De Nachtzoen

In De Nachtzoen deelt een charismatisch, gloedvol persoon die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Vijf minuten troost in roerige tijden, van maandag t/m zaterdag. Presentatie door Colet van der Ven.
De Nachtzoen José Fernanda

José Fernanda

Eerst belemmerde haar vader haar in haar kind-zijn, toen mocht ze zelf geen moeder worden. 

De Nachtzoen Monique Krüs

Monique Krüs

Verwondering en verbinding zijn belangrijke begrippen voor deze zangeres en componiste. Ze zingt ons in slaap met een aria van De Parelvissers. 

De Nachtzoen Peter van Rooijen

Peter van Rooijen

Deze cabaretier heeft geleerd te accepteren dat je altijd onveilig bent. En hoe vreemd het ook klinkt: dat geeft wansmaak de ruimte. Deze nachtzoen krijgen we van Peter van Rooijen. 

De Nachtzoen Izaline Calister

Izaline Calister

Deze zangeres wil graag licht geven en zich een weg zingen naar het hart van mensen. 

De Nachtzoen Stevo Akkerman

Stevo Akkerman

Deze schrijver en journalist vraagt zich in zijn laatste boek af of het genoeg is om je aan de wet te houden. Nee, dat is het niet maar gelukkig zijn er hoopgevende alternatieven. 

De Nachtzoen Els van Driel

Els van Driel

Deze journaliste dook in de wereld van de vluchtelingen. Ze maakte er de webdocumentaire De Asielzoekmachine over die genomineerd werd voor een Gouden Kalf. 

De Nachtzoen Maartje Wortel

Maartje Wortel

Deze auteur vergeet al schrijvend hoe ze zich moet verhouden tot de wereld en dat vindt ze fijn want ze houdt van niet-denkende mensen. Deze nachtzoen krijgen we van Maartje Wortel. 

De Nachtzoen Yvo Vaz Dias

Yvo Vaz Dias

Deze oprichter van TransAmsterdam moest eerst ontdekken wat voor man hij was voor hij zijn transitie in kon gaan. Hij stopt ons in met een mantra van de boeddha van compassie. 

De Nachtzoen Philippe Elan

Philippe Elan

Deze chansonnier vertelt hoe de dood zijn moeder wegnam, maar hoe het leven hem een vrouw van haar generatie teruggaf. 

De Nachtzoen Meike de Jong

Meike de Jong

Deze journaliste en nieuwlezeres neemt de schokkende verhalen uit de grote wereld soms mee naar huis, maar haalt dan hoop uit de kleine wereld om haar heen. 

De Nachtzoen Henk van Straten

Henk van Straten

Deze schrijver die wekelijks meelift in de Volkskrant weet uit eigen ervaring dat een beetje uit elkaar vallen goed is, ja zelfs een moment van verlichting kan zijn. 

De Nachtzoen Wim Jansen

Wim Jansen

Deze pastor en theoloog ontdekte dat de dagelijkse werkelijkheid doordrongen is van geest, brachma, en ervoer dat als de ultieme ontroering. 

De Nachtzoen Conny Braam

Conny Braam

Deze schrijfster portretteert in haar laatste en meest dierbare boek een Afrikaanse vrijheidsstrijder avant la lettre, die inmiddels bijna familie is geworden. 

De Nachtzoen Thea van der Kooi

Thea van der Kooi

Deze negentigjarige ontdekte op het Museumplein haar muzikale liefde. Ze speelt ons in slaap met een lied over dode bladeren. 

De Nachtzoen Spinvis

Spinvis

Deze muzikale duizendpoot weet dat goed ouder worden niet vanzelf gaat. Daar moet je aan werken. Gelukkig lachen zijn kinderen hem uit, dat helpt. 

De Nachtzoen Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens

Toen deze schrijver vader werd van een autistische zoon betrad hij een onbekend land. 

De Nachtzoen Minka Nijhuis

Minka Nijhuis

Deze journaliste vindt het belangrijk om licht te laten schijnen op donkere plekken in de wereld en pleit voor een vertraging van het vak. 

De Nachtzoen Pauline Slot

Pauline Slot

Volgens deze schrijfster hebben wij mensen een onrustige geest en dat kan een museumbezoek tot een bezoeking maken. 

De Nachtzoen Claartje Kruijff

Claartje Kruijff

Deze predikante ontdekte tijdens haar zoektocht dat ze bij een groter gesprek, een groter verhaal, een weg van mensen hoorde. 

De Nachtzoen Pieter Hoekstra

Pieter Hoekstra

Deze psycholoog koos voor logotherapie, omdat hij geraakt werd door de gedachte dat we verantwoordelijkheid dragen voor ons eigen leven. Deze Nachtzoen krijgen we van Pieter Hoekstra. 

