De Nachtzoen

In De Nachtzoen deelt een charismatisch, gloedvol persoon die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Vijf minuten troost in roerige tijden, van maandag t/m zaterdag. Presentatie door Colet van der Ven.
De Nachtzoen Anneke Doest

Anneke Doest

Theatermaker Anneke Doest is vervuld van mooie verhalen uit haar geliefde Bijbel. De figuur Daniël leert haar dat de nacht soms de juiste antwoorden brengt. 

De Nachtzoen Laura van Dolron

Laura van Dolron

Theatermaker Laura van Dolron ontdekte hoe belangrijk het is om ruimte te geven aan rouw en verdriet, maar wel op haar eigen, wijze manier. 

De Nachtzoen Fokko van der Struik

Fokko van der Struik

Vrijwillige brandwacht zijn is vaak een opwindende taak. Helaas heeft Fokko van der Struik ook de donkere kant van zijn vak aan den lijve ondervonden. Inmiddels is de tijd van stoerheid voorbij. 

De Nachtzoen Arjen Fortuin

Arjen Fortuin

Een charismatisch, gloedvol persoon deelt die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Troost in roerige tijden. 

De Nachtzoen Rianne van Kuil

Rianne van Kuil

Deze helingsexpert leerde dat dromen haar soms iets belangrijks willen vertellen. Rianne van Kuil legt ons uit hoe ook wij die boodschappen in het holst van de nacht kunnen verstaan. 

De Nachtzoen Elbert Bot

Elbert Bot

Ic-verpleegkundige Elbert Bot was op een belangrijk punt in zijn leven bang om alles en iedereen kwijt te raken. Heeft de keuze die hij toen maakte gebracht waar hij op hoopte? 

De Nachtzoen Annemieke Reesink

Annemieke Reesink

Leren accepteren wat niet goed gaat, is een oefening voor schrijver Annemieke Reesink. Tijdens nachtelijke mijmeringen ontstaat er ruimte in haar hart en hoofd. 

De Nachtzoen Suzanne Jongmans

Suzanne Jongmans

De coronaperiode dwong kunstenaar Suzanne Jongmans om haar eigen verschijning tot onderdeel te maken van een nieuwe, artistieke verbeelding. Terugkijkend begrijpt ze waarom het zo moest gaan. Een nachtzoen van Suzanne Jongmans. 

De Nachtzoen Elizabeth Lopez

Elizabeth Lopez

De nacht is voor taartenbakker Elizabeth Lopez het moment om los te gaan met cake, room en chocola. Met haar taarten vertelt zij iedere keer weer een bijzonder verhaal. Een nachtzoen van Elizabeth Lopez. 

De Nachtzoen Jurjen van Houwelingen

Jurjen van Houwelingen

Nadat een tumor zijn hersenen beschadigde, kwam spreker Jurjen van Houwelingen terecht in een totaal veranderde realiteit. Waar ga je zoeken als niets meer op het oude lijkt? Een nachtzoen van Jurjen van Houwelingen. 

De Nachtzoen Marieke Foppen

Marieke Foppen

Op de dag voor hun vakantie raakte de man van Marieke Foppen verstrikt in de kluwen in zijn hoofd. Hoe ging zij slapen net nadat haar geliefde uit het leven was gestapt? Een nachtzoen van Marieke Foppen. 

De Nachtzoen Claudia Crobatia

Claudia Crobatia

De dood: voor velen een taboe. Toch is het een goed idee om er juist wel over te praten, zegt deze zelfbenoemd deathfluencer Claudia Crobatia. De dood is volgens haar als mysterie het onderzoeken waard. Een nachtzoen van Claudi ... 

De Nachtzoen Laurien Blom

Laurien Blom

Theoloog en yogadocent Laurien Blom blikt terug op een jaar waarin zij leerde dat donker en licht in een ingewikkeld, maar wonderlijk spel met elkaar verweven kunnen zijn. Een nachtzoen van Laurien Blom. 

De Nachtzoen Tim Fransen

Tim Fransen

Een zin van Goethe helpt filosoof Tim Fransen om iedere dag behapbaar te houden. Voeg daar nog een dagelijks ritueel om de dag mee af te sluiten aan toe en zie daar: een tevreden mens. Een nachtzoen van Tim Fransen. 

