De Nachtzoen

In De Nachtzoen deelt een charismatisch, gloedvol persoon die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Vijf minuten troost in roerige tijden, van maandag t/m zaterdag. Presentatie door Colet van der Ven.
De Nachtzoen Peter Nissen

Peter Nissen

Deze religiewetenschapper deinst zo op de valreep van de dag niet terug voor een beetje verdieping. De nacht is vaak een bijzonder symbool in godsdiensten, vertelt hij. 

De Nachtzoen Piet Gerbrandy

Piet Gerbrandy

Hoe dol deze classicus ook is op taal, in de nacht verschuift de wereld van woorden naar de achtergrond. Een gedicht vormt een uitzondering op de regel. 

De Nachtzoen Marja Pruis

Marja Pruis

Waar een ander de boel de boel laat voor het slapengaan, hoort deze schrijver en columnist, bekend van onder andere De Groene Amsterdammer, geklop op de deur. Nieuwe ideeën in aantocht. 

De Nachtzoen Jantine Huisman

Jantine Huisman

Deze kerkelijk werker verlangt naar een wereld met meer begrip voor verschillen. Vlak voor het slapengaan steekt ze ons een hart onder de riem met een tekst van Diggy Dex. 

De Nachtzoen Hugo de Haas van Dorsser

Hugo de Haas van Dorsser

De wereld van deze performer bestaat uit woorden die hij maar al te graag op een podium ten gehore brengt. De grote én kleintje uurtjes leveren bijzondere ontmoetingen op. 

De Nachtzoen Jan-Willem van der Straten

Jan-Willem van der Straten

Deze onlinedominee is expert geruststellen, overdag maar ook in de late uurtjes. Vannacht vertelt hij over de angsten die hij in zijn eerste jaren op aarde had. 

De Nachtzoen Pim Brouwer

Pim Brouwer

Deze predikant uit Utrecht heeft kortgeleden een tweede dochter gekregen. Hij vertelt honderduit over de levenslessen die de kleinste mensjes hem leren. 

De Nachtzoen Michael Varekamp

Michael Varekamp

Als kind werd hij ter adoptie afgestaan, om later in Bodegraven terecht te komen. Het waren de trompet en het vaderschap die de pijn van het allereerste begin een plekje gaven. 

De Nachtzoen Jantine Huisman

Jantine Huisman

Professioneel mensen op bed leggen, dat doen er niet veel. De moeder van deze kerkelijk werker was slaapcoach. Tijd om haar tips door te geven. 

De Nachtzoen Evelyn Prins

Evelyn Prins

Niet alleen nachtelijke dromen, ook dagdromen kunnen levens veranderen. Het overkwam deze zelfstandig fotograaf. 

De Nachtzoen Ilse Starkenburg

Ilse Starkenburg

Voor sommige dichters ligt inspiratie altijd voor het oprapen. In de nacht, maar ook overdag maakt dit literair talent bijzondere dingen mee. 

De Nachtzoen Geertje Couwenbergh

Geertje Couwenbergh

Deze schrijver benut de kleine uurtjes graag voor diepgravend onderzoek en interessante vragen. Wat vertelt je meer over de werkelijkheid: wakker zijn of dromen? 

De Nachtzoen Marnel Breure

Marnel Breure

De nacht is voor deze journalist en schrijver een uitnodiging om de donkere kant van zichzelf en van het leven op te zoeken. Iets dat haar dichter bij haar oma bracht. 

De Nachtzoen Steven Pont

Steven Pont

Donker wordt licht, na regen verschijnt de zon. Alles komt goed, in elk geval wanneer het piekeren betreft, beweert deze ontwikkelingspsycholoog. 

De Nachtzoen Peter Nissen

Peter Nissen

Of het feestje nu kort of lang duurde, deze hoogleraar spiritualiteitsstudies zoekt trouw de boeken op voor het slapengaan. 

De Nachtzoen Bronja Prazdny

Bronja Prazdny

Op een nacht werd ze plotseling wakker, bang dat haar pasgeboren kindje weg was. Niets aan de hand, bleek snel, maar deze schrijfster leerde wel dat haar familiegeschiedenis haar angstig heeft gemaakt. 

De Nachtzoen Daan Savert

Daan Savert

Deze theoloog is vol van radicale ethiek en pacifisme. Inspiratie haalt hij uit een tv-programma dat hij als kind elke avond keek voor het slapengaan. 

