De Nachtzoen

In De Nachtzoen deelt een charismatisch, gloedvol persoon die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Vijf minuten troost in roerige tijden, van maandag t/m zaterdag. Presentatie door Colet van der Ven.
De Nachtzoen Wynn Heliczer

Wynn Heliczer

Dat nachtmerries niet alleen maar vervelend zijn, blijkt wel uit het verhaal van deze actrice. Ze vertelde erover op social media en kwam zodoende in contact met iemand die een geluidsopname van haar overleden vader had. 

De Nachtzoen Jaap Marinus

Jaap Marinus

De nacht is niet voor iedereen een periode van uitrusten. Als deze predikant in opleiding onder de dekens kruipt, doemt de God uit zijn jeugd op. Wat er dan gebeurt, deelt hij vanavond met ons. 

De Nachtzoen Bart Wirtz

Bart Wirtz

Als altsaxofonist treedt hij geregeld op in de avonduren. Steeds weer blaast hij vol overgave de levensadem in zijn instrument. 

De Nachtzoen Mariecke van den Berg

Mariecke van den Berg

Nachtelijke dromen vertellen iets over je diepste wensen. Dat geldt niet voor deze theoloog en onderzoeker. Zij wordt overdag overspoeld met heuse visioenen. 

De Nachtzoen Garmt Haakma

Garmt Haakma

Ondernemer zijn gaat dag en nacht door. Dat geldt voor velen, en zeker voor deze bierbrouwer. Vol passie geeft hij mensen met weinig arbeidskansen een werkplek. 

De Nachtzoen Hannelore Vandenbussche

Hannelore Vandenbussche

Deze fotograaf kreeg onverwacht een aanbod voor de tofste job ter wereld. Het werd één groot puur avontuur. Deze nachtzoen krijgen we van Hannelore Vandenbussche. 

De Nachtzoen Jacqueline Blom

Jacqueline Blom

Deze actrice kreeg na de diagnose borstkanker goede raad van een bevriende filmregisseuse. Daar heeft ze zich aan gehouden, zij het enigszins militant. Een derde nachtzoen van Jacqueline Blom. 

De Nachtzoen Marianne van Praag

Marianne van Praag

Deze rabbijn kan niet zo veel met het geloof, maar met het goddelijke des te meer. Dat is als een diamant die opgepoetst wordt in mooie momenten. Deze nachtzoen krijgen we van Marianne van Praag. 

De Nachtzoen Sanne Terlouw

Sanne Terlouw

Voor deze schrijfster is ieder mens een vat vol pracht dat ze wil opdelven. Ze raadt ons aan het bed als een vriend of een geliefde te beschouwen. Deze nachtzoen krijgen we van Sanne Terlouw. 

De Nachtzoen Jaap Hamburger

Jaap Hamburger

In wanhopige momenten houdt cynisme deze voorzitter van Een Ander Joods Geluid op de been. En een spinnetje zet hem aan het denken over wat levende wezens drijft. Deze nachtzoen krijgen we van Jaap Hamburger. 

De Nachtzoen Sara van Gennip

Sara van Gennip

Voor deze theatermaakster is het leven vaak zo overweldigend dat het prettig is dat het in de nacht tot stilstand komt. Tegelijkertijd is de nacht ook beangstigend. Deze nachtzoen krijgen we van Sara van Gennip. 

De Nachtzoen Pieter van der Wielen

Pieter van der Wielen

Deze journalist en radiopresentator die in de nacht intieme gesprekken voert en van nature gelukkig is, legt ons op bed met een raadsel. Deze nachtzoen krijgen we van Pieter van der Wielen. 

De Nachtzoen Josje Priester

Josje Priester

Deze cultureel antropoloog is gefascineerd door de kracht van de kwetsbaren, maar vroeg zich af hoe je stereotypering kunt vermijden. Het antwoord vond ze in Brazilië, in het fotograferen met een blikje. Deze nachtzoen krijgen ... 

