De Nachtzoen

In De Nachtzoen deelt een charismatisch, gloedvol persoon die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Vijf minuten troost in roerige tijden, van maandag t/m zaterdag. Presentatie door Colet van der Ven.
De Nachtzoen Mark Mieras

Mark Mieras

Volgens deze wetenschapsjournalist zijn we strandjutters op de kust van ons eigen leven en bepalen we tussen waken en slapen welke ervaringen mogen worden weggespoeld. Deze nachtzoen krijgen we van Mark Mieras. 

De Nachtzoen Leon Heuts

Leon Heuts

Deze hoofdredacteur van Filosofie Magazine vreest dat we in een tijd leven waarin alle koeien zwart zijn, maar gelukkig is er de filosofie. Deze nachtzoen krijgen we van Leon Heuts. 

De Nachtzoen Francis Broekhuijsen

Francis Broekhuijsen

Deze presentator en programmamaker draagt het Nederlandse in zijn hoofd en het Spaans-Arubaanse in zijn buik. Hij heeft het vreemde talent om zich in heel verschillende groepen te bewegen en doet dat ook in zijn eigen huis. Dez ... 

De Nachtzoen Alex van Ligten

Alex van Ligten

Deze predikant en schrijver zette zich na het overlijden van zijn zoon, Gideon de dichter aan het vertalen van het bijbelboek over Gideon de richter. Hij bracht de twee naamgenoten samen in een boek. Deze nachtzoen krijgen we v ... 

De Nachtzoen Renee Kelder

Renee Kelder

Deze schrijfster leidde zes jaar lang een dubbelleven, maar ontwaakte danzij haar hond uit de nachtmerrie en heeft zichzelf herschreven. 

De Nachtzoen Sjoerd Kuyper

Sjoerd Kuyper

Voor deze dichter en schrijver wordt de maatschappij steeds lelijker, maar het leven steeds mooier. Terugkijken is het grootste genoegen in zijn leven. 

De Nachtzoen Amma Assante

Amma Assante

Als Tweede Kamerlid moet je voortdurend op de hoogte blijven van het nieuws. Nu die tijd voorbij is, stapt zij 's avonds als een ander mens de slaapkamer in. 

De Nachtzoen Rachel Rosier

Rachel Rosier

Deze presentator weet uit de periode dat ze haar moeder verloor en zelf moeder werd hoe verlammend piekeren kan zijn. Een psalm aan het eind van de dag doet dan wonderen. Deze nachtzoen krijgen we van Rachel Rosier. 

De Nachtzoen Boris van der Ham

Boris van der Ham

Voor deze voorzitter van het Humanistisch Verbond vergroot eindigheid de urgentie van het leven en zit er schoonheid in vergankelijkheid. Deze nachtzoen krijgen we van Boris van der Ham. 

De Nachtzoen Evert Jan Ouweneel

Evert Jan Ouweneel

De Nachtzoen. Deze cultuurfilosoof gelooft dat angst ontstaat omdat we geen perspectief hebben. Hij hoopt dat we weer het grote verhaal zullen vinden waardoor tegenslag hanteerbaar wordt. Deze nachtzoen krijgen we van Evert Jan ... 

De Nachtzoen Marianne van Praag

Marianne van Praag

Deze rabbijn kan niet zo veel met het geloof, maar met het goddelijke des te meer. Dat is als een diamant die opgepoetst wordt in mooie momenten. Deze nachtzoen krijgen we van Marianne van Praag. 

De Nachtzoen Ekaterina Levental

Ekaterina Levental

Deze harpiste en zangeres rook in de nacht van haar vlucht de lucht en wist dat alles zou veranderen. Een tweede nachtzoen van Ekaterina Levental. 

De Nachtzoen Kaouthar Darmoni

Kaouthar Darmoni

Deze buikdanseres en universitair docent wilde als kind altijd meer, altijd verder. Te veel, te ver, zei iedereen. Pas in Parijs hoorde ze voor het eerst dat ze niet te veel was. Deze nachtzoen krijgen we van Kaouthar Darmoni. 

De Nachtzoen Patrick Nederkoorn

Patrick Nederkoorn

Deze cabaretier maakt een voorstelling die niet over geloof gaat maar wel over zingeving. En hij vertelt over een troostrijke nacht na mooie dagen. Een tweede nachtzoen van Patrick Nederkoorn. 

De Nachtzoen Paul Glaser

Paul Glaser

Deze schrijver onthult het familiegeheim van een tante die danste met de vijand. Deze nachtzoen krijgen we van Paul Glaser. 

De Nachtzoen Jacqueline Blom

Jacqueline Blom

Deze actrice vindt het leuk om te schuren en te irriteren, daar schuilt meer waarheid in. De glossykant zien we vaak genoeg. Maar niet iedereen kan spel en werkelijkheid uit elkaar houden. Deze nachtzoen krijgen we van Jacqueli ... 

