De Nachtzoen

In De Nachtzoen deelt een charismatisch, gloedvol persoon die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Vijf minuten troost in roerige tijden, van maandag t/m zaterdag. Presentatie door Colet van der Ven.
De Nachtzoen Nina de la Croix

Nina de la Croix

Deze cabaretière en schrijfster werd tot haar geluk moeder van de eerste roze speeddatebaby ter wereld, al ging de zwangerschap niet over rozen. Deze nachtzoen krijgen we van Nina de la Croix. 

De Nachtzoen Tom Mikkers

Tom Mikkers

Deze godgeleerde beschouwt theologie als een belangrijk vak want theologen ordenen de antwoorden op zingevingsvragen door de eeuwen heen. 

De Nachtzoen Joep Dohmen

Joep Dohmen

Deze filosoof, voor wie het leven is als een reis, heeft langzaam maar zeker ontdekt waarover het gaat in de filosofie. 

De Nachtzoen Frank Koerselman

Frank Koerselman

Als psychiater spreekt hij geregeld mensen die 's avonds de slaap niet kunnen vatten. Onze fantasie kan helpen om de oversteek naar dromenland te maken, zegt hij. 

De Nachtzoen Wim Jansen

Wim Jansen

Deze theoloog en dichter van de bundel 'Zingen aan de Styx' is als een Egyptische priester die 's ochtends de zon verwelkomt en 's avonds de nacht. 

De Nachtzoen Anne Dijk

Anne Dijk

Deze islamologe ziet de extremen steeds extremer worden. Ze pleit voorbij de tolerantie voor acceptatie en voor dankbaarheid. 

De Nachtzoen Sjoerd Kuyper

Sjoerd Kuyper

Veel fragmenten uit verhalen van deze schrijver komen terecht in kinderboeken over filosofie. Zo heeft zijn studiegeld toch nog wat opgeleverd. 

De Nachtzoen James Oesi

James Oesi

Deze muzikant ontdekte dat Bach op de contrabas nog mooier, dieper en rijker klinkt. 

De Nachtzoen Wahhab Hassoo

Wahhab Hassoo

Deze gevluchte Irakese student denkt nog dagelijks aan de mensen die zijn achtergebleven in oorlogsgebied. Hij roept ons op dat ook te doen. 

De Nachtzoen Jaap Robben

Jaap Robben

Voor deze schrijver is het verschil tussen proza en poëzie dat er in proza staat wat er moet staan en in poëzie niet staat wat er staat. 

De Nachtzoen Rogier Pelgrim

Rogier Pelgrim

Een kunstwerk met tandenstokers inspireerde deze singer-songerwriter tot een nieuw liedje en tot nieuwe gedachten over het belang van verveling. 

De Nachtzoen Tara Scally

Tara Scally

Een documentaire zette deze activiste als zestienjarige op het spoor van de Schone Kleren campagne. Ze stopt ons in met een verhaal over solidariteit. 

De Nachtzoen Kirsten van den Hul

Kirsten van den Hul

Deze change agent ging als jongvolwassene naar Tunesië om te studeren, want Arabisch ontbrak nog aan haar talenwaaier. In die stad trainde ze niet alleen haar talenknobbel, maar ook haar empathische spier en ontdekte ze dat ze ... 

De Nachtzoen Rien van den Berg

Rien van den Berg

Deze journalist en dominee verhaalt van plastic appeltjes, een Maserati en de hel als aanmoediging. 

De Nachtzoen Joy Wielkens

Joy Wielkens

Deze actrice en zangeres maakte een voorstelling over haar afwezige vader om hem vervolgens te vinden. 

De Nachtzoen Steven Saro

Steven Saro

De dood bracht een verborgen talent van deze dichter aan het licht. Voor hem is dichten troostrijk. 

De Nachtzoen Stevo Akkerman

Stevo Akkerman

Deze columnist probeert de achterkant van het nieuws te pakken en mensen mee te nemen in zijn denken. Polemiek is niet aan hem besteed. 

De Nachtzoen Anja den Bok

Anja den Bok

Deze auteur schreef een boek over haar katholieke jeugd en haar tijd in het klooster. Ze legt ons op bed met een gedicht van Erich Fried. 

De Nachtzoen Tonnie Dieleman

Tonnie Dieleman

Zomaar over God beginnen, dat kan niet bij deze Zeeuwse liedjesschrijver. Hij groeide op in een gereformeerd-vrijgemaakt milieu en zoekt nu de inspiratie graag buiten de gebaande paden. 