De Nachtzoen Stephan Enter

Stephan Enter

Een blik op de sterren maakt deze schrijver bewust van zijn eigen nietigheid en de futiliteit van de hele mensheid. En wonderlijk genoeg is dat een troost. Deze nachtzoen krijgen we van Stephan Enter. 

De Nachtzoen Patrick Nederkoorn

Patrick Nederkoorn

Deze cabaretier en theatermaker verenigt twee extremen in zich als twee zielen in één borst en vindt dat een prettige spanning. Deze nachtzoen krijgen we van Patrick Nederkoorn. 

De Nachtzoen Jacqueline Blom (2)

Jacqueline Blom (2)

Deze actrice is opgegroeid met humor. Gelukkig maar, want je moet niet alleen humor hebben om grappig te zijn, maar ook om grappig te spelen. Een tweede nachtzoen van Jacqueline Blom. 

De Nachtzoen Casper van Coppenhagen

Casper van Coppenhagen

Deze arts en schrijver verloor binnen een jaar twee zoontjes kort na hun geboorte. Als geen ander weet hij hoe belangrijk het is om daarna elkaar als partners niet te verliezen. Deze nachtzoen krijgen we van Casper van Coppenha ... 

De Nachtzoen Joszi Smeets

Joszi Smeets

Deze directeur van de Youth Food Movement gelooft dat voedsel politiek is, omdat de hele wereld samenkomt op een bord eten. Deze nachtzoen krijgen we van Joszi Smeets. 

De Nachtzoen Auke Hulst

Auke Hulst

Voor deze schrijver en muzikant was vroeger de nacht opwindend en beangstigend, zo blijkt uit het fragment uit zijn autobiografie 'Kinderen van het ruige land'. Deze nachtzoen krijgen we van Auke Hulst. 

De Nachtzoen Maarten van Buuren

Maarten van Buuren

Deze emeritus hoogleraar Franse letterkunde zag in een flits de samenhang tussen een los draadje in zijn hoofd en de problemen in zijn leven. Deze nachtzoen krijgen we van Maarten van Buuren. 

De Nachtzoen Joan Nederlof

Joan Nederlof

Deze actrice kan zenuwachtig worden voor een toespraak, maar aan een ernstige ziekte gaf ze zich moeiteloos over. Deze nachtzoen krijgen we van Joan Nederlof. 

De Nachtzoen Marijn Vissers

Marijn Vissers

Wanneer deze oprichter van ImproBattle gevraagd wordt wat die krul op het voorhoofd doet, vertelt hij hoe leuk multiculturaliteit wel niet is. Deze nachtzoen krijgen we van Marijn Vissers. 

De Nachtzoen Casper van Coppenhagen

Casper van Coppenhagen

Een charismatisch, gloedvol persoon deelt die zo ontontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Troost in roerige tijden. 

De Nachtzoen Henk Leegte

Henk Leegte

Op de drempel van het nieuwe jaar reflecteert deze predikant op de Bijbelse traditie van opnieuw beginnen. Iedere dag, iedere week. Een oudejaarsnachtzoen van Henk Leegte. 

De Nachtzoen Laura Hassler

Laura Hassler

Deze oprichtster van Musicians Without Borders gelooft in de verbindende kracht van muziek en daar is veel behoefte aan in deze geïndividualiseerde samenleving. Deze nachtzoen krijgen we van Laura Hassler. 

De Nachtzoen Lejo Schenk

Lejo Schenk

Deze journalist, gepokt en gemazeld in het IKON-gedachtegoed, weet dat je het onderhoud van je morele kompas niet kunt laten versloffen. Deze nachtzoen krijgen we Lejo Schenk. 

De Nachtzoen Maarten van Buuren

Maarten van Buuren

Deze emeritus hoogleraar Franse letterkunde liet het gereformeerde geloof achter zich maar vond in het taoïsme troost en rust voor zijn geest. Een tweede nachtzoen van Maarten van Buuren. 

De Nachtzoen Jaïr Stranders

Jaïr Stranders

Deze theatermaker en filosoof ziet schoonheid op straat, in mensen, in ideeën en gedachten, in geschiedenis, in de joodse traditie, ja waarin eigenlijk niet? Deze nachtzoen krijgen we van Jaïr Stranders. 

