De Nachtzoen

In De Nachtzoen deelt een charismatisch, gloedvol persoon die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Vijf minuten troost in roerige tijden, van maandag t/m zaterdag. Presentatie door Colet van der Ven.
De Nachtzoen Jacky van de Goor

Jacky van de Goor

Stel dat er een hiernamaals is en dat je één herinnering uit je leven mag meenemen, welke zou dat dan zijn? Met die vraag ging zingevingsonderzoeker Jacky van de Goor op pad en verzamelde vele bijzondere herinneringen in haar ... 

De Nachtzoen Steven Collet

Steven Collet

Diplomaat Steven Collet leerde door zijn reizen de wereld te bekijken met heel andere ogen. Het bracht hem vele levenslessen, zoals dat je soms beter even je mond kunt houden. 

De Nachtzoen Hans Mulder

Hans Mulder

Een tropisch cadeau, zo noemt historicus en conservator Hans Mulder het bijzondere vogeltje dat hij sinds twee jaar zo nu en dan tegenkomt. Deze gevleugelde vriend brengt enkel door zijn kleurrijke aanwezigheid vrolijkheid en v ... 

De Nachtzoen Adjied Bakas

Adjied Bakas

Ondanks de coronacrisis weet trendwatcher Adjied Bakas genoeg te bedenken wat ons kan opbeuren. Zelf wordt hij vanbinnen nog altijd warm als hij denkt aan zijn lieve moeder. 

De Nachtzoen Jaap-Harm de Jong

Jaap-Harm de Jong

Filmrecensent Jaap-Harm de Jong vertelt over de beste film die hij het afgelopen jaar zag: Corpus Christi. De film laat zien dat je echt geen heilig boontje hoeft te zijn om iets te doen met je geloof. 

De Nachtzoen Mardjan Seighali

Mardjan Seighali

Door haar Iraanse achtergrond hoorde poëzie vanzelfsprekend bij het leven. Mardjan Seighali legt ons op bed met een prachtig gedicht van Willem Wilmink. Woorden die oproepen tot medemenselijkheid. 

De Nachtzoen Marcel van Dam

Marcel van Dam

In het Haagse Kleurcafé creëert buurtpastor Marcel van Dam met verbeelding een plek waar mensen zich gezien en geliefd voelen. Zelfs de vieste klusjes doet hij hier zingend. 

De Nachtzoen Merlijn Twaalfhoven

Merlijn Twaalfhoven

Een ontmoeting met vluchtelingkinderen leerde muzikant en componist Merlijn Twaalfhoven waar muziek maken werkelijk over gaat. Hij besloot zijn viool uit te lenen en zijn oor te luisteren te leggen. Het veranderde zijn eigen mu ... 

De Nachtzoen Almatine Leene

Almatine Leene

Toen Theoloog des Vaderlands Almatine Leene haar titel in ontvangst nam, beleefde ze nog twee hoogtepunten op haar levenspad. Een terugblik op een intense periode, waarin haar dankbaarheid verdiepte voor een persoon in het bijz ... 

De Nachtzoen Dico Baars

Dico Baars

Een charismatisch, gloedvol persoon deelt die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Troost in roerige tijden. 

De Nachtzoen Steven Collet

Steven Collet

Als ambassadeur voor ontwikkelingssamenwerking droomt Steven Collet van eerlijke chocola, koffie en thee. Het besef dat wij als mensheid ten diepste met elkaar verbonden zijn, is een belangrijke drijfveer voor hem. 

De Nachtzoen Yvonne van den Eerenbeemt

Yvonne van den Eerenbeemt

Actrice en comédienne Yvonne van den Eerenbeemt speelt met veel plezier opvallende types die eindeloos ploeteren, maar nooit kunnen slagen. Onze lachspieren zijn voor deze vrouw de toegangspoort naar een diepere laag in onszelf. 

De Nachtzoen Elbert Smelt

Elbert Smelt

Elbert Smelt, frontman van de band Trinity, ging door een donker dal, maar oogstte daarna een bak aan plezier en zelfkennis. Zelfs zijn geloof kikkerde ervan op. 

De Nachtzoen Mardjan Seighali

Mardjan Seighali

Door haar vlucht uit Iran weet auteur en directeur van het UAF, Mardjan Seighali, als geen ander wat het betekent om te verlangen naar vrijheid en perspectief. Nu probeert zij op haar beurt dit ook aan anderen te geven. 

