Fryslân DOK

Een reeks van documentaires gemaakt door Omrop Fryslân over actuele kwesties in Friesland.
Fryslân DOK Een oceaan van dromen - het verhaal van Sterke Yerke (2/2)

Een oceaan van dromen - het verhaal van Sterke Yerke (2/2)

Vier Friese jongens staken in 1979 op het zelfgebouwde vlot 'Sterke Yerke' de Atlantische Oceaan over om de olievervuiling te onderzoeken. Met een nieuw vlot vragen ze nu aandacht voor de plasticsoep. 

Fryslân DOK Een oceaan van dromen - het verhaal van Sterke Yerke (1/2)

Een oceaan van dromen - het verhaal van Sterke Yerke (1/2)

Vier Friese jongens staken in 1979 op het zelfgebouwde vlot 'Sterke Yerke' de Atlantische Oceaan over om de olievervuiling te onderzoeken. Met een nieuw vlot vragen ze nu aandacht voor de plasticsoep. 

Fryslân DOK Spoorzoeken

Spoorzoeken

Noord-Nederlandse bestuurders hebben een zware lobby opgezet voor een snelle treinverbinding tussen Amsterdam en Groningen, de Lelylijn. Waar is die wens op gestoeld en hoe realistisch is die? 

Fryslân DOK Heilige Huisjes (2/2)

Heilige Huisjes (2/2)

Dorpsbewoners verenigen zich om het voor eigen bewoners weer mogelijk te maken een fatsoenlijk huis te vinden in de eigen regio. Wat moet daarbij de rol zijn van woningcorporaties en lokaal bestuur? 

Fryslân DOK Jeanne Bieruma Oosting

Jeanne Bieruma Oosting

Kunstenaar Jeanne Bieruma Oosting ontworstelde zich met veel pijn en moeite aan haar Friese adellijke familie en koos haar eigen weg. Anders was haar leven onzinnig en geestdodend geweest, vond ze. 

Fryslân DOK Boer Brussel Beweging

Boer Brussel Beweging

De Europese Unie wil de landbouw duurzamer laten produceren. Hoe groot is de invloed van de EU op het gedrag van de boeren, en hoe succesvol was het Europese landbouwbeleid in de afgelopen jaren? 

Fryslân DOK Joke Folmer (2/2) - Overleven verplicht

Joke Folmer (2/2) - Overleven verplicht

Verzetsvrouw Joke Folmer (98) zette zich op Schiermonnikoog in voor een nieuw bewustzijn van oorlog en vrede, het herdenken en verzoenen. Sindsdien wonen honderden mensen de jaarlijkse herdenking bij. 

Fryslân DOK Joke Folmer (1/2) - Boodschappenmeisje van het verzet.

Joke Folmer (1/2) - Boodschappenmeisje van het verzet.

Joke Folmer (98) van Schiermonnikoog vertelt haar oorlogsherinneringen. Hoe ze als jong meisje voedselbonnen rondbracht en later tientallen Joden, Engelandvaarders en piloten naar België hielp. 

Fryslân DOK De Friese consul van de Molukken

De Friese consul van de Molukken

In december 1975 is Karel Wielenga een van de gegijzelden bij de treinkaping bij Wijster. Na zijn bevrijding bezoekt hij de ouders van de zeven Molukse kapers en krijgt hij begrip voor de actie. 

Fryslân DOK Heilige Huisjes

Heilige Huisjes

De Friese woningmarkt kraakt in zijn voegen. De prijzen stijgen hard, ook onder invloed van huizenkopers uit andere delen van Nederland. Hoe krijgen de inwoners van Friesland grip op hun woonsituatie? 

Fryslân DOK Een vreemdeling in Jeruzalem, de passie van een ziener

Een vreemdeling in Jeruzalem, de passie van een ziener

Een dichter en een componist schrijven in coronatijd een nieuwe Friese passie. Op basis van de oude bijbelvertelling, met nieuwe muziek en een lijdensverhaal met een andere lading en betekenis. 