De Nachtzoen Stine Jensen

Stine Jensen

Wat Ramses Shaffy ook moge zingen, deze filosofe en yogi weet dat het 's nachts niet stil is in Amsterdam. Ze stopt ons in met theezaktekstjes. Deze nachtzoen krijgen we van Stine Jensen. 

De Nachtzoen Spinvis

Spinvis

Deze singer-songwriter vraagt zich af in hoeverre hij de wereld moet toelaten in zijn werk. Niet dat hij er bang voor is, maar hij is van de afdeling schoonheid. Wij denken dat het wel goed komt. 

De Nachtzoen Hans Beerekamp

Hans Beerekamp

Deze NRC-journalist en tv-criticus omarmt het virtuele bestaan. Hij is gelukkig in zijn ivoren torentje en blij met zijn twittervrienden, al moet hij in de winter wel uitkijken voor depressiviteit. Een tweede nachtzoen van Hans ... 

De Nachtzoen Derek Otte

Derek Otte

Deze schrijver en spreker is een dagdromer en een nachtdier. Als een vleermuis begint hij te leven wanneer de wereld tot stilstand komt, soms tot de nieuwe dag zich aandient. 

De Nachtzoen Gert van der Vijver

Gert van der Vijver

Deze kunstenaar ontdekte op een congres hoe spannend en ontroerend zand kan zijn en maakte van het spelen ermee zijn beroep. 

De Nachtzoen Mark Mieras

Mark Mieras

Deze wetenschapsjournalist broedt op een boek over het spel, want we zijn het gelukkigst als we spelen. Als we daarmee stoppen sterft er iets. 

De Nachtzoen Joep Dohmen

Joep Dohmen

Deze filosoof signaleert een crisis in opvoeding en onderwijs en benadrukt het belang van Bildung. 

De Nachtzoen Marianne van Praag

Marianne van Praag

Deze rabbijn gelooft dat ieder mens op deze wereld het verschil kan maken en een steen in de vijver kan zijn. Een tweede nachtzoen van Marianne van Praag. 

De Nachtzoen Boris van der Ham

Boris van der Ham

Deze voorzitter van het Humanistisch Verbond pleit voor politieke erkenning van de vriendschap als een van de mooiste sociale verbanden in onze samenleving. 

De Nachtzoen Joep Dohmen

Joep Dohmen

De ouders van deze filosoof groeiden beiden op in een klooster. Het maakte de een moedig, de ander angstig. 

De Nachtzoen Sannemaj Betten

Sannemaj Betten

Deze creatieve duizendpoot maakt allerlei soorten nachten door. Ze leert om theaterdocent te worden, maar schrijven is haar lieve lust. Ook zogenaamde 'schrijfnachten' doen zich voor. 

De Nachtzoen Peter van Rooijen

Peter van Rooijen

Deze cabaretier verlangt naar televisieprogramma's die niet op televisie te zien zijn: absurdistisch, poëtisch, magisch, abstract. Een tweede nachtzoen van Peter van Rooijen. 

De Nachtzoen Mira Feticu

Mira Feticu

Voor deze Roemeense schrijfster is de nacht een vijand. Altijd geweest. Het universum voelt zo groot en zijzelf zo klein, maar de aanblik van haar slapende dochter en een licht dat aangaat in een donker huis bieden troost. Deze ... 

De Nachtzoen Leon Heuts

Leon Heuts

Deze filosoof ziet ruimte in de nacht voor feest en melancholie. Hij stopt ons in met een melancholische overpeinzing van Pablo Neruda. Een tweede nachtzoen van Leon Heuts. 

De Nachtzoen Vera Bergkamp

Vera Bergkamp

Deze politica en voormalig voorzitter van het COC weet dat er nog veel te doen valt voor de emancipatie van homoseksuelen. Deze nachtzoen krijgen we van Vera Bergkamp. 

De Nachtzoen Lucas de Man

Lucas de Man

Deze acteur, regisseur en presentator stopt ons in met verhalen over de opmerking van een passant op straat en over de blik van een vrouw in Afrika. Deze nachtzoen krijgen we van Lucas de Man. 

De Nachtzoen Conny Braam

Conny Braam

Deze antiapartheidsactiviste is voorlopig niet van plan om op haar lauweren te rusten. Een tweede nachtzoen van Conny Braam. 