De Nachtzoen Jacky van de Goor

Jacky van de Goor

Poëzie biedt zingevingsonderzoeker Jacky van de Goor nieuwe perspectieven en leert haar tussen de regels door te lezen. Met een prachtig gedicht brengt zij ons naar een nieuwe wereld waar alles mogelijk is. 

De Nachtzoen Lonneke Scholten

Lonneke Scholten

Voor voice-over en stemactrice Lonneke Scholten was 2020 een jaar van grote verandering. Ze nam afscheid van een levensbepalende aandoening, die haar tegelijkertijd ook veel bracht. 

De Nachtzoen Hans Mulder

Hans Mulder

Historicus en conservator Hans Mulder dook in de rijkdom van zijn Artisbibliotheek en duikelde prachtige verhalen en illustraties op van vogels, insecten, bacteriën, draken en nog veel meer. 

De Nachtzoen Adjied Bakas

Adjied Bakas

Sinds een hersenbloeding hem gedeeltelijk verlamde, heeft deze trendwatcher een nieuwe vriend aan zijn zijde. De harige viervoeter trekt hem op moeilijke dagen door het donker heen. Een nachtzoen van Adjied Bakas. 

De Nachtzoen Machteld Huber

Machteld Huber

In periodes van ziekte ondervond deze oud-huisarts aan den lijve wat gezondheid werkelijk betekent. Met goede zin en wetenschappelijke bewijzen onder de arm maakt ze het leven in mensen wakker. Een nachtzoen van Machteld Huber. 

De Nachtzoen Nina Sprong-Minnaar

Nina Sprong-Minnaar

Deze illustrator is gefascineerd door de sterrenhemel. Ondertussen verzoent zij zich ook steeds meer met de nacht in zichzelf. Uit dat proces komen - soms onverwacht - fonkelende pareltjes voort. Een nachtzoen van Nina Sprong-M ... 

De Nachtzoen Thomas Pruijsen

Thomas Pruijsen

Aan het begin van de tweede lockdown besloot hij de eenzaamheid voor te zijn en deed een oproep op Twitter. Dat zijn boodschap zoveel teweeg zou brengen, had hij niet voorzien. Een nachtzoen van Thomas Pruijsen. 

De Nachtzoen Lieke Wijnia

Lieke Wijnia

Deze museumconservator liet zich vrijwillig opsluiten in een kerk mét kluis, en trad in de voetsporen van een middeleeuwse kluizenares. Hoe is de nacht op zo'n heilige plek, afgezonderd van de buitenwereld? Een nachtzoen van L ... 

De Nachtzoen Marcel van Dam

Marcel van Dam

Is er een verhaal dat ons draagt en waar we op terug kunnen vallen als alles wat wij zijn in duigen valt? Deze buurtpastor vond antwoorden in de ruim achttien jaar dat hij onvermoeibaar zijn zieke moeder verzorgde. Een nachtzoe ... 

De Nachtzoen Yvonne van den Eerenbeemt

Yvonne van den Eerenbeemt

Deze cabaretière en zangeres wordt regelmatig bezocht door haar oude vriend D. Waar ze hem vroeger nog probeerde buiten de deur te houden, schenkt ze nu een glas voor hem in. Een nachtzoen van Yvonne van den Eerenbeemt. 

De Nachtzoen Elbert Smelt

Elbert Smelt

Het leven van deze zanger kenmerkt zich door spontaniteit en improvisatie. Lastige eigenschappen in een tijd waarin niet alles zomaar kan. Gelukkig heeft hij een nieuwe uitlaatklep gevonden. Een nachtzoen van Elbert Smelt. 

De Nachtzoen Merlijn Twaalfhoven

Merlijn Twaalfhoven

Wij zijn allemaal kunstenaars, gelooft deze componist en muzikant. De vraag is alleen: durven we ons podium te pakken? Een kans én noodzaak tegelijk, want er staat veel op het spel. Een nachtzoen van Merlijn Twaalfhoven. 

De Nachtzoen Almatine Leene

Almatine Leene

Na zestien jaar in Zuid-Afrika slaapt deze theoloog sinds kort weer onder de Nederlandse hemel. De nachten zijn wel het laatste wat ze mist aan haar leven daar. Een nachtzoen van Almatine Leene. 

De Nachtzoen Dico Baars

Dico Baars

Toen deze theoloog zijn eerste Vaderdag meemaakte, viel bij hem een belangrijk kwartje. Hij ging een nieuwe, onverwachte ontdekkingsreis tegemoet. Een nachtzoen van Dico Baars. 