Fryslân DOK Rap uit de regio

Rap uit de regio

De verscheidenheid aan talen in de provincies verdient meer aandacht. Het project Wurdspoken volgt vijftien hiphoppers uit het noorden en oosten, die aan de slag gaan met de eigen talen en dialecten. 

Fryslân DOK Lage tonen, brede groeven

Lage tonen, brede groeven

Arnold de Boer woont in Amsterdam, maar komt uit Friesland. Hij vormt in zijn eentje de band ZEA. Zijn nieuwe Friestalige cd heet: 'Witst noch dat der neat wie' (Weet je nog dat er niets was). 

Fryslân DOK Formula De Vries

Formula De Vries

Al van kinds af aan leeft Nyck de Vries (Uitwellingerga, 1995) voor de autosport. Hij werd dit jaar wereldkampioen in de Formule E en wil niets liever dan als coureur meedoen in de Formule 1. 

Fryslân DOK Het oneindig zoeken (3/3)

Het oneindig zoeken (3/3)

Documentaire over de Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher (1898-1972), vijftig jaar na zijn dood. Brieven en dagboeken geven een beeld van wie hij was en waar hij naar op zoek was. 

Fryslân DOK Het oneindig zoeken (2/3)

Het oneindig zoeken (2/3)

Documentaire over de Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher (1898-1972), vijftig jaar na zijn dood. Brieven en dagboeken geven een beeld van wie hij was en waar hij naar op zoek was. 

Fryslân DOK Het oneindig zoeken (1/3)

Het oneindig zoeken (1/3)

Documentaire over de Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher (1898-1972), vijftig jaar na zijn dood. Brieven en dagboeken geven een beeld van wie hij was en waar hij naar op zoek was. 

Fryslân DOK Misschien zie 'k je nooit meer: de laatste maanden van een verzetsman

Misschien zie 'k je nooit meer: de laatste maanden van een verzetsman

De jonge Fries Lolle Rondaan werd in de oorlog opgepakt en gefusilleerd. Er zijn nu brieven ontdekt, die hij en zijn Amsterdamse vriendin Riek Stork in zijn laatste maanden naar elkaar schreven. 

Fryslân DOK Confrères - de gebroeders Anker (2/2)

Confrères - de gebroeders Anker (2/2)

Strafrechtadvocaten Wim en Hans Anker nemen na veertig jaar afscheid. Als 'confrères' zijn ze loyaal en ijzersterk: de kracht van de combinatie. Wat laten ze na aan de rechtspraak in Nederland? 

Fryslân DOK Confrères - de gebroeders Anker (1/2)

Confrères - de gebroeders Anker (1/2)

Strafrechtadvocaten Wim en Hans Anker nemen na veertig jaar afscheid. Als 'confrères' zijn ze loyaal en ijzersterk: de kracht van de combinatie. Wat laten ze na aan de rechtspraak in Nederland? 

Fryslân DOK De lange adem: leven met Long COVID

De lange adem: leven met Long COVID

In Noordoost-Friesland helpt een team van specialisten mensen met langdurige coronaklachten. Het advies is: de lat laag leggen en blijven ademen. Maar dat klinkt gemakkelijker dan het is. 

Fryslân DOK De dromen van Jan Machientje (1882-1947)

De dromen van Jan Machientje (1882-1947)

'Jan Machientje' (Jan K. Elzinga, 1882-1947) uit Sumar trok begin 20e eeuw in het hele land bekijks met zijn zelfgebouwd mechanisch kunstwerk, dat Salomo's rechtspraak verbeeldde. 

Fryslân DOK Elfstedentocht 1985 (2/2)

Elfstedentocht 1985 (2/2)

De Elfstedentocht van 1985 was achteraf bezien een groot risico. Het dooide en Friesland was amper voorbereid op de toestroom van mensenmassa's. Toch had niemand het willen missen. 