De Nachtzoen Paul Schenderling

Paul Schenderling

Econoom Paul Schenderling besloot onlangs het kind in zichzelf meer ruimte te geven. Het fluisterde hem iets in en hij besloot zijn tijd drastisch anders in te richten, dromend van een betere toekomst voor ons allemaal. 

De Nachtzoen Naeeda Aurangzeb

Naeeda Aurangzeb

Schrijver en journalist Naeeda Aurangzeb vreest de nachtelijke uren niet. In het diepe, stille duister maakt zij dappere beslissingen en vindt ze de parels van het leven. 

De Nachtzoen Theodorus Johannes

Theodorus Johannes

Voor creatieve ziel Theodorus Johannes is klederdracht niet een gewoonte van saaie kuddedieren. Integendeel, met klederdracht vertel je een verhaal dat het leven mooier maakt. 

De Nachtzoen Willem Beekman

Willem Beekman

Bioloog Willem Beekman heeft een bijzondere relatie met de hemel. In de stand van de sterren ziet hij vormen waar wij al sinds mensenheugenis onze fantasie op loslaten. 

De Nachtzoen Alice Hoolsema

Alice Hoolsema

Gevederde vriendin Vera sleept muzikant en levenskunstenaar Alice Hoolsema door de coronacrisis. Een dame met wie zij meer eigenschappen deelt dan je op voorhand denkt. 

De Nachtzoen Aafke Romeijn

Aafke Romeijn

Hoewel artiest en schrijver Aafke Romeijn niet met de Bijbel opgroeide, spit ze in volwassen leven toch die aloude teksten door. Een bezigheid die haar nieuwe wijsheden opleverde. 

De Nachtzoen Tabitha van Krimpen

Tabitha van Krimpen

De nacht is een tijd van reflectie voor jonge Theoloog des Vaderlands Tabitha van Krimpen. Soms wel een tikje confronterend ook. Vindt zij antwoorden in de duisternis? 

De Nachtzoen Ronald Giphart

Ronald Giphart

Schrijver Ronald Giphart heeft lange tijd een ander beroep gehad. De nacht was het werkdomein waarin hij de meest uiteenlopende belevenissen had. 

De Nachtzoen Naeeda Aurangzeb

Naeeda Aurangzeb

Als jonge vrouw bezocht journalist en schrijver Naeeda Aurangzeb kleine kerkjes door het hele land om te vertellen over haar geloof en Pakistaanse wortels. Nu nodigt ze de witte Nederlander uit voor een blik in de spiegel en gr ... 

De Nachtzoen Pauline Weseman

Pauline Weseman

Journalist Pauline Weseman besloot op een dag haar pijn niet meer te vermijden, maar op te zoeken. Het zou een beleid worden om nog vaak toe te passen. 

De Nachtzoen Chris Keulemans

Chris Keulemans

Buiten slapen en je verliezen in de sterrenhemel, het was voor schrijver Chris Keulemans als kind volstrekt vanzelfsprekend. De aanblik van toen heeft hem voorgoed veranderd. 

De Nachtzoen Sanne Winchester

Sanne Winchester

Een ander geestelijk bijstaan, terwijl je zelf in een donkere nacht dreigt te verdwijnen: het overkwam GZ-psycholoog Sanne Winchester. Toch lukte het haar om door die moeilijke periode heen een verrassing te ontwaren. 

De Nachtzoen Jonathan Rhodes

Jonathan Rhodes

Met een klein kind in je leven krijgt de nacht een totaal nieuwe betekenis, weet singer-songwriter Jonathan Rhodes inmiddels. De duisternis bracht zijn zintuigen en gedachten op een nieuw spoor. 

De Nachtzoen Alice Hoolsema

Alice Hoolsema

Levenskunstenaar en muzikant Alice Hoolsema hield mensen op afstand, juist op momenten van tegenslag en verdriet. Pas toen ze zich liet kennen, vond ze waar ze al die tijd naar zocht. 