De Nachtzoen Raymi Sambo

Raymi Sambo

Creëren is de passie van deze acteur en theatermaker. Bij alles wat hij maakt heeft hij het gevoel dat een overleden vriend als een beschermengel over zijn schouder meekijkt en hem influistert wat wijsheid is. Deze Nachtzoen k ... 

De Nachtzoen Joep Dohmen

Joep Dohmen

De ouders van deze filosoof groeiden beiden op in een klooster. Het maakte de een moedig, de ander angstig. 

De Nachtzoen Maarten Heijmans

Maarten Heijmans

Deze acteur speelde als Ramses Shaffy de sterren van de hemel en is nog steeds niet klaar met de legendarische zanger. Hij legt ons op bed met een wakker-word liedje. Deze Nachtzoen krijgen we van Maarten Heijmans. 

De Nachtzoen Alex Klusman

Alex Klusman

Een brughoektumor heeft deze campagnebedenker bewuster gemaakt. Hij zegt nu vaker nee. 

De Nachtzoen Mathijs Deen

Mathijs Deen

Volgens deze schrijver en journalist hebben eilandbewoners een heel eigen omgang met de zee. Niet de dijk, maar het meebewegen is het antwoord. 

De Nachtzoen Guity Mohebbi

Guity Mohebbi

Deze uit Iran gevluchte politicologe schreef een boek over de kloof tussen allochtone en autochtone jongeren. De oorzaak? De vragen die we niet stellen. 

De Nachtzoen Monique Hagen

Monique Hagen

Bij een vallende ster mag je een wens doen. Deze kersverse kinderboekenambassadeur bezocht kinderen in een asielzoekerscentrum en vroeg hen wat zij het liefste willen. 

De Nachtzoen Sander Terphuis

Sander Terphuis

De donkere Iraanse nachten gaven deze jurist en filosoof een gevoel van beperktheid. Hij snakte naar vrijheid, vluchtte en werd van Ahmed Sander. Deze nachtzoen krijgen we van Sander Terphuis. 

De Nachtzoen Désanne van Brederode

Désanne van Brederode

Voor deze schrijfster en filosofe is mens zijn leven als een pianist die al honderden keren door een partituur is gegaan en steeds weer zoekt naar het ongeziene, ongehoorde. Deze nachtzoen krijgen we van Désanne van Brederode. 

De Nachtzoen Patrick Nederkoorn

Patrick Nederkoorn

Deze cabaretier en theatermaker verenigt twee extremen in zich als twee zielen in één borst en vindt dat een prettige spanning. Deze nachtzoen krijgen we van Patrick Nederkoorn. 

De Nachtzoen Casper van Coppenhagen

Casper van Coppenhagen

Deze arts en schrijver verloor binnen een jaar twee zoontjes kort na hun geboorte. Als geen ander weet hij hoe belangrijk het is om daarna elkaar als partners niet te verliezen. Deze nachtzoen krijgen we van Casper van Coppenha ... 

De Nachtzoen Louise Korthals

Louise Korthals

Het 'dingetje' van deze cabaretière is dat ze mensen wil troosten en geruststellen. Maar voor diezelfde mensen heeft ze een muzikale boodschap in petto en daarmee stuurt ze ons de nacht in. Deze Nachtzoen krijgen we van Louise ... 

De Nachtzoen Joyce Sombroek

Joyce Sombroek

Deze hockeyster doet aan loop-, kracht- en oogtraining. Tijdens shootouts sluit ze zich af van de wereld en zegt ze tot zichzelf: de bal is een meloen, pak die meloen. Deze nachtzoen krijgen we van de beste keepster ter wereld, ... 

De Nachtzoen Ingmar Heytze

Ingmar Heytze

Het is voor deze dichter een raadsel waarom hij ooit is begonnen met dichten en waarom hij er nooit mee is opgehouden. Maar misschien ook niet, want het is de enige manier om samen te vallen met jezelf en daartoe zijn we op aarde. 

De Nachtzoen Mark Mieras

Mark Mieras

Volgens deze wetenschapsjournalist zijn we strandjutters op de kust van ons eigen leven en bepalen we tussen waken en slapen welke ervaringen mogen worden weggespoeld. Deze nachtzoen krijgen we van Mark Mieras. 

De Nachtzoen Leon Heuts

Leon Heuts

Deze hoofdredacteur van Filosofie Magazine vreest dat we in een tijd leven waarin alle koeien zwart zijn, maar gelukkig is er de filosofie. Deze nachtzoen krijgen we van Leon Heuts. 

De Nachtzoen Francis Broekhuijsen

Francis Broekhuijsen

Deze presentator en programmamaker draagt het Nederlandse in zijn hoofd en het Spaans-Arubaanse in zijn buik. Hij heeft het vreemde talent om zich in heel verschillende groepen te bewegen en doet dat ook in zijn eigen huis. Dez ... 