De Nachtzoen Jaap-Harm de Jong

Jaap-Harm de Jong

Deze theoloog houdt al tijden iets vol wat vele anderen zich voornemen, maar nooit daadwerkelijk doen. Wat begon als een vorm van vasten, bleek een prettige nieuwe gewoonte. Een nachtzoen van Jaap-Harm de Jong. 

De Nachtzoen Rik Torfs

Rik Torfs

Een charismatisch, gloedvol persoon deelt die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Troost in roerige tijden. 

De Nachtzoen Jakob de Jonge

Jakob de Jonge

Kunst als hoopvolle daad in een wereld waar het donker nooit ver weg is. Met behulp van vrolijk kleurige, fladderende wezens kan kunstenaar Jakob de Jonge ons wijzen op het licht. 

De Nachtzoen Arjan Broers

Arjan Broers

Een charismatisch, gloedvol persoon deelt die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Troost in roerige tijden. 

De Nachtzoen Adriënne Simons

Adriënne Simons

Deze journalist bracht een nacht door op een bijzondere plek. Ze was alleen met man en kind en kreeg in de eenzaamheid een inkijkje in de eeuwigheid. Een nachtzoen van Adriënne Simons. 

De Nachtzoen Kitty van der Heijden

Kitty van der Heijden

Liggend op de intensive care in een ziekenhuis in Ethiopië besefte deze directeur-generaal voor ontwikkelingssamenwerking waar het leven nu echt om draait. Het bracht een grote ommekeer teweeg. Een nachtzoen van Kitty van der ... 

De Nachtzoen Jeanneke Scholtens

Jeanneke Scholtens

Deze onderzoeker stort zich dagelijks op 'de toekomst', maar ontdekte gaandeweg de waarde van iets dat al eeuwen meegaat. De kracht van rituelen, ook in haar gezin: van ruziegebak tot Sint Pannenkoek. Een nachtzoen van Jeanneke ... 

De Nachtzoen Margriet Sjoerdsma

Margriet Sjoerdsma

Als 'Odelion' schrijft deze zangeres over tijdloze thema's als loslaten, eenzaamheid, liefde en verwondering. In het stille en donkere hoge noorden vielen nieuwe melodieën en woorden haar toe. Een nachtzoen van Margriet Sjoerd ... 

De Nachtzoen Francis van Broekhuizen

Francis van Broekhuizen

Het repertoire van deze operazangeres bevat vele wiegeliedjes. Verrassend genoeg legt Francis van Broekhuizen ons op bed met een lied waar je niet bepaald slaperig van wordt. 

De Nachtzoen Frank Bosman

Frank Bosman

Of kaboutertjes bestaan? Wat deze theoloog betreft zeer zeker wel. De driftige minimensjes bevolken zijn hersenpan en trekken aan touwtjes dat het een lieve lust is. Een tweede nachtzoen van Frank Bosman. 

De Nachtzoen Adriënne Simons

Adriënne Simons

Door het vele thuiswerken in coronatijd blijken allerlei nieuwe plekken dienst te kunnen doen als kantoor. Deze journalist verdiepte zich in de meest intieme werkplek en deed een verrassende ontdekking. Een nachtzoen van Adrië ... 

De Nachtzoen Nicoline van der Sijs

Nicoline van der Sijs

Deze taalkundige doet iedere dag wel een nieuwe taalvondst die haar ziel verheft. Taalregels vindt ze niet belangrijk, het is vernieuwing die de klok slaat. Een klein college over de Nederlandse taal. Een nachtzoen van Nicoline ... 

De Nachtzoen Rik Torfs

Rik Torfs

Deze coronatijd geeft kerken de kans om het weer over essentiële vragen te hebben, zoals het perspectief op een hiernamaals. Who wants to live forever? Kerkjurist Rik Torfs kan niet wachten. 

De Nachtzoen Carlijn Kingma

Carlijn Kingma

Maandenlang in afzondering zwoegen op een immense tekening, dat is wat cartograaf Carlijn Kingma het liefste doet. Ze laat zich onder meer inspireren door het boek De meeste mensen deugen, van Rutger Bregman. 

De Nachtzoen Kitty van der Heijden

Kitty van der Heijden

Ontwikkelingssamenwerking werd haar passie toen Kitty van der Heijden met eigen ogen aanschouwde wat mensen in wanhoop elkaar kunnen aandoen. In de donkere krochten van de mensheid heeft ze de hoop niet verloren. 