De Nachtzoen Karel Eykman

Karel Eykman

Deze schrijver heeft een hekel aan het donker. We moeten het donker bestrijden met het licht. Gelukkig heeft zijn kleindochter het begrepen. 

De Nachtzoen Fred Omvlee

Fred Omvlee

In het donker op zee kun je niets zien, maar wel goed horen. Dat leverde deze marinepredikant bijzondere gesprekken op. 

De Nachtzoen Erik van Os

Erik van Os

Na een alles veranderend inzicht wist deze creatieve geest een einde te maken aan gepieker voor het slapen gaan. Deze nacht leert hij ons een lesje ontspannen. 

De Nachtzoen Dave Ensberg

Dave Ensberg

Hij groeide op in een gezin waar niet alles vanzelf ging. Nu deze idealist de dertig is gepasseerd, leert hij meer en meer zijn ware ik kennen. 

De Nachtzoen Kees-Jan Mulder

Kees-Jan Mulder

Als kind was zingen voor het slapengaan niet zomaar een standaard ritueel. Het leerde deze theoloog iets over God dat hem tot op de dag van vandaag bezighoudt. 

De Nachtzoen Kim Magnee

Kim Magnee

Uit haar vaders boekenkast nam deze predikant ooit een gedichtenbundel van Ellen Warmond mee. Vannacht legt ze ons op bed met een van haar lievelingsteksten. 

De Nachtzoen Howard Komproe

Howard Komproe

Welke muziek klinkt er tijdens de begrafenis van een man met de lachers op de hand? Een groeiend aantal uitvaarten in de agenda brengt deze comedian op nieuwe vragen. 

De Nachtzoen Walter Groenen

Walter Groenen

De cultuursector heeft het zwaar, maar deze directeur van CJP blijft het kleine eren. Hij ontmoette in de bossen een nachtzwaluw, een gebeurtenis waar hij nog van straalt. 

De Nachtzoen Bram Stadhouders

Bram Stadhouders

Niet zelden komen fans na afloop van optredens huilend naar hem toe. De inspiratie vindt deze gitarist in de hemellichamen die zich in de nacht aan hem laten zien. 

De Nachtzoen Wies Houweling

Wies Houweling

Een nieuwe wind laten waaien, dat is de ambitie van deze bestuurder van de Vrijzinnige Kerk Nederland. Geen dogma's, maar vragen van ieder mens mogen centraal staan. 

De Nachtzoen Kees-Jan Mulder

Kees-Jan Mulder

Deze filmmaker en theoloog deinst niet terug voor het spontaan pitchen van nieuwe ideeën. Voor het slapengaan vertelt hij welke film hij over de nacht zou maken. 

De Nachtzoen Babs Franklin Gons

Babs Franklin Gons

De meest persoonlijke verhalen zijn vaak het meest universeel. Dat weet deze spoken word artist als geen ander. 

De Nachtzoen Marjan Slob

Marjan Slob

In slaap vallen betekent verdwijnen, vermoedt deze filosoof en winnaar van de Socratesbeker. Om bang van de te worden, of juist een geruststelling? En waar ga je dan naartoe? 

De Nachtzoen Job van Gorkum

Job van Gorkum

Van een goede vriend kreeg deze theatermaker een vintage schootorgeltje. Vannacht begeleidt hij zichzelf als hij Nederland op bed legt. 

De Nachtzoen Sytze de Vries

Sytze de Vries

Als hij naast iemand wakker wordt, ontpopt deze theoloog en dichter zich tot een zorgzame romanticus. Waar zoekt hij in de avonden naar? 

De Nachtzoen Jan Jaap van Hoeckel

Jan Jaap van Hoeckel

Als je gelukkig bent, ben je dan altijd blij? Nee, zegt deze geluksexpert. 

De Nachtzoen Janneke Nijboer

Janneke Nijboer

Deze predikant vindt in de nacht de tijd om dichterbij God te komen. Haar zoon verzon een ritueel om de nacht in te gaan. 

De Nachtzoen Joris Obdam

Joris Obdam

Deze straatpastor aarzelde toen hij de uitnodiging voor dit programma ontving. Want hoe doe je dat, Nederland op bed leggen? Tóch ging hij overstag, om iets van zichzelf te delen. 