Fryslân DOK Elfstedentocht 1985 (1/2)

Elfstedentocht 1985 (1/2)

In 1985 was het 22 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht was verreden. Iedere marathonrijder verlangde ernaar. Toen voorzitter Jan Sipkema zei: 'It sil heve!' stond het hele land op zijn kop. 

Fryslân DOK Lauw Water

Lauw Water

Het is 4 januari 1997. Inwoners van het dorpje Oude Leije helpen mee aan de Elfstedentocht. De baan is geveegd, iedereen slaapt in het dorpshuis en er zijn dekens, suikerklontjes en warm water. 

Fryslân DOK Dans met de tijd

Dans met de tijd

Als zoon van een Friese klokkenmaker groeide Johan ten Hoeve op tussen uurwerken en machines. Hij werkt nu als beroemd klokkenmaker in Londen en krijgt opdrachten vanuit de hele wereld. 

Fryslân DOK Ferdinand, the Happy Pathmaker

Ferdinand, the Happy Pathmaker

De vrijheidslievende Ferdinand komt na een herseninfarct in huis bij zijn broer en zijn gezin. Zijn 21-jarige nichtje Hannah pakt haar filmcamera en besluit vanaf dat moment alles te filmen. 

Fryslân DOK Friese Bries toen en nu

Friese Bries toen en nu

Weekend at Waikiki was onderdeel van de Friese Bries in de jaren 80. Als een van de eerste westerse bands ging de band op tournee in het Oostblok. Een terugblik op de successen van de Friese popscene. 

Fryslân DOK Waarom niet naar de Wyldemerk

Waarom niet naar de Wyldemerk

De Molukse familie Manuputty ging als enige moslimgezin niet naar kamp Wyldemerk bij Balk. De 32-jarige Nikki Manuputty zoekt uit waarom, om haar familiegeschiedenis een plek te geven in haar leven. 

Fryslân DOK De ontdekking van Fryslan (2/2)

De ontdekking van Fryslan (2/2)

Sinds Kneppelfreed zijn Friezen zich bewuster van hun bijzondere taalpositie en eigenheid. Hoe wordt hun identiteit nú ervaren in de provincie? En heeft dat idee van eigenheid ook nare rafelrandjes? 

Fryslân DOK De ontdekking van Fryslan (1/2)

De ontdekking van Fryslan (1/2)

Sinds Kneppelfreed zijn Friezen zich bewuster van hun bijzondere taalpositie en eigenheid. Hoe wordt hun identiteit nú ervaren in de provincie? En heeft dat idee van eigenheid ook nare rafelrandjes? 

Fryslân DOK U heeft het recht om Fries te spreken

U heeft het recht om Fries te spreken

Op 16 november 1951 werd er in Leeuwarden strijd gevoerd om de taal. Zeventig jaar na 'Kneppelfreed' onderzoekt FryslânDOK hoe het vandaag de dag gesteld is met de Friese taal in de rechtbank. 

Fryslân DOK Grote Pier

Grote Pier

Grutte Pier heeft veel bloed vergoten, maar heeft voor Friesland weinig gepresteerd. Toch blijft hij voor de meeste Friezen een icoon. Hoe kon deze volksheld uitgroeien tot mythische proporties? 

Fryslân DOK Zoltin

Zoltin

Kunstenaar Zoltin Peeter vond in Friesland de stilte en de ruimte om te werken. Toen bleek dat hij stervende was, besloot hij een groot deel van zijn werk te vernietigen. Wat gebeurt er met de rest? 

Fryslân DOK Nieuwe ogen

Nieuwe ogen

Nije Eagen geeft met drie korte films: 'Libbenslinen' van Sytske Hoogterp, 'Fan blom oant bôle' van Eza Doortmont en 'Flatliners' van Annemarie Lindeboom een blik van jonge makers op de samenleving. 

