weinig perspectief op een goede baan en een goed thuis. Wat moet er gebeuren om te voorkomen dat jong talent naar de Randstad verhuist? 

Fryslân DOK Beklimmers van het vlakke land (5/9)

Beklimmers van het vlakke land (5/9)

Veel mensen willen niets liever dan in een dorp wonen. In 'Het dorp van de toekomst' rijksbouwmeester Floris Alkemade, die denkt dat vernieuwing vooral op het platteland plaats vindt. 

Fryslân DOK Beklimmers van het vlakke land (4/9)

Beklimmers van het vlakke land (4/9)

Het platteland geldt als een heilzame omgeving voor lichaam en geest. Toch hebben de bewoners meer last van stress en overgewicht. Wat heeft het blije imago van de gezonde buitenmens onderuitgehaald? 

Fryslân DOK Beklimmers van het vlakke land (3/9)

Beklimmers van het vlakke land (3/9)

Imke de Boer is hoogleraar dierlijke productiesystemen in Wageningen. Ze wil de burger betrekken bij de productie van zijn eigen voedsel, zodat hij zich daar ook verantwoordelijk voor voelt. 

Fryslân DOK Beklimmers van het vlakke land (2/9)

Beklimmers van het vlakke land (2/9)

Het landschap maakt deel uit van het plattelandsleven in Friesland, maar veel bewoners voelen die band niet. De Noardelike Fryske Wâlden probeert de relatie tussen mens en landschap te verbeteren. 

Fryslân DOK Beklimmers van het vlakke land (1/9)

Beklimmers van het vlakke land (1/9)

Het platteland speelt een sleutelrol in grote thema's als klimaat en duurzaamheid. Welk pad naar een nieuwe toekomst bewandelen de bewoners? 

Fryslân DOK Lelyline

Lelyline

Noord-Nederlandse bestuurders hebben een zware lobby opgezet voor een snelle treinverbinding tussen Amsterdam en Groningen, de Lelylijn. Waar is die wens op gestoeld en hoe realistisch is die? 

Fryslân DOK Beklimmers van het vlakke land (9/9)

Beklimmers van het vlakke land (9/9)

Groeten uit Friesland. Friesland staat bol van tradities en folkloristische activiteiten. Dragen die bij aan de Friese identiteit of verworden ze tot vrolijke toneelstukjes voor toeristen? 

Fryslân DOK Vliegbasis

Vliegbasis

De F-35-straaljager maakt veel meer lawaai dan zijn voorganger, de F-16. Maar wat doet dat nieuwe vliegtuiggeluid met mensen, hun gezondheid en hun leefomgeving? Daar is nog geen onderzoek naar gedaan. 

Fryslân DOK The good, the bad and the internet

The good, the bad and the internet

Jonge hackers krijgen begeleiding in ethisch hacken, om deze 'first offenders' op het rechte pad te krijgen en in te zetten tégen hackers. Een kijkje achter de schermen bij het Hacklab in Leeuwarden. 

Fryslân DOK Beklimmers van het vlakke land (8/10)

Beklimmers van het vlakke land (8/10)

Leent de 'rust en ruimte' van het platteland zich niet bij uitstek voor bezinning en spiritualiteit? Misschien is het een kracht, die antwoord geeft op. 

Fryslân DOK Titus Brandsma (1881-1942)

Titus Brandsma (1881-1942)

Documentaire naar aanleiding van de mogelijke heiligverklaring van priester en hoogleraar Titius Brandsma. 

Fryslân DOK Beklimmers van het vlakke land (7/10)

Beklimmers van het vlakke land (7/10)

In de landelijke politiek is de regio sterk ondervertegenwoordigd. Fryslân DOK onderzoekt de mogelijkheden voor een 'nieuwe democratie' op het platteland, waarbij burgers veel meer betrokken worden. 

Fryslân DOK Smokkelkinderen (5/5) Een band voor het leven

Smokkelkinderen (5/5) Een band voor het leven

Elk jaar stuurt de Israëlische Lea Cohen na de oogst een doos sinaasappels naar haar Friese onderduikfamilie. De veiligheid die ze er in de oorlog vond, heeft een band voor het leven gesmeed. 