De Nachtzoen Izaline Calister

Izaline Calister

Deze zangeres wil graag licht geven en zich een weg zingen naar het hart van mensen. 

De Nachtzoen Joep Dohmen

Joep Dohmen

Deze filosoof wordt op de drempel van de nacht geplaagd door verdriet om zijn moeder die opgesloten zit in een plakje tijd. Deze nachtzoen krijgen we van Joep Dohmen. 

De Nachtzoen Kirsten van den Hul (2)

Kirsten van den Hul (2)

Deze change agent ging als jongvolwassene naar Tunesië om te studeren, want Arabisch ontbrak nog aan haar talenwaaier. In die stad trainde ze niet alleen haar talenknobbel, maar ook haar empathische spier en ontdekte ze dat ze ... 

De Nachtzoen Jacqueline Blom

Jacqueline Blom

Deze actrice kreeg na de diagnose borstkanker goede raad van een bevriende filmregisseuse. Daar heeft ze zich aan gehouden, zij het enigszins militant. Een derde nachtzoen van Jacqueline Blom. 

De Nachtzoen Jan van der Haar

Jan van der Haar

De zon tovert elke avond weer de maan en sterren tevoorschijn, mits het niet bewolkt is. De fantasie van deze dichter slaat geregeld compleet op hol tijdens het staren naar de nachtelijke hemellichamen. 

De Nachtzoen Maja Grcic

Maja Grcic

Deze in de jaren negentig uit voormalig Joegoslavië gevluchte politicologe hoopt dat we de vluchtelingen van vandaag als mens zullen gaan zien. Deze nachtzoen krijgen we van Maja Grcic. 

De Nachtzoen Anne Christine Girardot

Anne Christine Girardot

Deze programmamaker ontdekte als vrijwilligster in het hospice dat de liefde in en tussen mensen harder vloeit op de rand van de dood. En dat onze sterfelijkheid een stok achter de deur is en de slaap een oefendood. 

De Nachtzoen Ger Groot

Ger Groot

Deze filosoof belijdt in woord en geschrift zijn atheïsme, maar schrijft voor een ongelovige verrassend veel over religie. En - ook verrassend - het kerkkoor zette hem op het spoor van de filosofie. Een tweede nachtzoen van Ge ... 

De Nachtzoen Henk van Straten

Henk van Straten

Deze schrijver wil het verhaal over zichzelf openhouden. Hij pleit voor acceptatie van grilligheid en tegen verkramping. Deze nachtzoen krijgen we van Henk van Straten. 

De Nachtzoen Franca Treur

Franca Treur

Deze schrijfster leest uit haar laatste boek een verhaaltje voor over het schijnbare gemak van het aannemen van een geloof. Terwijl dat toch minstens even groot is als ervan afvallen. Deze nachtzoen krijgen van Franca Treur. 

De Nachtzoen Natascha van Weezel

Natascha van Weezel

Deze filmmaker en schrijfster leed in haar pubertijd aan anorexia. De ommekeer kwam toen ze zich realiseerde dat ze goed was zoals ze was en dromen mocht koesteren. Deze nachtzoen krijgen we van Natascha van Weezel. 

De Nachtzoen Boris van der Ham

Boris van der Ham

Deze voormalig politicus en acteur houdt een pleidooi voor goed theater in de politiek. Hij zingt ons in slaap. 

De Nachtzoen Frieda Mulisch

Frieda Mulisch

Deze dichter wil de nachtzoen geven aan iedereen die het niet verdient, omdat juist zíj het verdienen. Deze nachtzoen krijgen we van Frieda Mulisch. 

De Nachtzoen Boris van der Ham

Boris van der Ham

Deze voorzitter van het Humanistisch Verbond pleit voor politieke erkenning van de vriendschap als een van de mooiste sociale verbanden in onze samenleving. 

De Nachtzoen Wim Daniëls

Wim Daniëls

Deze schrijver en taalkundige die hier vannacht niet had gezeten als er geen bibliotheken waren geweest, weet als geen ander hoe taal de werkelijkheid kan maken en kan breken. Deze nachtzoen krijgen we van Wim Daniëls. 

De Nachtzoen Nina de la Croix

Nina de la Croix

Deze cabaretière en schrijfster werd tot haar geluk moeder van de eerste roze speeddatebaby ter wereld, al ging de zwangerschap niet over rozen. Deze nachtzoen krijgen we van Nina de la Croix. 

De Nachtzoen Tom Mikkers

Tom Mikkers

Deze godgeleerde beschouwt theologie als een belangrijk vak want theologen ordenen de antwoorden op zingevingsvragen door de eeuwen heen. 