De Nachtzoen Philippe Elan

Philippe Elan

Deze chansonnier vertelt hoe de dood zijn moeder wegnam, maar hoe het leven hem een vrouw van haar generatie teruggaf. 

De Nachtzoen Jan Kortie

Jan Kortie

Deze stembevrijder probeert mensen terug te brengen naar hun natuurlijke stem en dat heeft ook met spiritualiteit te maken. Deze nachtzoen krijgen we van Jan Kortie. 

De Nachtzoen Esther Apituley

Esther Apituley

Deze altivioliste heeft voor mensen die niet van klassieke muziek houden de voorstelling Bach en Bleekwater gemaakt, waarbij ook nog iets valt te lachen. Deze nachtzoen krijgen we van Esther Apituley. 

De Nachtzoen Christopher de Gast

Christopher de Gast

Deze entertainer ziet hoe in de nacht mensen een andere versie van zichzelf durven te worden. Terwijl zij hun masker afzetten, zet hij het zijne op. Een tweede nachtzoen van Christopher de Gast. 

De Nachtzoen Joy Wielkens

Joy Wielkens

Deze actrice en zangeres die zichzelf een soulvrouw noemt, vindt het belangrijk dat er meer ruimte komt voor het zwarte verhaal. Ze stopt ons in met een hoopvol lied over verandering. 

De Nachtzoen Michael Schaap

Michael Schaap

Deze regisseur en programmamaker wilde met De Hokjesman laten zien dat het niet erg is je eigen identiteit te bewaren in een pannenkoekenland als het onze. Deze nachtzoen krijgen we van Michael Schaap. 

De Nachtzoen André Kerver

André Kerver

Wonderlijk genoeg hebben oogproblemen het muzikale leven van deze klarinettist rijker en spannender gemaakt. Deze nachtzoen krijgen we van André Kerver. 

De Nachtzoen Elske DeWall

Elske DeWall

Nu deze zangeres moeder is, blijft ze niet meer nachtenlang op om liedjes te schrijven. Toch ontbreekt het haar niet aan inspiratie. Het is zoontje Herre dat haar op nieuwe creatieve sporen zet. 

De Nachtzoen Margrite Kalverboer

Margrite Kalverboer

Deze Kinderombudsvrouw kan er slecht tegen als kinderen niet zichzelf mogen zijn. Zij stopt ons in met een gedicht over een kinderspiegel. Deze nachtzoen krijgen we van Margrite Kalverboer. 

De Nachtzoen Laila al-Zwaini

Laila al-Zwaini

Het leven van deze arabiste was anders gelopen wanneer ze had gekozen voor de achternaam van haar moeder. Deze nachtzoen krijgen we van Laila al-Zwaini. 

De Nachtzoen Bert Keizer

Bert Keizer

Het menu dat deze arts in De Levenseindekliniek te bieden heeft, vindt hij wat karig en hij zou de kaart graag wat uitbreiden. Deze nachtzoen krijgen we van Bert Keizer. 

De Nachtzoen Julie Blocq

Julie Blocq

Deze directeur van Crescas gelooft dat je moet oppassen religie aan de kant te zetten. Want elke godsdienst bevat waardevolle componenten. Deze nachtzoen krijgen we van Julie Blocq. 

De Nachtzoen Rashif El Kaoui

Rashif El Kaoui

Deze maker van de voorstelling De Man Is Lam is gefascineerd door mannelijke identiteit. En weet dat het kritische mes der zelfanalyse pijnlijk is. Deze nachtzoen krijgen we van Rashif El Kaoui. 

De Nachtzoen Bert Keizer

Bert Keizer

Deze arts en filosoof is niet van de straat en kent zijn Shakespeare, maar als columnist iemand aan je vork spiesen omdat die een slecht boekje heeft geschreven, vindt hij bij nader inzien te makkelijk. 

De Nachtzoen Anne Eekhout

Anne Eekhout

Voor deze auteur is schrijven een vorm van bezweren en een manier om angst tot bedaren te brengen. Deze nachtzoen krijgen we van Anne Eekhout. 

De Nachtzoen Nicolien Mizee

Nicolien Mizee

De schrijversvakschool betekende voor deze auteur het einde van haar jaren als zonderling en het begin van haar schrijverscarrière. Deze nachtzoen krijgen we van Nicolien Mizee. 