De Nachtzoen Bart Schneemann

Bart Schneemann

Deze hoboïst ziet het als de taak van het Nederlands Blazers Ensemble om op nieuwjaarsdag het publiek te verrassen met een lach en een traan. Als een goede clown. Een nieuwjaarsnachtzoen van Bart Schneemann. 

De Nachtzoen Leon Heuts

Leon Heuts

Een charismatisch, gloedvol persoon deelt die zo ontontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Troost in roerige tijden. 

De Nachtzoen Joan Nederhof

Joan Nederhof

Een charismatisch, gloedvol persoon deelt die zo ontontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Troost in roerige tijden. 

De Nachtzoen Ilco van der Linde

Ilco van der Linde

Deze pionier en bedenker van Bevrijdingspop, Dance for Life en Masterpeace put kracht uit mensen die de Nelson in zichzelf wakker kussen. Deze nachtzoen krijgen we van Ilco van der Linde. 

De Nachtzoen Kaouthar Darmoni

Kaouthar Darmoni

Deze buikdanseres en universitair docent wilde als kind altijd meer, altijd verder. Te veel, te ver zei iedereen. Pas in Parijs hoorde ze voor het eerst dat ze niet te veel was. Deze nachtzoen krijgen we van Kaouthar Darmoni. 

De Nachtzoen Auke Hulst

Auke Hulst

Deze schrijver en reisjournalist durfde het reizen aanvankelijk niet aan, hoewel het verlangen er van jongs af aan was. Een tweede nachtzoen van Auke Hulst. 

De Nachtzoen Chantal Suissa

Chantal Suissa

In de joodse traditie van deze culturele verbinder komt de dag in de avond tot ontwaken. Het is de tijd van feesten en leven en rituelen. Deze nachtzoen krijgen we van Chantal Suissa. 

De Nachtzoen Marianne van Praag

Marianne van Praag

Deze rabbijn gelooft dat ieder mens op deze wereld het verschil kan maken en een steen in de vijver kan zijn. Een tweede nachtzoen van Marianne van Praag. 

De Nachtzoen Jaïr Stranders

Jaïr Stranders

Deze theatermaker en filosoof zet op 4 mei theater in als middel om de oorlog betekenis te geven. Van zijn ouders heeft hij geleerd om op een moderne manier om te gaan met een tribale achtergrond. Een tweede nachtzoen van Jaïr ... 

De Nachtzoen Sanne Terlouw

Sanne Terlouw

Bij deze schrijfster thuis was het woord heel belangrijk. Gelukkig maar, want praten geeft vertrouwen. Ze heeft een tip over de zin die we moeten uitspreken voor we gaan slapen. Een tweede nachtzoen van Sanne Terlouw. 

De Nachtzoen Erik Bosgraaf

Erik Bosgraaf

Volgens deze musicus spreekt geen enkel instrument zo direct als de blokfluit, klinkt geen enkele klank zo hemels of hels. Deze nachtzoen krijgen we van Erik Bosgraaf. 

De Nachtzoen Kaouthar Darmoni

Kaouthar Darmoni

Het soefisme is de religie van deze buikdanseres en universitair docent, want soefisme houdt zich niet bezig met regels, maar met de liefde van God en van de mens. Een tweede nachtzoen van Kaouthar Darmoni. 

De Nachtzoen Patrick Nederkoorn

Patrick Nederkoorn

Deze cabaretier maakt een voorstelling die niet over geloof gaat maar wel over zingeving. En hij vertelt over een troostrijke nacht na mooie dagen. Een tweede nachtzoen van Patrick Nederkoorn. 

De Nachtzoen Leon Heuts

Leon Heuts

Deze hoofdredacteur van Filosofie Magazine vreest dat we in een tijd leven waarin alle koeien zwart zijn, maar gelukkig is er de filosofie. Deze nachtzoen krijgen we van Leon Heuts. 