De Nachtzoen Joep Dohmen

Joep Dohmen

Deze filosoof, voor wie het leven is als een reis, heeft langzaam maar zeker ontdekt waarover het gaat in de filosofie. 

De Nachtzoen Frank Koerselman

Frank Koerselman

Als psychiater spreekt hij geregeld mensen die 's avonds de slaap niet kunnen vatten. Onze fantasie kan helpen om de oversteek naar dromenland te maken, zegt hij. 

De Nachtzoen Wim Jansen

Wim Jansen

Deze theoloog en dichter van de bundel 'Zingen aan de Styx' is als een Egyptische priester die 's ochtends de zon verwelkomt en 's avonds de nacht. 

De Nachtzoen Anne Dijk

Anne Dijk

Deze islamologe ziet de extremen steeds extremer worden. Ze pleit voorbij de tolerantie voor acceptatie en voor dankbaarheid. 

De Nachtzoen Sjoerd Kuyper

Sjoerd Kuyper

Veel fragmenten uit verhalen van deze schrijver komen terecht in kinderboeken over filosofie. Zo heeft zijn studiegeld toch nog wat opgeleverd. 

De Nachtzoen James Oesi

James Oesi

Deze muzikant ontdekte dat Bach op de contrabas nog mooier, dieper en rijker klinkt. 

De Nachtzoen Wahhab Hassoo

Wahhab Hassoo

Deze gevluchte Irakese student denkt nog dagelijks aan de mensen die zijn achtergebleven in oorlogsgebied. Hij roept ons op dat ook te doen. 

De Nachtzoen Jaap Robben

Jaap Robben

Voor deze schrijver is het verschil tussen proza en poëzie dat er in proza staat wat er moet staan en in poëzie niet staat wat er staat. 

De Nachtzoen Rogier Pelgrim

Rogier Pelgrim

Een kunstwerk met tandenstokers inspireerde deze singer-songerwriter tot een nieuw liedje en tot nieuwe gedachten over het belang van verveling. 

De Nachtzoen Tara Scally

Tara Scally

Een documentaire zette deze activiste als zestienjarige op het spoor van de Schone Kleren campagne. Ze stopt ons in met een verhaal over solidariteit. 

De Nachtzoen Kirsten van den Hul

Kirsten van den Hul

Deze change agent ging als jongvolwassene naar Tunesië om te studeren, want Arabisch ontbrak nog aan haar talenwaaier. In die stad trainde ze niet alleen haar talenknobbel, maar ook haar empathische spier en ontdekte ze dat ze ... 

De Nachtzoen Rien van den Berg

Rien van den Berg

Deze journalist en dominee verhaalt van plastic appeltjes, een Maserati en de hel als aanmoediging. 

De Nachtzoen Joy Wielkens

Joy Wielkens

Deze actrice en zangeres maakte een voorstelling over haar afwezige vader om hem vervolgens te vinden. 

De Nachtzoen Steven Saro

Steven Saro

De dood bracht een verborgen talent van deze dichter aan het licht. Voor hem is dichten troostrijk. 

De Nachtzoen Stevo Akkerman

Stevo Akkerman

Deze columnist probeert de achterkant van het nieuws te pakken en mensen mee te nemen in zijn denken. Polemiek is niet aan hem besteed. 

De Nachtzoen Anja den Bok

Anja den Bok

Deze auteur schreef een boek over haar katholieke jeugd en haar tijd in het klooster. Ze legt ons op bed met een gedicht van Erich Fried. 

De Nachtzoen Tonnie Dieleman

Tonnie Dieleman

Zomaar over God beginnen, dat kan niet bij deze Zeeuwse liedjesschrijver. Hij groeide op in een gereformeerd-vrijgemaakt milieu en zoekt nu de inspiratie graag buiten de gebaande paden. 

De Nachtzoen Stine Jensen

Stine Jensen

Wat Ramses Shaffy ook moge zingen, deze filosofe en yogi weet dat het 's nachts niet stil is in Amsterdam. Ze stopt ons in met theezaktekstjes. Deze nachtzoen krijgen we van Stine Jensen. 

De Nachtzoen Spinvis

Spinvis

Deze singer-songwriter vraagt zich af in hoeverre hij de wereld moet toelaten in zijn werk. Niet dat hij er bang voor is, maar hij is van de afdeling schoonheid. Wij denken dat het wel goed komt. 

De Nachtzoen Hans Beerekamp

Hans Beerekamp

Deze NRC-journalist en tv-criticus omarmt het virtuele bestaan. Hij is gelukkig in zijn ivoren torentje en blij met zijn twittervrienden, al moet hij in de winter wel uitkijken voor depressiviteit. Een tweede nachtzoen van Hans ... 