Fryslân DOK Rainbow Warrior

Rainbow Warrior

Als laatste provincie in Nederland hijst ook Fryslân de regenboogvlag. We zien de strijd van televisiemaker Sipke Jan Bousema om de politiek zover te krijgen. 

Fryslân DOK Ivgi&Greben - Nice to meet you!

Ivgi&Greben - Nice to meet you!

De choreografen en dansers van Ivgi&Greben, het eerste professionele dansgezelschap in Friesland, zijn op weg naar de première van hun voorstelling Nice to meet you! 

Fryslân DOK Dolf Verroen: Het kind, de schrijver

Dolf Verroen: Het kind, de schrijver

Portret van kinderboekenschrijver Dolf Verroen. In november verschijnt een nieuw boek met zijn persoonlijke herinneringen aan schrijvers. Een kijkje in het literaire leven én in zijn eigen leven. 

Fryslân DOK De vlucht naar het licht

De vlucht naar het licht

Jentsje Popma (95) verdiende na de oorlog zijn boterham met het maken van monumentale kunstwerken. Deze kunstwerken zijn door de hele provincie en ver daarbuiten te vinden. Later besloot hij het Friese landschap vast te leggen, ... 

Fryslân DOK Met het helmhout tussen ons in

Met het helmhout tussen ons in

Toen vroeger het vrachtvervoer over het water ging met skûtsjes, stond de vrouw net zo vaak aan het roer als de man. Waarom is er dan bij het SKS-skûtsjesilen nog nooit een vrouw schipper geweest? 

Fryslân DOK Jan Mankes

Jan Mankes

De verstilde portretten, landschappen en dieren van kunstenaar Jan Mankes (1889-1920) zijn erg geliefd. Een eeuw na zijn dood tonen Museum MORE en Museum Belvédère een belangrijk deel van zijn werk. 

Fryslân DOK Beklimmers van het vlakke land (9/9)

Beklimmers van het vlakke land (9/9)

Groeten uit Friesland. Friesland staat bol van tradities en folkloristische activiteiten. Dragen die bij aan de Friese identiteit of verworden ze tot vrolijke toneelstukjes voor toeristen? 

Fryslân DOK Beklimmers van het vlakke land (8/9)

Beklimmers van het vlakke land (8/9)

De rust en ruimte van het platteland leent zich goed voor bezinning. Misschien is het een kracht die nog veel beter moet worden ontgonnen. 

Fryslân DOK Beklimmers van het vlakke land (7/9)

Beklimmers van het vlakke land (7/9)

In de landelijke politiek is de regio sterk ondervertegenwoordigd. Fryslân DOK onderzoekt de mogelijkheden voor een 'nieuwe democratie' op het platteland, waarbij burgers veel meer betrokken worden. 

Fryslân DOK Beklimmers van het vlakke land (6/9)

Beklimmers van het vlakke land (6/9)

Voor jongeren met ambitie is er op het platteland weinig perspectief op een goede baan en een goed thuis. Wat moet er gebeuren om te voorkomen dat jong talent naar de Randstad verhuist? 

Fryslân DOK Beklimmers van het vlakke land (5/9)

Beklimmers van het vlakke land (5/9)

Veel mensen willen niets liever dan in een dorp wonen. In 'Het dorp van de toekomst' rijksbouwmeester Floris Alkemade, die denkt dat vernieuwing vooral op het platteland plaats vindt. 

Fryslân DOK Beklimmers van het vlakke land (4/9)

Beklimmers van het vlakke land (4/9)

Het platteland geldt als een heilzame omgeving voor lichaam en geest. Toch hebben de bewoners meer last van stress en overgewicht. Wat heeft het blije imago van de gezonde buitenmens onderuitgehaald? 