De Nachtzoen Daan Westerink

Daan Westerink

Als de zon ondergaat, kan een te missen geliefde nog verder weg voelen. Deze rouwdeskundige ontdekte hoe ze juist in de nacht de nabijheid van haar overleden moeder kan ervaren. 

De Nachtzoen Nikki Sterkenburg

Nikki Sterkenburg

Deze journaliste, die gefascineerd is door geradicaliseerde bekeerlingen, gelooft dat we minder bang moeten zijn. Deze nachtzoen krijgen we van Nikki Sterkenburg. 

De Nachtzoen Michiel Stroink

Michiel Stroink

Deze schrijver ontdekte als student dat tbs'ers vooral mensen zijn zoals jij en ik. Hij schreef er een boek over en nu is er een film. Deze nachtzoen krijgen we van Michiel Stroink. 

De Nachtzoen Chantal Suissa

Chantal Suissa

Deze culturele verbinder is jaloers op het Amerikaanse streepje in de taal en wordt daar graag de Nederlandse ambassadeur van. Een tweede nachtzoen van Chantal Suissa. 

De Nachtzoen Frank van Haaren

Frank van Haaren

Deze lichaamsgerichte therapeut ontmoette een vrouw, las een regel en ging zonder geld op weg naar Santiago. Dan gebeurt er veel. Hij schreef er een boek over: Zonder Geld Zorgen. Deze nachtzoen krijgen we van Frank van Haaren. 

De Nachtzoen Henk Leegte

Henk Leegte

Deze predikant wil eerst weten wie Jantje is alvorens hij het verhaal van Jezus gaat vertellen, anders heeft zenden geen zin. Een tweede nachtzoen krijgen we van Henk Leegte. 

De Nachtzoen Stine Jensen

Stine Jensen

Wat Ramses Shaffy ook moge zingen, deze filosofe en yogi weet dat het 's nachts niet stil is in Amsterdam. Ze stopt ons in met theezaktekstjes. Deze nachtzoen krijgen we van Stine Jensen. 

De Nachtzoen Bart Schneemann

Bart Schneemann

Deze hoboïst raadt ons aan voor het slapen gaan het leven terug te brengen tot een klein vogeltje in de hand. Hij stopt ons in met een serenade. Deze nachtzoen krijgen we van Bart Schneemann. 

De Nachtzoen Frank van Haaren

Frank van Haaren

Deze lichaamsgerichte therapeut ontdekte na een fietstocht naar Santiago - zonder geld op zak - dat hij een missie heeft. En die is hij vervolgens gaan leven. Een tweede nachtzoen van Frank van Haaren. 

De Nachtzoen Annegien Ochtman

Annegien Ochtman

Deze rituelencoach houdt een pleidooi voor het binnenlaten van het licht in de ochtend en het buitensluiten in de avond. De nachtzoen krijgen we van Annegien Ochtman. 

De Nachtzoen Henk Leegte

Henk Leegte

Voor deze predikant is de nacht het moment dat de wereld klein wordt en afgrondelijke gedachten zich aandienen, maar het is ook de plek voor intimiteit. Een nachtzoen van Henk Leegte. 

De Nachtzoen Henk Leegte (2)

Henk Leegte (2)

Volgens deze predikant is preken cirkelen rondom een geheim. Je moet je verhouden tot je eigen ziel en angsten. Een nachtzoen van Henk Leegte. 

De Nachtzoen Floris Hovers

Floris Hovers

Hoe ontwerp je een speelgoedolifant? Deze grafisch ontwerper zoekt in een overweldigende wereld naar eenvoud. Dezelfde eenvoud die hij ziet als hij 's avonds zijn kinderen instopt. 

De Nachtzoen Anne Chris

Anne Chris

Nachten zijn met een baby in je buik extra bijzonder. Als zangeres is muziek haar lust en haar leven. Zou ze 's nachts het nieuwe leven in slaap zingen? 

De Nachtzoen Patrick Kicken

Patrick Kicken

Hij was radio-dj, maar begeeft zich nu vol overgave op het spirituele pad. Slapen is voor hem niet zomaar iets dat mensen nu eenmaal doen. 