De Nachtzoen Theodorus Johannes

Theodorus Johannes

Storyteller Theodorus Johannes laat ons zien hoe kleding een vorm van zelfliefde is. Hij trekt nu aan wat hij als kind het liefst gedragen had en wil in ons een feestje aanwakkeren. 

De Nachtzoen Evanne Nowak

Evanne Nowak

Klimaatfilosoof Evanne Nowak kon lange tijd de slaap niet vatten door het woelen en tobben over de toekomst van de aarde. Inmiddels kan ze zeggen dat het piekeren ergens goed voor was. 

De Nachtzoen Vanessa Umboh

Vanessa Umboh

Nadat activiste Vanessa Umboh in een burn-out terechtkwam, moest ze een tijd rondkomen van 28 euro per week. Een stem vanbinnen opende haar ogen en richtte haar blik op kinderen die haar leven voorgoed veranderden. 

De Nachtzoen Willem Beekman

Willem Beekman

De natuur om ons heen staat bol van de geheimen, weet bioloog Willem Beekman. Wonderlijkheden die zichtbaar worden voor wie met aandacht wil kijken. 

De Nachtzoen Zwanine Siedenburg

Zwanine Siedenburg

Pastor Zwanine Siedenburg probeert dagelijks een hand te reiken aan mensen wier leven wordt getekend door verdovende middelen. Het levert ontmoetingen op die haar ziel doen zingen. 

De Nachtzoen Ronald Giphart

Ronald Giphart

Zijn meest recente, literaire kunstwerk 'Nachtangst' gaf schrijver Ronald Giphart gelegenheid om een persoonlijk verhaal aan het licht te brengen dat nodig de wereld in moest. 

De Nachtzoen Paul Schenderling

Paul Schenderling

Hoeveel mensen zijn elders op de wereld voor mijn luxegoederen tot slaaf gemaakt? Toen econoom Paul Schenderling het antwoord op die vraag ontdekte, sloeg hij steil achterover. 

De Nachtzoen Tabitha van Krimpen

Tabitha van Krimpen

De nieuwe jonge Theoloog des Vaderlands Tabitha van Krimpen vertelt vurig over de waarde van theologie en kerk voor ons allemaal. De kerk is voor haar alles, behalve de plek waar met het vingertje gewezen wordt. 

De Nachtzoen Kubilay Kaya

Kubilay Kaya

Na een periode van grondig zelfonderzoek laat muzikant Kubilay Kaya de resultaten horen op een nieuw album. Over de stoute kinderschoenen aantrekken en opnieuw speels durven zijn. 

De Nachtzoen Koert van Mensvoort

Koert van Mensvoort

Een charismatisch, gloedvol persoon deelt die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Troost in roerige tijden. 

De Nachtzoen Jelle Korevaar

Jelle Korevaar

Een charismatisch, gloedvol persoon deelt die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Troost in roerige tijden. 

De Nachtzoen Naeeda Aurangzeb

Naeeda Aurangzeb

Na jarenlang leven met racisme en seksisme besloot schrijver en journalist Naeeda Aurangzeb haar hart al schrijvend uit te storten. Ze vertelt een verhaal dat velen met haar delen. 

De Nachtzoen Aafke Romeijn

Aafke Romeijn

Voor het slapengaan laat schrijver en artiest Aafke Romeijn haar donkere gedachten liever liggen op het nachtkastje. De levenslessen die zij putte uit haar depressies, staan opgetekend in een nieuw boek: Ga gewoon wat leuks doen. 

De Nachtzoen Elten Kiene

Elten Kiene

Spoken word-artiest Elten Kiene is vertrouwd met het moedige verlangen om zichzelf te zijn en hoopt anderen daarmee te inspireren en aan te moedigen. Wie zie jij staan als je in de spiegel kijkt? 

De Nachtzoen Teun Toebes

Teun Toebes

Verpleegkundige Teun Toebes ontdekte hoe wonderlijk we met mensen met dementie omgaan. Hij besloot te onderzoeken of het ook anders kan, stapte uit de voor hem afstandelijke rol van zorgverlener en werd hun huisgenoot. 