De Nachtzoen Derek Otte

Derek Otte

Deze schrijver en spreker is een dagdromer en een nachtdier. Als een vleermuis begint hij te leven wanneer de wereld tot stilstand komt, soms tot de nieuwe dag zich aandient. 

De Nachtzoen Gert van der Vijver

Gert van der Vijver

Deze kunstenaar ontdekte op een congres hoe spannend en ontroerend zand kan zijn en maakte van het spelen ermee zijn beroep. 

De Nachtzoen Mark Mieras

Mark Mieras

Deze wetenschapsjournalist broedt op een boek over het spel, want we zijn het gelukkigst als we spelen. Als we daarmee stoppen sterft er iets. 

De Nachtzoen Joep Dohmen

Joep Dohmen

Deze filosoof signaleert een crisis in opvoeding en onderwijs en benadrukt het belang van Bildung. 

De Nachtzoen Marianne van Praag

Marianne van Praag

Deze rabbijn gelooft dat ieder mens op deze wereld het verschil kan maken en een steen in de vijver kan zijn. Een tweede nachtzoen van Marianne van Praag. 

De Nachtzoen Boris van der Ham

Boris van der Ham

Deze voorzitter van het Humanistisch Verbond pleit voor politieke erkenning van de vriendschap als een van de mooiste sociale verbanden in onze samenleving. 

De Nachtzoen Joep Dohmen

Joep Dohmen

De ouders van deze filosoof groeiden beiden op in een klooster. Het maakte de een moedig, de ander angstig. 

De Nachtzoen Sannemaj Betten

Sannemaj Betten

Deze creatieve duizendpoot maakt allerlei soorten nachten door. Ze leert om theaterdocent te worden, maar schrijven is haar lieve lust. Ook zogenaamde 'schrijfnachten' doen zich voor. 

De Nachtzoen Peter van Rooijen

Peter van Rooijen

Deze cabaretier verlangt naar televisieprogramma's die niet op televisie te zien zijn: absurdistisch, poëtisch, magisch, abstract. Een tweede nachtzoen van Peter van Rooijen. 

De Nachtzoen Mira Feticu

Mira Feticu

Voor deze Roemeense schrijfster is de nacht een vijand. Altijd geweest. Het universum voelt zo groot en zijzelf zo klein, maar de aanblik van haar slapende dochter en een licht dat aangaat in een donker huis bieden troost. Deze ... 

De Nachtzoen Leon Heuts

Leon Heuts

Deze filosoof ziet ruimte in de nacht voor feest en melancholie. Hij stopt ons in met een melancholische overpeinzing van Pablo Neruda. Een tweede nachtzoen van Leon Heuts. 

De Nachtzoen Vera Bergkamp

Vera Bergkamp

Deze politica en voormalig voorzitter van het COC weet dat er nog veel te doen valt voor de emancipatie van homoseksuelen. Deze nachtzoen krijgen we van Vera Bergkamp. 

De Nachtzoen Lucas de Man

Lucas de Man

Deze acteur, regisseur en presentator stopt ons in met verhalen over de opmerking van een passant op straat en over de blik van een vrouw in Afrika. Deze nachtzoen krijgen we van Lucas de Man. 

De Nachtzoen Conny Braam

Conny Braam

Deze antiapartheidsactiviste is voorlopig niet van plan om op haar lauweren te rusten. Een tweede nachtzoen van Conny Braam. 

De Nachtzoen Philippe Elan

Philippe Elan

Deze chansonnier vertelt hoe de dood zijn moeder wegnam, maar hoe het leven hem een vrouw van haar generatie teruggaf. 

De Nachtzoen Jan Kortie

Jan Kortie

Deze stembevrijder probeert mensen terug te brengen naar hun natuurlijke stem en dat heeft ook met spiritualiteit te maken. Deze nachtzoen krijgen we van Jan Kortie. 

De Nachtzoen Esther Apituley

Esther Apituley

Deze altivioliste heeft voor mensen die niet van klassieke muziek houden de voorstelling Bach en Bleekwater gemaakt, waarbij ook nog iets valt te lachen. Deze nachtzoen krijgen we van Esther Apituley. 

De Nachtzoen Christopher de Gast

Christopher de Gast

Deze entertainer ziet hoe in de nacht mensen een andere versie van zichzelf durven te worden. Terwijl zij hun masker afzetten, zet hij het zijne op. Een tweede nachtzoen van Christopher de Gast. 

De Nachtzoen Joy Wielkens

Joy Wielkens

Deze actrice en zangeres die zichzelf een soulvrouw noemt, vindt het belangrijk dat er meer ruimte komt voor het zwarte verhaal. Ze stopt ons in met een hoopvol lied over verandering.