Fryslân DOK Smokkelkinderen (4/5) Nieuwe grond

Smokkelkinderen (4/5) Nieuwe grond

Louis Godschalk overleeft de oorlog bij een Friese onderduikfamilie. Pas later ontdekt hij dat dat niet zijn ouders zijn. Wie is hij? Een leven lang onrust mondt uit in een verhuizing naar Israël. 

Fryslân DOK Smokkelkinderen (3/5) Nergens thuis

Smokkelkinderen (3/5) Nergens thuis

Joseph Schijveschuurder is een onderduikkind. Hij wil graag bij zijn pleegouders in Friesland blijven, maar er wordt anders over hem beslist. Hij zal zich altijd ontheemd blijven voelen. 

Fryslân DOK Smokkelkinderen (2/5), Aan het einde van de wereld

Smokkelkinderen (2/5), Aan het einde van de wereld

Op het Friese platteland gaven dominees, dokters en andere dorpsbewoners in de oorlog een veilige plek aan joodse kinderen. Jetty van der Hoek bleef altijd in contact met haar onderduikfamilie. 

Fryslân DOK Smokkelkinderen (1/5), Theesurrogaat

Smokkelkinderen (1/5), Theesurrogaat

Amsterdamse studenten smokkelden in de oorlog joodse kinderen naar Friesland. Medicijnstudente Iet van Dijk bracht zo meer dan honderd kinderen in veiligheid. Een van hen is Fred van Vliet. 

Fryslân DOK Beklimmers van het vlakke land (6/10)

Beklimmers van het vlakke land (6/10)

Voor jongeren met ambitie is er op het platteland weinig perspectief op een goede baan en een goed thuis. Wat moet er gebeuren om te voorkomen dat jong talent verhuist naar de Randstad? 

Fryslân DOK De dromen van Jan Machientje (1882-1947)

De dromen van Jan Machientje (1882-1947)

Jan Elzinga uit Sumar trok in het hele land bekijks met zijn zelfgebouwd, mechanisch kunstwerk dat Salomo's rechtspraak verbeeldde. Hoe een dorpsjongen van eenvoudige komaf groot kon dromen én doen. 

Fryslân DOK De Passie van Abbega

De Passie van Abbega

Het kleine, onervaren dorpskoor van Abbega zong op 3 april 1942 de Matthäus Passion. Ook de ouders van dirigent Gerben van der Veen zongen mee. Van der Veen gaat op zoek naar zijn muzikale wortels. 

Fryslân DOK Beklimmers van het vlakke land (5/10)

Beklimmers van het vlakke land (5/10)

Veel mensen willen niets liever dan in een dorp wonen. In 'Het dorp van de toekomst' rijksbouwmeester Floris Alkemade, die denkt dat vernieuwing vooral op het platteland plaats vindt. 

Fryslân DOK Gruttoleven

Gruttoleven

Jelle Loonstra volgt al vijf jaar het trekgedrag van de grutto. Door het uitbroeden en grootbrengen van zestig jonge vogels onderzoekt hij of het trekgedrag aangeleerd of aangeboren is. 

Fryslân DOK Winter op komst

Winter op komst

Een vlucht ganzen in V-vorm betekent: winterweer op komst. Boeren, wetenschappers, jagers en een slager over het toenemend aantal ganzen op het platteland en wat daarmee moet gebeuren. 

Fryslân DOK Melk: De witte sluier

Melk: De witte sluier

De vraag is of melk wel zo gezond is. Wat zie je als je de witte sluier wegtrekt? Twee Friese ondernemers willen van melk een lokaal product maken, met liefde voor het dier. 

Fryslân DOK Beklimmers van het vlakke land (4/10)

Beklimmers van het vlakke land (4/10)

Het platteland geldt als een heilzame omgeving voor lichaam en geest. Toch hebben de bewoners meer last van stress en overgewicht. Wat heeft het blije imago van de gezonde buitenmens onderuitgehaald? 

Fryslân DOK Corona en cultuur

Corona en cultuur

Artiesten en publiek missen elkaar in de podiumstilte die nu al bijna een jaar duurt. Voor pianist Peter van der Zwaag, orkestleider van grote artiesten, voelt het alsof hij zijn stem kwijt is. 