De Nachtzoen Alex van Ligten

Alex van Ligten

Deze predikant en schrijver zette zich na het overlijden van zijn zoon, Gideon de dichter aan het vertalen van het bijbelboek over Gideon de richter. Hij bracht de twee naamgenoten samen in een boek. Deze nachtzoen krijgen we v ... 

De Nachtzoen Renee Kelder

Renee Kelder

Deze schrijfster leidde zes jaar lang een dubbelleven, maar ontwaakte danzij haar hond uit de nachtmerrie en heeft zichzelf herschreven. 

De Nachtzoen Sjoerd Kuyper

Sjoerd Kuyper

Voor deze dichter en schrijver wordt de maatschappij steeds lelijker, maar het leven steeds mooier. Terugkijken is het grootste genoegen in zijn leven. 

De Nachtzoen Amma Assante

Amma Assante

Als Tweede Kamerlid moet je voortdurend op de hoogte blijven van het nieuws. Nu die tijd voorbij is, stapt zij 's avonds als een ander mens de slaapkamer in. 

De Nachtzoen Rachel Rosier

Rachel Rosier

Deze presentator weet uit de periode dat ze haar moeder verloor en zelf moeder werd hoe verlammend piekeren kan zijn. Een psalm aan het eind van de dag doet dan wonderen. Deze nachtzoen krijgen we van Rachel Rosier. 

De Nachtzoen Boris van der Ham

Boris van der Ham

Voor deze voorzitter van het Humanistisch Verbond vergroot eindigheid de urgentie van het leven en zit er schoonheid in vergankelijkheid. Deze nachtzoen krijgen we van Boris van der Ham. 

De Nachtzoen Evert Jan Ouweneel

Evert Jan Ouweneel

De Nachtzoen. Deze cultuurfilosoof gelooft dat angst ontstaat omdat we geen perspectief hebben. Hij hoopt dat we weer het grote verhaal zullen vinden waardoor tegenslag hanteerbaar wordt. Deze nachtzoen krijgen we van Evert Jan ... 

De Nachtzoen Marianne van Praag

Marianne van Praag

Deze rabbijn kan niet zo veel met het geloof, maar met het goddelijke des te meer. Dat is als een diamant die opgepoetst wordt in mooie momenten. Deze nachtzoen krijgen we van Marianne van Praag. 

De Nachtzoen Ekaterina Levental

Ekaterina Levental

Deze harpiste en zangeres rook in de nacht van haar vlucht de lucht en wist dat alles zou veranderen. Een tweede nachtzoen van Ekaterina Levental. 

De Nachtzoen Kaouthar Darmoni

Kaouthar Darmoni

Deze buikdanseres en universitair docent wilde als kind altijd meer, altijd verder. Te veel, te ver, zei iedereen. Pas in Parijs hoorde ze voor het eerst dat ze niet te veel was. Deze nachtzoen krijgen we van Kaouthar Darmoni. 

De Nachtzoen Patrick Nederkoorn

Patrick Nederkoorn

Deze cabaretier maakt een voorstelling die niet over geloof gaat maar wel over zingeving. En hij vertelt over een troostrijke nacht na mooie dagen. Een tweede nachtzoen van Patrick Nederkoorn. 

De Nachtzoen Paul Glaser

Paul Glaser

Deze schrijver onthult het familiegeheim van een tante die danste met de vijand. Deze nachtzoen krijgen we van Paul Glaser. 

De Nachtzoen Jacqueline Blom

Jacqueline Blom

Deze actrice vindt het leuk om te schuren en te irriteren, daar schuilt meer waarheid in. De glossykant zien we vaak genoeg. Maar niet iedereen kan spel en werkelijkheid uit elkaar houden. Deze nachtzoen krijgen we van Jacqueli ... 

De Nachtzoen Izaline Calister

Izaline Calister

Deze zangeres wil graag licht geven en zich een weg zingen naar het hart van mensen. 

De Nachtzoen Joep Dohmen

Joep Dohmen

Deze filosoof wordt op de drempel van de nacht geplaagd door verdriet om zijn moeder die opgesloten zit in een plakje tijd. Deze nachtzoen krijgen we van Joep Dohmen. 

De Nachtzoen Kirsten van den Hul (2)

Kirsten van den Hul (2)

Deze change agent ging als jongvolwassene naar Tunesië om te studeren, want Arabisch ontbrak nog aan haar talenwaaier. In die stad trainde ze niet alleen haar talenknobbel, maar ook haar empathische spier en ontdekte ze dat ze ... 

De Nachtzoen Jacqueline Blom

Jacqueline Blom

Deze actrice kreeg na de diagnose borstkanker goede raad van een bevriende filmregisseuse. Daar heeft ze zich aan gehouden, zij het enigszins militant. Een derde nachtzoen van Jacqueline Blom. 