De Nachtzoen Michael Verheijen

Michael Verheijen

Deze oprichter van het Dansklooster gaat het liefst zwierend door de kloostergangen. Hij leerde ballet volgens de regeltjes, maar ontdekte gaandeweg dat iets anders belangrijker is. 

De Nachtzoen Anne Vegter

Anne Vegter

Met een uiterst nobel doel tuurde deze voormalig Dichter des Vaderlands door het sleutelgat van de voordeur van een kort daarvoor overleden dame. Welk doel was dat? 

De Nachtzoen Reinier Sonneveld

Reinier Sonneveld

De nacht is voor deze theoloog niet alleen maar de periode van zonsondergang tot zonsopgang. Hij maakt ook in zijn geloofsleven nachtelijke fases door. 

De Nachtzoen Karel Eykman

Karel Eykman

Bijbelse kinderboeken schrijven is de lieve lust van deze auteur. Niet zomaar een simpel klusje om te klaren. 

De Nachtzoen Fred Omvlee

Fred Omvlee

De donkere maar mooie nachten op zee zorgden voor goede gesprekken. Een dankbaar cadeau voor deze marinepredikant. 

De Nachtzoen Kim Magnee

Kim Magnee

Deze predikant is in een levensfase beland van grote vragen. Is dit wat ik altijd wilde? Waar droom ik nog van? In het maanlicht durft ze een boekje open te doen. 

De Nachtzoen Howard Komproe

Howard Komproe

In de vroege uurtjes over lege snelwegen scheuren helpt deze stand-upcomedian bij het ordenen van gedachten. Als tiener lagen zijn nachtelijke ambities elders. 

De Nachtzoen Anne Vegter

Anne Vegter

Vlak voordat deze dichter moeder werd, besloot ze op reis te gaan. Een sneeuwstorm deed haar doodsangsten uitstaan en leverde haar belangrijke levenslessen op. 

De Nachtzoen Raoul de Jong

Raoul de Jong

Deze schrijver viel in de trein in slaap en nam zijn dagdroom letterlijk. Op naar Marseille met de benenwagen. 

De Nachtzoen Gert-Jan van der Kooij

Gert-Jan van der Kooij

In het holst van de nacht sloop deze creatieveling het huis uit. Niet om naar de sterren te staren, maar om te stoepkrijten. Het maakte hem tot Stoepkrijter des Vaderlands. 

De Nachtzoen Barbara Zwaan

Barbara Zwaan

Veel mensen krabbelen voor het slapen gaan nog wat in hun dagboek. Een dagboek lezen, kan natuurlijk ook. Deze geestelijk verzorger laat zich raken door Etty Hillesum. 

De Nachtzoen Jacco de Boer

Jacco de Boer

Met een vat vol onvermoeibaar enthousiasme onder de arm gaat hij nieuwe uitdagingen aan. Zo begeleidt hij Leeuwarden tot Europese cultuurstad van 2018. 

De Nachtzoen Job van Gorkum

Job van Gorkum

Hij kon als kind eindeloos liggen bidden in bed, net zo lang tot hij in slaap viel. Hoe legt deze theatermaker nu hij zelf vader is zijn kroost op bed? 

De Nachtzoen Karel Eykman

Karel Eykman

Deze schrijver heeft een hekel aan het donker. We moeten het donker bestrijden met het licht. Gelukkig heeft zijn kleindochter het begrepen. 

De Nachtzoen Fred Omvlee

Fred Omvlee

In het donker op zee kun je niets zien, maar wel goed horen. Dat leverde deze marinepredikant bijzondere gesprekken op. 

De Nachtzoen Erik van Os

Erik van Os

Na een alles veranderend inzicht wist deze creatieve geest een einde te maken aan gepieker voor het slapen gaan. Deze nacht leert hij ons een lesje ontspannen. 

De Nachtzoen Dave Ensberg

Dave Ensberg

Hij groeide op in een gezin waar niet alles vanzelf ging. Nu deze idealist de dertig is gepasseerd, leert hij meer en meer zijn ware ik kennen. 

De Nachtzoen Kees-Jan Mulder

Kees-Jan Mulder

Als kind was zingen voor het slapengaan niet zomaar een standaard ritueel. Het leerde deze theoloog iets over God dat hem tot op de dag van vandaag bezighoudt. 