Fryslân DOK Klaas Koopmans

Klaas Koopmans

Museum Drachten toont het werk van de kunstschilder Klaas Koopmans: Friese expressionistische landschappen, en de tekeningen die hij maakte tijdens zijn opnames in psychiatrische inrichtingen. 

Fryslân DOK Wereldschool Heerenveen

Wereldschool Heerenveen

In Heerenveen geeft een school meer ruimte en respect aan de zeventien moedertalen van de kinderen. Dat is beter voor de beheersing van het Nederlands en dus voor de integratie van kinderen en hun ouders. 

Fryslân DOK De Bergrede van het vlakke land (4/4)

De Bergrede van het vlakke land (4/4)

Zangeres Nynke Laverman, ingenieur Govert Geldof, filosoof Jabik Veenbaas en politica Anja Haga schrijven mee aan 'De bergrede van het vlakke land.' Na de lockdown is het nu tijd voor vernieuwing. 

Fryslân DOK Joop Mulder, Kapitein Oerol

Joop Mulder, Kapitein Oerol

Portret uit 1992 van Oerol-oprichter Joop Mulder, toen het festival tien jaar bestond. Mulder overleed vorige week op 67-jarige leeftijd. 

Fryslân DOK De Bergrede van het vlakke land (3/4)

De Bergrede van het vlakke land (3/4)

Zangeres Nynke Laverman, ingenieur Govert Geldof, filosoof Jabik Veenbaas en politica Anja Haga schrijven mee aan 'De bergrede van het vlakke land.' Na de lockdown is het nu tijd voor vernieuwing. 

Fryslân DOK De Bergrede van het vlakke land (2/4)

De Bergrede van het vlakke land (2/4)

Een bioloog, een burgemeester, een adviseur en een therapeut formuleren gezamenlijk een perspectief voor de maatschappij na de coronacrisis. Welke inzichten doen we deze dagen op en kunnen we meenemen naar de toekomst? 

Fryslân DOK De Bergrede van het vlakke land (1/4)

De Bergrede van het vlakke land (1/4)

Een bioloog, een burgemeester, een adviseur en een therapeut formuleren gezamenlijk een perspectief voor de maatschappij na de coronacrisis. Welke inzichten doen we deze dagen op en kunnen we meenemen naar de toekomst? 

Fryslân DOK Ivgi & Greben - Corona body language

Ivgi & Greben - Corona body language

Choreografen Uri Ivgi en Johan Greben kunnen vanwege de coronalockdown niet aan de slag. Om hun identiteit en de dans in leven te houden, gaan ze noodgedwongen zelf de dansvloer op. 

Fryslân DOK Beklimmers van het vlakke land (3/10)

Beklimmers van het vlakke land (3/10)

Imke de Boer is hoogleraar dierlijke productiesystemen in Wageningen. Ze wil de burger betrekken bij de productie van zijn eigen voedsel, zodat hij zich daar ook verantwoordelijk voor voelt. 

Fryslân DOK Grote Pier

Grote Pier

Pier Gerlofs Donia, oftewel 'Grote Pier', staat bekend als een heldhaftige krijger en een belangrijke figuur voor Friesland. Vijfhonderd jaar na zijn dood trekken historici zijn reputatie in twijfel. 

Fryslân DOK Dansen met de bal, 100 jaar Abe Lenstra

Dansen met de bal, 100 jaar Abe Lenstra

Van Abe Lenstra werd beweerd dat hij bij zijn geboorte, nu honderd jaar geleden, al kon voetballen. In de documentaire bijzondere archiefbeelden van deze mythische speler. 

Fryslân DOK Het Meesterwerk

Het Meesterwerk

Kunstenaar Hans Jouta mocht een standbeeld maken van Johan Cruijff, maar tijdens het werk slaat de twijfel toe. De druk van wat zijn grote meesterstuk moet worden, houdt hem nachtenlang wakker. 