De Nachtzoen Jan van der Haar

Jan van der Haar

De zon tovert elke avond weer de maan en sterren tevoorschijn, mits het niet bewolkt is. De fantasie van deze dichter slaat geregeld compleet op hol tijdens het staren naar de nachtelijke hemellichamen. 

De Nachtzoen Maja Grcic

Maja Grcic

Deze in de jaren negentig uit voormalig Joegoslavië gevluchte politicologe hoopt dat we de vluchtelingen van vandaag als mens zullen gaan zien. Deze nachtzoen krijgen we van Maja Grcic. 

De Nachtzoen Anne Christine Girardot

Anne Christine Girardot

Deze programmamaker ontdekte als vrijwilligster in het hospice dat de liefde in en tussen mensen harder vloeit op de rand van de dood. En dat onze sterfelijkheid een stok achter de deur is en de slaap een oefendood. 

De Nachtzoen Ger Groot

Ger Groot

Deze filosoof belijdt in woord en geschrift zijn atheïsme, maar schrijft voor een ongelovige verrassend veel over religie. En - ook verrassend - het kerkkoor zette hem op het spoor van de filosofie. Een tweede nachtzoen van Ge ... 

De Nachtzoen Henk van Straten

Henk van Straten

Deze schrijver wil het verhaal over zichzelf openhouden. Hij pleit voor acceptatie van grilligheid en tegen verkramping. Deze nachtzoen krijgen we van Henk van Straten. 

De Nachtzoen Franca Treur

Franca Treur

Deze schrijfster leest uit haar laatste boek een verhaaltje voor over het schijnbare gemak van het aannemen van een geloof. Terwijl dat toch minstens even groot is als ervan afvallen. Deze nachtzoen krijgen van Franca Treur. 

De Nachtzoen Natascha van Weezel

Natascha van Weezel

Deze filmmaker en schrijfster leed in haar pubertijd aan anorexia. De ommekeer kwam toen ze zich realiseerde dat ze goed was zoals ze was en dromen mocht koesteren. Deze nachtzoen krijgen we van Natascha van Weezel. 

De Nachtzoen Boris van der Ham

Boris van der Ham

Deze voormalig politicus en acteur houdt een pleidooi voor goed theater in de politiek. Hij zingt ons in slaap. 

De Nachtzoen Frieda Mulisch

Frieda Mulisch

Deze dichter wil de nachtzoen geven aan iedereen die het niet verdient, omdat juist zíj het verdienen. Deze nachtzoen krijgen we van Frieda Mulisch. 

De Nachtzoen Boris van der Ham

Boris van der Ham

Deze voorzitter van het Humanistisch Verbond pleit voor politieke erkenning van de vriendschap als een van de mooiste sociale verbanden in onze samenleving. 

De Nachtzoen Wim Daniëls

Wim Daniëls

Deze schrijver en taalkundige die hier vannacht niet had gezeten als er geen bibliotheken waren geweest, weet als geen ander hoe taal de werkelijkheid kan maken en kan breken. Deze nachtzoen krijgen we van Wim Daniëls. 

De Nachtzoen Nina de la Croix

Nina de la Croix

Deze cabaretière en schrijfster werd tot haar geluk moeder van de eerste roze speeddatebaby ter wereld, al ging de zwangerschap niet over rozen. Deze nachtzoen krijgen we van Nina de la Croix. 

De Nachtzoen Tom Mikkers

Tom Mikkers

Deze godgeleerde beschouwt theologie als een belangrijk vak want theologen ordenen de antwoorden op zingevingsvragen door de eeuwen heen. 

De Nachtzoen Joep Dohmen

Joep Dohmen

Deze filosoof, voor wie het leven is als een reis, heeft langzaam maar zeker ontdekt waarover het gaat in de filosofie. 

De Nachtzoen Frank Koerselman

Frank Koerselman

Als psychiater spreekt hij geregeld mensen die 's avonds de slaap niet kunnen vatten. Onze fantasie kan helpen om de oversteek naar dromenland te maken, zegt hij. 

De Nachtzoen Wim Jansen

Wim Jansen

Deze theoloog en dichter van de bundel 'Zingen aan de Styx' is als een Egyptische priester die 's ochtends de zon verwelkomt en 's avonds de nacht. 

De Nachtzoen Anne Dijk

Anne Dijk

Deze islamologe ziet de extremen steeds extremer worden. Ze pleit voorbij de tolerantie voor acceptatie en voor dankbaarheid. 

De Nachtzoen Sjoerd Kuyper

Sjoerd Kuyper

Veel fragmenten uit verhalen van deze schrijver komen terecht in kinderboeken over filosofie. Zo heeft zijn studiegeld toch nog wat opgeleverd.