De Nachtzoen Howard Komproe

Howard Komproe

In de vroege uurtjes over lege snelwegen scheuren helpt deze stand-upcomedian bij het ordenen van gedachten. Als tiener lagen zijn nachtelijke ambities elders. 

De Nachtzoen Michael Verheijen

Michael Verheijen

Deze oprichter van het Dansklooster gaat het liefst zwierend door de kloostergangen. Hij leerde ballet volgens de regeltjes, maar ontdekte gaandeweg dat iets anders belangrijker is. 

De Nachtzoen Marjan Slob

Marjan Slob

In slaap vallen betekent verdwijnen, vermoedt deze filosoof en winnaar van de Socratesbeker. Om bang van de te worden, of juist een geruststelling? En waar ga je dan naartoe? 

De Nachtzoen Barbara Zwaan

Barbara Zwaan

Niet iedereen vat in slaap vallen lichtzinnig op. Deze geestelijk verzorger noemt de nacht ingaan 'een kleine dood' sterven, maar weet gelukkig precies hoe zij dat het beste doet. 

De Nachtzoen Kim Magnee

Kim Magnee

Uit haar vaders boekenkast nam deze predikant ooit een gedichtenbundel van Ellen Warmond mee. Vannacht legt ze ons op bed met een van haar lievelingsteksten. 

De Nachtzoen Paul van der Sterren

Paul van der Sterren

Een oud filosofieboek greep voorgoed de aandacht van deze schaakgrootmeester. De grote levensvragen brengen hem voortdurend nieuwe antwoorden. 

De Nachtzoen Job van Gorkum

Job van Gorkum

Van een goede vriend kreeg deze theatermaker een vintage schootorgeltje. Vannacht begeleidt hij zichzelf als hij Nederland op bed legt. 

De Nachtzoen Jacco de Boer

Jacco de Boer

Als de zon ondergaat, maken maskers plaats voor onze ware gezichten. Deze Friese cultuurmaker kan er geen genoeg van krijgen en helpt ons de nacht in met een warme aanmoediging. 

De Nachtzoen Fred Omvlee

Fred Omvlee

De donkere maar mooie nachten op zee zorgden voor goede gesprekken. Een dankbaar cadeau voor deze marinepredikant. 

De Nachtzoen Kees-Jan Mulder

Kees-Jan Mulder

Deze filmmaker en theoloog deinst niet terug voor het spontaan pitchen van nieuwe ideeën. Voor het slapengaan vertelt hij welke film hij over de nacht zou maken. 

De Nachtzoen Tjerk Ridder

Tjerk Ridder

Neem je ezel en ga op reis. Deze voormalig katholiek en theatermaker liet zich inspireren door een aloude gewoonte: pelgrimeren, zonder geplande slaapplek. 

De Nachtzoen Joris Vincken

Joris Vincken

Mens, wat ben je een wonder! Deze inspirator kan het blijven zeggen, tegen zichzelf en tegen een ander. Zit u er klaar voor? 

De Nachtzoen Raoul de Jong

Raoul de Jong

Deze schrijver viel in de trein in slaap en nam zijn dagdroom letterlijk. Op naar Marseille met de benenwagen. 

De Nachtzoen Ernst-Jan Pfauth

Ernst-Jan Pfauth

Deze oprichter van de Correspondent vond een remedie voor getob in de nacht. Telefoon weg en denken aan de dingen waar je hart voor klopt. 

De Nachtzoen Jan Jaap van Hoeckel

Jan Jaap van Hoeckel

Als je gelukkig bent, ben je dan altijd blij? Nee, zegt deze geluksexpert. 

De Nachtzoen Marco Martens

Marco Martens

Hoe ben ik een goede vader? Een vraag waar deze spoken word-artiest steeds nieuwe antwoorden op vindt. 

De Nachtzoen Dave Ensberg

Dave Ensberg

Voor deze wereldverbeteraar is ambitie niet iets om 's avonds voor het slapengaan af te leggen. Hij wil de lasten van kinderen met een rugzakje verlichten. 

De Nachtzoen Yasmin Verschure

Yasmin Verschure

Deze Ambassadeur van de Liefde wist na het zien van een documentaire wat haar te doen stond. Met lege handen vertrok ze naar Lesbos om mensen te helpen. 

De Nachtzoen Janneke Nijboer

Janneke Nijboer

Deze predikant vindt in de nacht de tijd om dichterbij God te komen. Haar zoon verzon een ritueel om de nacht in te gaan.