De Nachtzoen Arjan Broers

Arjan Broers

God is een mysterie dat mensen al eeuwen bezighoudt. Zou theoloog Arjan Broers het mysterie al hebben ontrafeld? 

De Nachtzoen Hanneke Schaap-Jonker

Hanneke Schaap-Jonker

Een nacht buiten haar comfortzone maakte Hanneke Schaap-Jonker bewust van het grote geluk in haar leven, en van hoe kwetsbaar dat is. Ze doet een oproep tot verbinding. 

De Nachtzoen Hans Alderliesten

Hans Alderliesten

Over de ziekte en het verlies van zijn vrouw schreef schrijver Hans Alderliesten onlangs een boek. Gelukkig hoefde deze schrijver niet in zijn eentje op zoek naar woorden en kreeg hij in het diepste dal van zijn leven hulp van ... 

De Nachtzoen Lisa Lukaszczyk

Lisa Lukaszczyk

Loslaten gaat niet vanzelf, maar je kunt het wel leren. Deze singer-songwriter verwerkte deze diepe boodschap in een prachtig lied. Een nachtzoen van Lisa Lukaszczyk. 

De Nachtzoen Merijn Tol

Merijn Tol

De passie van kok Merijn Tol is - hoe verrassend - eten, maar daar blijft het niet bij. Culinaire kunsten zijn maar al te geschikt om ons met elkaar te verbinden. Een krachtig gif tegen de hokjesgeest. 

De Nachtzoen Hester Simons

Hester Simons

Het Friese landschap met zijn karakteristieke kerktorens heeft het hart van Friezin Hester Simons voor eens en altijd gestolen. De oude muren van godshuizen hebben nog altijd een verhaal te vertellen. 

De Nachtzoen Sebastiaan Kemner

Sebastiaan Kemner

Trombonist Sebastiaan Kemner ontdekte een indrukwekkende kant van zijn instrument, dat luisteraars keer op keer verrast. Geen wonder dat hij onlangs de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs won. 

De Nachtzoen Lisa Huissoon

Lisa Huissoon

Een zelfportret aan de hand van alle mensen die je kent. Een briljant idee dat schrijver Lisa Huissoon werkelijkheid liet worden. Het leverde haar maanden van werk, 2131 namen en een bijzonder debuut op. 

De Nachtzoen Cees Zweistra

Cees Zweistra

Sociale media zouden ons met de hele wereld in verbinding kunnen brengen, maar eenzaamheid is wat ze hebben voortgebracht, zegt filosoof Cees Zweistra. Weet hij wat ons te doen staat? 

De Nachtzoen Francis van Broekhuizen

Francis van Broekhuizen

Zelfs in coronatijd lichtpuntjes kunnen zien en dan ook nog jezelf online opnieuw uitvinden, dat bleek voor operazangeres Francis van Broekhuizen geen probleem. Ze moet wel, want wat is een operazangeres zonder publiek? 

De Nachtzoen Rik Torfs

Rik Torfs

Kerkjurist Rik Torfs heeft de kerk ontdekt als plaats van onmetelijke vrijheid en ruimte. Een plek waar geen mens te gek en geen gedachte te wild is. Wie had dat gedacht? 

De Nachtzoen Mathijs Vissers

Mathijs Vissers

Onze popidolen, dat zijn moderne heiligen, zegt kunstenaar Mathijs Vissers. Met uitgemeten precisie profileren zij zichzelf en hun boodschap. Wat leert dat ons over deze tijd? 

De Nachtzoen Frank Bosman

Frank Bosman

Katholieken zijn saai? Als je Frank Bosman, enthousiaste theoloog, mag geloven, is niets minder waar. Een gesprek over vreugde en speelsheid in het katholieke geloof. 

De Nachtzoen Marieke Eyskoot

Marieke Eyskoot

Duurzaamheidsexpert Marieke Eyskoot ontmoet dagelijks mensen die graag duurzaam willen leven en willen weten: hoe dan? Want tussen willen en doen zit nog een hele wereld. Ze denkt te weten hoe dat komt en wil daar nu veranderin ... 

De Nachtzoen Don Ceder

Don Ceder

Als advocaat komt Don Ceder in aanraking met schrijnende verhalen. Neemt hij die verhalen mee naar huis of lukt het hem om de juiste afstand te bewaren? 