Fryslân DOK Beklimmers van het vlakke land (3/9)

Beklimmers van het vlakke land (3/9)

Imke de Boer is hoogleraar dierlijke productiesystemen in Wageningen. Ze wil de burger betrekken bij de productie van zijn eigen voedsel, zodat hij zich daar ook verantwoordelijk voor voelt. 

Fryslân DOK Beklimmers van het vlakke land (2/9)

Beklimmers van het vlakke land (2/9)

Het landschap maakt deel uit van het plattelandsleven in Friesland, maar veel bewoners voelen die band niet. De Noardelike Fryske Wâlden probeert de relatie tussen mens en landschap te verbeteren. 

Fryslân DOK Beklimmers van het vlakke land (1/9)

Beklimmers van het vlakke land (1/9)

Het platteland speelt een sleutelrol in grote thema's als klimaat en duurzaamheid. Welk pad naar een nieuwe toekomst bewandelen de bewoners? 

Fryslân DOK Lelyline

Lelyline

Noord-Nederlandse bestuurders hebben een zware lobby opgezet voor een snelle treinverbinding tussen Amsterdam en Groningen, de Lelylijn. Waar is die wens op gestoeld en hoe realistisch is die? 

Fryslân DOK Beklimmers van het vlakke land (9/9)

Beklimmers van het vlakke land (9/9)

Groeten uit Friesland. Friesland staat bol van tradities en folkloristische activiteiten. Dragen die bij aan de Friese identiteit of verworden ze tot vrolijke toneelstukjes voor toeristen? 

Fryslân DOK Vliegbasis

Vliegbasis

De F-35-straaljager maakt veel meer lawaai dan zijn voorganger, de F-16. Maar wat doet dat nieuwe vliegtuiggeluid met mensen, hun gezondheid en hun leefomgeving? Daar is nog geen onderzoek naar gedaan. 

Fryslân DOK The good, the bad and the internet

The good, the bad and the internet

Jonge hackers krijgen begeleiding in ethisch hacken, om deze 'first offenders' op het rechte pad te krijgen en in te zetten tégen hackers. Een kijkje achter de schermen bij het Hacklab in Leeuwarden. 

Fryslân DOK Beklimmers van het vlakke land (8/10)

Beklimmers van het vlakke land (8/10)

Leent de 'rust en ruimte' van het platteland zich niet bij uitstek voor bezinning en spiritualiteit? Misschien is het een kracht, die antwoord geeft op. 

Fryslân DOK Titus Brandsma (1881-1942)

Titus Brandsma (1881-1942)

Documentaire naar aanleiding van de mogelijke heiligverklaring van priester en hoogleraar Titius Brandsma. 

Fryslân DOK Beklimmers van het vlakke land (7/10)

Beklimmers van het vlakke land (7/10)

In de landelijke politiek is de regio sterk ondervertegenwoordigd. Fryslân DOK onderzoekt de mogelijkheden voor een 'nieuwe democratie' op het platteland, waarbij burgers veel meer betrokken worden. 

Fryslân DOK Smokkelkinderen (5/5) Een band voor het leven

Smokkelkinderen (5/5) Een band voor het leven

Elk jaar stuurt de Israëlische Lea Cohen na de oogst een doos sinaasappels naar haar Friese onderduikfamilie. De veiligheid die ze er in de oorlog vond, heeft een band voor het leven gesmeed. 

Fryslân DOK Smokkelkinderen (4/5) Nieuwe grond

Smokkelkinderen (4/5) Nieuwe grond

Louis Godschalk overleeft de oorlog bij een Friese onderduikfamilie. Pas later ontdekt hij dat dat niet zijn ouders zijn. Wie is hij? Een leven lang onrust mondt uit in een verhuizing naar Israël. 

Fryslân DOK Smokkelkinderen (3/5) Nergens thuis

Smokkelkinderen (3/5) Nergens thuis

Joseph Schijveschuurder is een onderduikkind. Hij wil graag bij zijn pleegouders in Friesland blijven, maar er wordt anders over hem beslist. Hij zal zich altijd ontheemd blijven voelen. 