De Nachtzoen Pauline Weseman

Pauline Weseman

In de meest donkere periode van haar leven werd journalist Pauline Weseman door haar lichaam stilgezet. Op golven van verdriet en eenzaamheid spoelde een nieuw inzicht aan. 

De Nachtzoen Chris Keulemans

Chris Keulemans

Tijdens een onvergetelijke nacht op een kerkhof in Tunis kreeg auteur Chris Keulemans van een onbekende man het ultieme antwoord op zijn vragen: wat is gastvrijheid en waarom is het zo belangrijk? 

De Nachtzoen Han Wilmink

Han Wilmink

Dominee Han Wilmink gaat met ons terug naar de treurigste vakantie die hij als kind meemaakte. Onverwachts vond hij troost in zijn nachtelijke hotelkamertje. 

De Nachtzoen Bas Geeraets

Bas Geeraets

Illustrator Bas Geeraets maakt de prachtigste tekeningen van onze gevederde vrienden. Onlangs vond hij het antwoord op de vraag die hem regelmatig gesteld wordt: waarom vogels? 

De Nachtzoen Milouska Meulens

Milouska Meulens

Presentator en moeder van opgroeiende tieners Milouska Meulens kreeg onlangs een kijkje in het puberbrein. Dat riep compassie op met het lot van deze generatie. 

De Nachtzoen Nannette Poortinga

Nannette Poortinga

Theatermaker Nannette Poortinga doorbreekt de stilte rondom iets dat veel mensen liever voor zichzelf houden. Juist het delen van het verlies geeft haar wat ze diep vanbinnen nodig heeft. 

De Nachtzoen Joris van Casteren

Joris van Casteren

Samen met de andere dichters van de Poule des Doods verzorgt schrijver Joris van Casteren een persoonlijk saluut bij eenzame uitvaarten. Want ook zonderlingen, verstoken van contacten, verdienen een eervol afscheid. 

De Nachtzoen Arjanne Holsappel

Arjanne Holsappel

Nu werkt alleskunner Arjanne Holsappel in een verpleeghuis met mensen met dementie. Toch ligt de toekomst nog behoorlijk open. Wil ze iets anders, of liever verdiepen in wat ze nu doet? Vanuit de verte klinkt een roeping. 

De Nachtzoen Sander de Kramer

Sander de Kramer

Rasidealist majoor Boszhardt van het Leger des Heils was de grote inspiratiebron voor de activistische journalist en relaxte katholiek Sander de Kramer. De twee deelden samen iets heel bijzonders. 

De Nachtzoen Anne Broeksma

Anne Broeksma

Voor dichter Anne Broeksma zijn verlaten gebouwen geen waardeloze plekken. Nog altijd vervuld van ziel en eeuwigheid, hebben zij ons allen iets te vertellen. 

De Nachtzoen Babet te Winkel

Babet te Winkel

Rouwen kan zo'n bak aan nieuwe ervaringen met zich meebrengen dat je amper uit de voeten kunt met de woorden die je hebt. Ervaringsdeskundige Babet te Winkel begon een zoektocht die niet vruchteloos bleek. 

De Nachtzoen Tim Hogenbosch

Tim Hogenbosch

Zodra de nacht invalt, verandert de boomlange boswachter Tim Hogenbosch in een bang muisje. Alleen wandelend in het woud roepen de schimmen en geluiden zijn fantasie tot leven. En dan zit er maar één ding op. 

De Nachtzoen Han Wilmink

Han Wilmink

Bijbels kokkerellen, zoals ze deden in het jaar nul, daar loopt kookdominee Han Wilmink wel warm voor. In elk ingrediënt vindt hij iets terug van het christelijke verhaal van hoop. 

De Nachtzoen Mathilde Wantenaar

Mathilde Wantenaar

Componist Mathilde Wantenaar schreef een kinderopera bij Het lied voor de maan van Toon Tellegen. Ze kroop in de wereld van een diertje dat het diepe donker van het leven als geen ander kent. 

De Nachtzoen Zihni Özdil

Zihni Özdil

Sinds zijn vertrek uit de Tweede Kamer leerde socialist Zihni Özdil de donkere kamers van zijn woning én ziel kennen. Hij vond verrassende manieren om zijn geestelijke dorst te lessen en trainde bovendien een nieuwe creatieve ... 