De Nachtzoen Vera Bergkamp

Vera Bergkamp

Deze politica gelooft wel degelijk dat er in de politiek ruimte is voor idealen. Ze stopt ons in met een boodschap van hoop. 

De Nachtzoen Lucas de Man

Lucas de Man

Zijn achternaam vormde voor deze acteur, regisseur en theatermaker de allereerste aanzet tot de voorstelling die hij nu maakt over mannenemancipatie en mannelijkheid. 

De Nachtzoen Ahmed Polat

Ahmed Polat

Deze regisseur en voormalig Fotograaf des Vaderlands maakt samen met twee andere theatermakers de voorstelling De Man Is Lam. Deze nachtzoen krijgen we van Ahmet Polat. 

De Nachtzoen Esther Apituley

Esther Apituley

Voor deze altivioliste zijn nieuwsgierigheid en verwondering belangrijke begrippen in de muziek en in het echte leven. 

De Nachtzoen Lucas de Man

Lucas de Man

Deze acteur, regisseur en presentator heeft twee dromen: alle landen van de wereld afreizen en op tijd doodgaan. 

De Nachtzoen Berthe van Soest

Berthe van Soest

Soms gaat verdriet over en heelt de wond. Maar er zijn ook wonden die altijd open blijven. Deze theoloog en kerkpionier vond haar eigen weg in haar verdriet. 

De Nachtzoen Anne Büdgen

Anne Büdgen

Deze schrijfster probeert met poëzie het hart van pubers te veroveren en een nieuwe kamer in hun hoofd te betreden en dat lukt haar wonderwel. 

De Nachtzoen Lotte Pen

Lotte Pen

Een charismatisch, gloedvol persoon deelt die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Troost in roerige tijden. 

De Nachtzoen Esther Apituley

Esther Apituley

Sinds deze altvioliste heeft ervaren wat muziek maken betekent, is het een verslaving waar ze nooit meer vanaf komt. Net als zoenen trouwens. 

De Nachtzoen Ahmet Polat

Ahmet Polat

Deze regisseur en voormalig Fotograaf des Vaderlands vindt het belangrijk dat zijn werk iets toevoegt aan het huidige maatschappelijke debat. 

De Nachtzoen Nicolien Mizee

Nicolien Mizee

Deze auteur bad 23 jaar lang tot een wereldse god die nooit antwoordde en het resultaat is een boek. 

De Nachtzoen Karolina Spaic

Karolina Spaic

Deze theatermaakster en bruggenbouwster uit Belgrado verbindt talenten, verhalen en mensen. Deze nachtzoen krijgen we van Karolina Spaic... 

De Nachtzoen Jan Swinkels

Jan Swinkels

De psychiater is in de loop der jaren milder en tegelijkertijd directer geworden. 

De Nachtzoen Marc Dullaert

Marc Dullaert

Voor deze oprichter van KidsRights waren de vijf jaren als Kinderombudsman tropenjaren. 

De Nachtzoen Margrite Kalverboer

Margrite Kalverboer

Deze Kinderombudsvrouw vertelt wat voor invloed het overlijden van haar man had op haar eigen kinderen en op haar werk. 

De Nachtzoen Nicolien Mizee

Nicolien Mizee

Volgens deze schrijfster is een gek verhaal nooit genoeg en heb je altijd de stuwende wil van een hoofdpersoon nodig. Haar autobiografische roman De Halfbroer heeft beide componenten. 

De Nachtzoen Anne Eekhout

Anne Eekhout

Het besef van de fragiliteit van het bestaan en de angst voor het verlies van een kind verwerkt deze schrijfster in haar verhalen. Ze stopt ons in met een troostrijk gedicht. 

De Nachtzoen Bert Keizer

Bert Keizer

Toen het wiebelende kopje van het libido van deze arts en filosoof zich oprichtte, vloog de godsdienst meteen het raam uit. 

De Nachtzoen Rashif El Kaoui

Rashif El Kaoui

Deze theatermaker voelde tijdens een voorstelling over de jihad dat hij een ander doel wilde dienen dan puur de kunst voor de kunst. 

De Nachtzoen Nikolaas Sintobin

Nikolaas Sintobin

De nachten dat deze jezuïet als kind niet slapen kon, zijn op een hand te tellen. Zijn ouders wisten precies wat hij nodig had en gaven hem 's avonds iets mee wat hij tot op de dag van vandaag bij zich draagt.