Fryslân DOK Beklimmers van het vlakke land (2/10)

Beklimmers van het vlakke land (2/10)

Het landschap maakt deel uit van het plattelandsleven in Friesland, maar veel bewoners voelen die band niet. De Noardelike Fryske Wâlden probeert de relatie tussen mens en landschap te verbeteren. 

Fryslân DOK Met het helmhout tussen ons in

Met het helmhout tussen ons in

Toen vroeger het vrachtvervoer over het water ging met skûtsjes, stond de vrouw net zo vaak aan het roer als de man. Waarom is er dan bij het SKS-skûtsjesilen nog nooit een vrouw schipper geweest? 

Fryslân DOK Op transport naar het noorden

Op transport naar het noorden

Begin 1945 moest Friesland plotsklaps twintigduizend Limburgse vluchtelingen herbergen. De Duitsers hadden zich verschanst in Roermond en de inwoners werden op de trein naar het noorden gezet. 

Fryslân DOK Beklimmers van het vlakke land (1/10)

Beklimmers van het vlakke land (1/10)

Het platteland heeft nieuw perspectief nodig. Het oude verhaal van grootschaligheid lijkt uitgewerkt. Met deze serie geven we ruimte aan nieuwe ideeën. 

Fryslân DOK 'Denk het onmogelijke'

'Denk het onmogelijke'

Portret van Pieter Kooistra, kunstenaar en oprichter van de kunstuitleen. Hij bedacht een plan voor een wereld-basisinkomen, dat veertig jaar later weer actueel is. 

Fryslân DOK 11 Stedentocht Sandy

11 Stedentocht Sandy

Sandy Krijnen bedacht 'de Elfstedentocht zonder grenzen'. Ze heeft zelf MS, maar ze wil leven zonder beperking. De Fryslân DOK 'Trochsette' toont drie doorzetters die niet langs de kant willen staan. 

Fryslân DOK Panorama Koopmans

Panorama Koopmans

De Friese kunstenaar Gosse Koopmans zit in de beste workflow ooit. Hij maakt met overtuiging zijn grote panorama's, opgebouwd uit losse componenten, in kleurig pastelkrijt. De kunstwereld pikt het op. 

Fryslân DOK De Domela Passie van Meindert Talma

De Domela Passie van Meindert Talma

Filmer Herman Zeilstra maakte een film over muzikant Meindert Talma. De Domela Passie is een voorstelling van Talma over de socialistische voorman Domela Nieuwenhuis. 

Fryslân DOK Hart & Ziel (3/3)

Hart & Ziel (3/3)

Onder leiding van de Belgische kunstenaar Éric Van Hove werken Marokkaanse, Zweedse, Indonesische en Friese ambachtslieden aan de replica van een grote motor, die als kunstwerk in het Fries Museum komt. 

Fryslân DOK Hart & Ziel (2/3)

Hart & Ziel (2/3)

Onder leiding van de Belgische kunstenaar Éric Van Hove werken Marokkaanse, Zweedse, Indonesische en Friese ambachtslieden aan de replica van een grote motor, die als kunstwerk in het Fries Museum komt. 

Fryslân DOK Hart & Ziel (1/3)

Hart & Ziel (1/3)

Onder leiding van de Belgische kunstenaar Éric Van Hove werken Marokkaanse, Zweedse, Indonesische en Friese ambachtslieden aan de replica van een grote motor, die als kunstwerk in het Fries Museum komt. 

Fryslân DOK Dat is onze taal

Dat is onze taal

We zien dat jonge Friezen appen in het Fries, zich herkennen in de Friestalige band de Hûnekop en memes in de eigen taal liken. Is dat zelfbewust of zelfrechtvaardiging? 

Fryslân DOK Licht en schaduw over het zonnepark

Licht en schaduw over het zonnepark

Is de opkomst van zonneparken een vloek of een zegen? Energiebedrijven plaatsen grote parken in de landelijke omgeving. In tientallen dorpen nemen inwoners het initiatief voor een energiecoöperatie. 

Fryslân DOK De mythe van de Serenes

De mythe van de Serenes

In 1990 brengen The Serenes Barefoot and Pregnant uit. De landelijke media is onverdeeld lyrisch over het debuutalbum van de Jouster band. Muziekblad Oor vindt The Serenes 'een band van internationale klasse'. In 1991 krijgen d ... 