De Nachtzoen Sander de Kramer

Sander de Kramer

Journalist Sander de Kramer zet zich onvermoeibaar in voor kansarme kinderen in Sierra Leone. Druppels op een gloeiende plaat? Daar gelooft deze gepassioneerde wereldburger niet in. 

De Nachtzoen George Tobal

George Tobal

Acteur George Tobal kwam als kind vanuit Syrië naar Nederland en groeide op in een azc. In die tijd kreeg hij een tweede paar ouders: Pieter en Anneke. Zij leerden hem een andere kijk op het leven. 

De Nachtzoen Arjanne Holsappel

Arjanne Holsappel

Willen wegrennen van je zware emoties is herkenbaar voor Arjanne Holsappel, creatieveling en medewerker in de zorg. Toch leerde ze zich over te geven aan haar pijn. Dat hoeft ze gelukkig niet alleen te doen. 

De Nachtzoen Sarah Neutkens

Sarah Neutkens

Componist Sarah Neutkens beschikt over een mateloze bestaansdrift. Haar hele wezen wil constant iets van het leven maken. Wars van regels en dogma's gaat ze het liefst haar eigen, eigenzinnige weg. 

De Nachtzoen Bas Geeraets

Bas Geeraets

Vogels vertellen illustrator Bas Geeraets verhalen en hij kan niet anders dan ernaar luisteren. Door de spiegel die ze hem voorhouden, krijgt hij deze fladderende wezens én zichzelf steeds beter in beeld. 

De Nachtzoen Milouska Meulens

Milouska Meulens

Presentator Milouska Meulens heeft een rijk droomleven. In de ochtend buitelen de nachtelijke belevenissen in haar hoofd over elkaar heen. Wat hebben ze haar te zeggen? 

De Nachtzoen Renée van Riessen

Renée van Riessen

Voor filosoof en dichter Renée van Riessen is het duidelijk: wijs- en dwaasheid horen bij elkaar als dag en nacht. Ze moedigt ons aan de meest weerzinwekkende monsters in onszelf onder ogen te komen. 

De Nachtzoen Joren IJzerman

Joren IJzerman

Al op jonge leeftijd ontwikkelde theoloog Joren IJzerman een fascinatie voor het boek Lord of the Rings van Tolkien. Via zijn vader maakte hij kennis met een wereld vol verbeeldingskracht en wijze lessen. 

De Nachtzoen Joris van Casteren

Joris van Casteren

Schrijver Joris van Casteren lag als te vroeg geboren baby'tje in een couveuse, ver bij de warme blik en omarming van zijn ouders vandaan. Iets dat als hij terugkijkt een thema in zijn leven zou worden. 

De Nachtzoen Anne Broeksma

Anne Broeksma

Dichter Anne Broeksma voelt zich het meest op haar gemak in de wildernis, ver weg bij het geordende leven vandaan. Wiegend in een hangmat in de meest onherbergzame jungles van planeet aarde dommelt zij zorgeloos in slaap. 

De Nachtzoen Sophie Schwartz

Sophie Schwartz

Kunstenaar Sophie Schwartz voelt een diepe verontwaardiging over ongelijkheid in de wereld en vond in een traditionele, alomgeliefde vorm een uitlaatklep: de smartlap. 

De Nachtzoen Francis Boer

Francis Boer

Kunst als middel om in gesprek te gaan over waar jij staat in het leven en in de wereld. Dat is de fascinatie van historica Francis Boer. Samen verkennen wij een schilderij dat vele verrassingen bevat. 

De Nachtzoen Claudia de Vos

Claudia de Vos

Gepassioneerd geurambassadeur Claudia de Vos steekt haar liefde voor een zintuig in het bijzonder niet onder stoelen of banken. Een goed gesprek waar een luchtje aan zit. 

De Nachtzoen Nawras Altaky

Nawras Altaky

Muzikant Nawras Altaky raakte verliefd op het oudste snaarinstrument ter wereld: de oed. De liefde bleek wederzijds. Sindsdien bezingt en bespeelt hij het leven en bovenal de liefde.