De Nachtzoen Arthur Japin

Arthur Japin

Het geheim van de liefde heeft schrijver Arthun Japin allang ontrafeld. Hij past het elke dag toe in zijn leven. Als de motor eenmaal op gang komt, is de stroom liefde niet meer te stoppen, naar het schijnt. 

De Nachtzoen Dominique Vleeshouwers

Dominique Vleeshouwers

Slagwerker Dominique Vleeshouwers bespeelt een bijzonder instrument waarmee hij ons in een droomstaat brengt. Bij de aanschaf ervan heeft hij plechtig moeten beloven er niets anders mee te doen dan muziek maken. 

De Nachtzoen Jet Berkhout

Jet Berkhout

Voor elke mogelijke emotie kan presentator Jet Berkhout wel een klassiek muziekstuk bedenken. Ze legt ons op bed met een uiterst handig fragment, waarmee een dagelijks terugkerend probleem ineens een stuk beter hanteerbaar wordt. 

De Nachtzoen Sebastiaan Boogaard

Sebastiaan Boogaard

Gebarentolk Sebastiaan Boogaard laat zich graag mee de nacht in voeren door de aanblik van zijn slapende kinderen. Hij legt ons op bed met het lied waarmee hij hen dagelijks instopt. Een lied over dromen. 

De Nachtzoen Arthur Japin

Arthur Japin

Gepest worden is nergens goed voor, maar schrijver Arthur Japin heeft wat hem werd aangedaan ten goede weten te keren. Het werd de drijvende kracht achter zijn boeken, waarmee hij de werelden van eenlingen laat zien. 

De Nachtzoen Zjos Dekker

Zjos Dekker

Pas onlangs ontdekte bekende twitteraar Zjos Dekker dat geloof in vele vormen en maten bestaat. Een inzicht dat haar wereldbeeld op zijn grondvesten deed schudden. Tijdens dit gesprek komen daar nog weer wat hersenkrakers bij. 

De Nachtzoen Don Ceder

Don Ceder

Samen dansen op feestjes en zo onze zorgen vergeten, zit er momenteel even niet in. Wat moet je dan als gelegenheids-dj en gangmaker? Gelukkig weet Don Ceder, tevens advocaat, ons in te stoppen met een geruststellende tekst. 

De Nachtzoen Bahia Tahzib-Lie

Bahia Tahzib-Lie

Het verhaal van de moedige Iraanse Mona gaat al jaren met Bahia Tahzib-Lie mee. Een verhaal over het behouden van je waardigheid en staan voor waar je in gelooft. Over angst bij de lurven grijpen en omzetten in moed. 

De Nachtzoen Mattias Rouw

Mattias Rouw

Schrijver en theoloog Mattias Rouw dook in de biografie van niemand minder dan Sint Nikolaas en kwam inspirerende verhalen over deze heilige tegen die ons ook nu nog kunnen inspireren. 

De Nachtzoen Folly Hemrica

Folly Hemrica

Midden in de duisternis van het leven verwacht je geen sporen van licht en vreugde. Hoe opbeurend kan het dan zijn om te ontdekken dat er ook in de nacht ruimte is voor lachen, een feestje, een nachtbloem, vindt Folly Hemrica. 

De Nachtzoen Jakob de Jonge

Jakob de Jonge

Als geliefden elkaars welzijn voor ogen hebben, wat een hoopvol gegeven is dat. Het gaf kunstenaar Jakob de Jonge de mogelijkheid om een nieuw talent van zichzelf te ontdekken. 

De Nachtzoen Arthur Japin

Arthur Japin

Het geheim van de liefde heeft schrijver Arthur Japin allang ontrafeld. Hij past het elke dag toe in zijn leven. Als de motor eenmaal op gang komt, is de stroom liefde niet meer te stoppen, naar het schijnt. 

De Nachtzoen Hans Alma

Hans Alma

Wij mensen zijn allemaal op zoek naar verbinding. Als alles één is, wat is dan jouw plek in het geheel? Hoogleraar humanisme Hans Alma vond haar antwoord in een oud Perzisch verhaal. 

De Nachtzoen Anna Timmerman

Anna Timmerman

Als directeur van Pax is Anna Timmerman dagelijks bezig met rechtvaardigheid. Dat komt niet uit de lucht vallen. Deze gepassioneerde dame heeft aan den lijve ondervonden hoe het is om bij een minderheid te horen.