Fryslân DOK 100 jaar radio Idserda

100 jaar radio Idserda

De eigenzinnige ingenieur Hanso Schotanus à Steringa Idzerda uit het Friese Weidum maakte honderd jaar geleden de eerste radio-uitzending in Nederland. Drie kleinzonen en podcastmaker Botte Jellema onderzoeken zijn wonderlijke ... 

Fryslân DOK Lauwersmeer 50 jaar (2/2)

Lauwersmeer 50 jaar (2/2)

Documentaire over vijftig jaar Lauwersmeer. In 1969 werd de zee van het zoete water gescheiden. Nu is het een nationaal park waar natuur, recreatie, landbouw en visserij floreren. 

Fryslân DOK Morgen 15:30 - Seizoen 11 Afl. 29 - Lauwersmeer 50 jaar (1/2)

Morgen 15:30 - Seizoen 11 Afl. 29 - Lauwersmeer 50 jaar (1/2)

Documentaire over vijftig jaar Lauwersmeer. In 1969 werd de zee van het zoete water gescheiden. Nu is het een nationaal park waar natuur, recreatie, landbouw en visserij floreren. 

Fryslân DOK Morgen 15:30 - Seizoen 11 Afl. 29 - Afscheid van een machtig man Riemer van der Velde

Morgen 15:30 - Seizoen 11 Afl. 29 - Afscheid van een machtig man Riemer van der Velde

Deze documentaire uit 2006 volgt voorzitter Riemer van der Velde van sc Heerenveen op scoutingreis door Europa. Onder hem beleefde de club zijn grootste successen. 

Fryslân DOK Seizoen 11 Afl. 28 - De Bergrede van het vlakke land (4/4)

Seizoen 11 Afl. 28 - De Bergrede van het vlakke land (4/4)

Zangeres Nynke Laverman, ingenieur Govert Geldof, filosoof Jabik Veenbaas en politica Anja Haga schrijven mee aan 'De bergrede van het vlakke land.' Na de lockdown is het nu tijd voor vernieuwing. 

Fryslân DOK Seizoen 11 Afl. 27 - De Bergrede van het vlakke land (3/4)

Seizoen 11 Afl. 27 - De Bergrede van het vlakke land (3/4)

Zangeres Nynke Laverman, ingenieur Govert Geldof, filosoof Jabik Veenbaas en politica Anja Haga schrijven mee aan 'De bergrede van het vlakke land.' Na de lockdown is het nu tijd voor vernieuwing. 

Fryslân DOK Seizoen 11 Afl. 26 - Herdenking Schiermonninkoog

Seizoen 11 Afl. 26 - Herdenking Schiermonninkoog

Schiermonnikoog was het laatste stukje Nederland dat werd bevrijd. Filmmakers Thom Verheul en Ismaël Lotz gingen op zoek naar de verborgen verhalen. 

Fryslân DOK Seizoen 11 Afl. 25 - Rainbow Warrior

Seizoen 11 Afl. 25 - Rainbow Warrior

Us Rainbow Warrior (onze Rainbow Warrior). De strijd van 'ús Rainbow Warrior' Sipke Jan Bousema om ook de provincie Fryslân de regenboogvlag te laten hijsen. Zijn emotionele optreden in First Dates blijkt een tactische en hee ... 

Fryslân DOK Seizoen 11 Afl. 24 - Onze Vader

Seizoen 11 Afl. 24 - Onze Vader

Te riede by Us Heit' (Te rade bij Us Heit). Vierhonderd jaar geleden stierf stadhouder Willem Lodewijk, die in Friesland de eretitel 'Us Heit' (onze vader) kreeg. Historicus Josse Pietersma gaat in deze crisistijd te rade bij d ... 

Fryslân DOK Seizoen 11 Afl. 23 - Ik ben Pro

Seizoen 11 Afl. 23 - Ik ben Pro

Ik bin PRO - flaters meitsje mei net (Ik ben Pro - fouten maken mag niet). Teleurgesteld in de Nederlandse prestatiecultuur pleit docent praktijkonderwijs Jos Sleurink voor een nieuwe koers in het onderwijs.