De Nachtzoen Otto Grevink

Otto Grevink

Een verhuizing kan een mens vooral 's nachts stevige kopzorgen opleveren. Deze predikant zit er middenin en vergeet tijdens het tobben dat hij misschien ook gewoon een vraag aan God kan stellen. 

De Nachtzoen Micha Meinderts

Micha Meinderts

In zijn autobiografische roman laat deze schrijver zien dat transgenders niet veel verschillen van andere mensen en spoort hij de lezer aan zichzelf te worden. 

De Nachtzoen Paul Smit

Paul Smit

Deze filosoof vindt de gedachte dat alles gaat zoals het gaat en niets anders kan zijn dan het is, een opluchting. Het leven stuurt jou, jij niet het leven. Deze nachtzoen krijgen we van Paul Smit. 

De Nachtzoen Christopher de Gast

Christopher de Gast

Deze fotograaf wil - al spelend met zachtheid - de stereotypering en archetypering van mannen en vrouwen tegengaan. Hij zoekt naar een oprechte verbeelding van de liefde. Deze nachtzoen krijgen we van Christopher de Gast. 

De Nachtzoen Ekaterina Levental

Ekaterina Levental

Voor deze gevluchte harpiste en zangeres biedt muziek troost en is het een middel tot verbinding. Ze stopt ons in met een lied over het geluk van de geur van seringen. Deze nachtzoen krijgen we van Ekaterina Levental. 

De Nachtzoen Joy Wielkens

Joy Wielkens

Deze actrice en zangeres die zichzelf een soulvrouw noemt, vindt het belangrijk dat er meer ruimte komt voor het zwarte verhaal. Ze stopt ons in met een hoopvol lied over verandering. 

De Nachtzoen Remy van Kesteren

Remy van Kesteren

Voor deze harpist is de relatie met zijn instrument als een liefde met ups en downs. Even dacht hij een grotere liefde te hebben gevonden in de viool, maar uiteindelijk bleek de harp toch de ware. Deze nachtzoen krijgen we van ... 

De Nachtzoen Ginny Mooy

Ginny Mooy

Deze antropologe en schrijfster onderzocht wat er met kindsoldaten in Sierra Leone gebeurde op het moment dat de camera's uitgingen. Ze legt ons op bed met een lied waarvan ze nachtenlang moest huilen. Deze nachtzoen krijgen we ... 

De Nachtzoen Daan Heerma van Voss

Daan Heerma van Voss

Deze schrijver droomt van rust als gemoedstoestand, overdag maar ook 's nachts, zodat hij verlost zal zijn van die regelmatig terugkerende angstdroom. Deze nachtzoen krijgen we van Daan Heerma van Voss. 

De Nachtzoen Wietske-Anne de Haan

Wietske-Anne de Haan

Lesgeven is voor deze docent levensbeschouwing meer dan alleen kennis overdragen. Op de drempel van de dag deelt ze wat ze aan haar leerlingen in het klaslokaal wil meegeven. 

De Nachtzoen Mickael Franci

Mickael Franci

Deze muzikant heeft een band waarvan de leden uit verschillende Europese windstreken zijn komen aanwaaien. Dat is terug te horen in de muziek en in de teksten. Deze nachtzoen krijgen we van Mickael Franci. 

De Nachtzoen José Fernanda

José Fernanda

Eerst belemmerde haar vader haar in haar kind-zijn, toen mocht ze zelf geen moeder worden. 

De Nachtzoen Monique Krüs

Monique Krüs

Verwondering en verbinding zijn belangrijke begrippen voor deze zangeres en componiste. Ze zingt ons in slaap met een aria van De Parelvissers. 

De Nachtzoen Peter van Rooijen

Peter van Rooijen

Deze cabaretier heeft geleerd te accepteren dat je altijd onveilig bent. En hoe vreemd het ook klinkt: dat geeft wansmaak de ruimte. Deze nachtzoen krijgen we van Peter van Rooijen. 

De Nachtzoen Izaline Calister

Izaline Calister

Deze zangeres wil graag licht geven en zich een weg zingen naar het hart van mensen.