Fryslân DOK Smokkelkinderen (2/5), Aan het einde van de wereld

Smokkelkinderen (2/5), Aan het einde van de wereld

Op het Friese platteland gaven dominees, dokters en andere dorpsbewoners in de oorlog een veilige plek aan joodse kinderen. Jetty van der Hoek bleef altijd in contact met haar onderduikfamilie. 

Fryslân DOK Smokkelkinderen (1/5), Theesurrogaat

Smokkelkinderen (1/5), Theesurrogaat

Amsterdamse studenten smokkelden in de oorlog joodse kinderen naar Friesland. Medicijnstudente Iet van Dijk bracht zo meer dan honderd kinderen in veiligheid. Een van hen is Fred van Vliet. 

Fryslân DOK Beklimmers van het vlakke land (6/10)

Beklimmers van het vlakke land (6/10)

Voor jongeren met ambitie is er op het platteland weinig perspectief op een goede baan en een goed thuis. Wat moet er gebeuren om te voorkomen dat jong talent verhuist naar de Randstad? 

Fryslân DOK De dromen van Jan Machientje (1882-1947)

De dromen van Jan Machientje (1882-1947)

Jan Elzinga uit Sumar trok in het hele land bekijks met zijn zelfgebouwd, mechanisch kunstwerk dat Salomo's rechtspraak verbeeldde. Hoe een dorpsjongen van eenvoudige komaf groot kon dromen én doen. 

Fryslân DOK De Passie van Abbega

De Passie van Abbega

Het kleine, onervaren dorpskoor van Abbega zong op 3 april 1942 de Matthäus Passion. Ook de ouders van dirigent Gerben van der Veen zongen mee. Van der Veen gaat op zoek naar zijn muzikale wortels. 

Fryslân DOK Beklimmers van het vlakke land (5/10)

Beklimmers van het vlakke land (5/10)

Veel mensen willen niets liever dan in een dorp wonen. In 'Het dorp van de toekomst' rijksbouwmeester Floris Alkemade, die denkt dat vernieuwing vooral op het platteland plaats vindt. 

Fryslân DOK Gruttoleven

Gruttoleven

Jelle Loonstra volgt al vijf jaar het trekgedrag van de grutto. Door het uitbroeden en grootbrengen van zestig jonge vogels onderzoekt hij of het trekgedrag aangeleerd of aangeboren is. 

Fryslân DOK Winter op komst

Winter op komst

Een vlucht ganzen in V-vorm betekent: winterweer op komst. Boeren, wetenschappers, jagers en een slager over het toenemend aantal ganzen op het platteland en wat daarmee moet gebeuren. 

Fryslân DOK Melk: De witte sluier

Melk: De witte sluier

De vraag is of melk wel zo gezond is. Wat zie je als je de witte sluier wegtrekt? Twee Friese ondernemers willen van melk een lokaal product maken, met liefde voor het dier. 

Fryslân DOK Beklimmers van het vlakke land (4/10)

Beklimmers van het vlakke land (4/10)

Het platteland geldt als een heilzame omgeving voor lichaam en geest. Toch hebben de bewoners meer last van stress en overgewicht. Wat heeft het blije imago van de gezonde buitenmens onderuitgehaald? 

Fryslân DOK Corona en cultuur

Corona en cultuur

Artiesten en publiek missen elkaar in de podiumstilte die nu al bijna een jaar duurt. Voor pianist Peter van der Zwaag, orkestleider van grote artiesten, voelt het alsof hij zijn stem kwijt is. 

Fryslân DOK Klaas Koopmans

Klaas Koopmans

Museum Drachten toont het werk van de kunstschilder Klaas Koopmans: Friese expressionistische landschappen, en de tekeningen die hij maakte tijdens zijn opnames in psychiatrische inrichtingen.