De Nachtzoen

In De Nachtzoen deelt een charismatisch, gloedvol persoon die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Vijf minuten troost in roerige tijden, van maandag t/m zaterdag. Presentatie door Colet van der Ven.
De Nachtzoen Steye van Dam

Steye van Dam

Problemen lossen we het liefst op, maar wat blijkt nu: dat hoeft helemaal niet. Spreker Steye van Dam vertelt ons over zijn werk voor Omdenken. 

De Nachtzoen Elly Zuiderveld

Elly Zuiderveld

Voor zangeres Elly Zuiderveld is het hemelgewelf geen enge, donkere diepte waar je in kunt verdwijnen. In tegendeel. 

De Nachtzoen Eline Kuijper

Eline Kuijper

Religiejournalist Eline Kuijper gaat dagelijks in gesprek met mensen over God, kerk en geloof. Toch is het vooral het gesprek met haar eigen stem dat haar steeds dichter bij de essentie brengt. 

De Nachtzoen Marieke van Schijndel

Marieke van Schijndel

Hardop praten in een museum? Ja, graag! De visioenen over het ideale museum van museumdirecteur Marieke van Schijndel rijzen de pan uit. 

De Nachtzoen Ennio Drost

Ennio Drost

Voor velen is het aanbreken van de nacht een uitnodiging om de ogen te sluiten. Dansdocent Ennio Drost voelde dat dit moment hem tot iets anders uitdaagde. 

De Nachtzoen Gijs van Eijsden

Gijs van Eijsden

Geestelijk verzorger Gijs van Eijsden werd bij de geboorte van zijn eerste kind geraakt door een moedig gebaar. Een tedere ervaring die hij meeneemt in zijn werk met stoere militairen bij Defensie. 

De Nachtzoen Judith Kocken

Judith Kocken

Een onbeschrijflijke sterrenhemel ver weg hier vandaan gaf kinderarts Judith Kocken een ervaring die tot op de dag van vandaag haar hart verwarmt. 

De Nachtzoen Peter Joosten

Peter Joosten

Voor Peter Joosten, biohacker, is het vanzelfsprekend om alles te meten wat er te meten valt. Iedere nacht krijgt van hem een zogenoemd kwaliteitsoordeel. 

De Nachtzoen Arachne Molema

Arachne Molema

Voor schrijver Arachne Molema is voor iemand koken een regelrechte liefdesverklaring. Ze schreef een boek over vrouwen die met uiteenlopende gerechten iets van genegenheid laten zien. 

De Nachtzoen Emanuel Rutten

Emanuel Rutten

Velen gingen hem voor in de zoektocht naar een theorie die alles om ons heen verklaart. Bijna iedereen is halverwege gestrand, maar dat geldt niet voor deze filosoof. Hij daagt ons uit in een wijsgerig minicollege. Een nachtzoe ... 

De Nachtzoen Michael van Oostende

Michael van Oostende

Deze sentimenteel aangelegde schrijver laat zijn tranen graag de vrije loop. Zeker als het over zijn kinderen gaat, zijn de waterlanders niet ver te zoeken. Hij besloot deze zachte kant van zichzelf te omarmen. Een nachtzoen va ... 

De Nachtzoen Ella van der Woude

Ella van der Woude

Een studio in de Jordaan was de hemel op aarde voor Ella van der Woude, maar helaas als woning net iets te krap. Deze componist besloot er nog een keer een week lang muziek te maken, als afscheid. Vanavond zingt ze ons zachtjes ... 

De Nachtzoen Irma van Dueren

Irma van Dueren

Werken in een land waar de situatie zo slecht is dat je er niet eens kunt zijn. Daar zou de moed je toch van in de schoenen zinken? Dat geldt niet voor deze ambassadeur in Jemen. Een nachtzoen van Irma van Dueren. 

De Nachtzoen Ineke Bakker

Ineke Bakker

Jarenlang gaf deze voormalig directeur van STEK podium aan de mensen die het verschil maken in de stad Den Haag. Dienend leiderschap is aan haar welbesteed. Een nachtzoen van Ineke Bakker. 

De Nachtzoen Jorn den Hertog

Jorn den Hertog

Sinds de kleine Napo het leven van theoloog Jorn den Hertog binnenwandelde, zijn de dagen wezenlijk veranderd. De aanwezigheid van deze viervoeter bracht hem dichter bij de dingen die er werkelijk toedoen. 

De Nachtzoen Nafiss Nia

Nafiss Nia

Inspiratie ligt voor het oprapen als je je leven leidt met een creatieve geest. Deze schrijver liep de groente- en fruitzaak binnen en ontwaarde iets dat ze móet delen. Een nachtzoen van Nafiss Nia. 

De Nachtzoen Katja Kreukels

Katja Kreukels

Griezelen met spookverhalen, dat is waar het hart van deze schrijver sneller van gaat kloppen. Ze ging op reis en trad in de voetsporen van graaf Dracula. Wie zou ze zelf als griezelpersonage zijn? Een bloedstollende nachtzoen ... 

De Nachtzoen Daan Rot-de Launay

Daan Rot-de Launay

Fotograaf en schrijver Daan Rot-de Launay weet hoe belangrijk het is dat kinderen zichzelf mogen zijn. Een geschenk dat zij hen geeft én terugkrijgt. 

De Nachtzoen Morgen 23:57 - Seizoen 2020 Afl. 14 - Steye van Dam

Morgen 23:57 - Seizoen 2020 Afl. 14 - Steye van Dam

Angst kan je verlammen en tegenhouden. Is er een manier om daarmee af te rekenen? Deze spreker denkt van wel. Een nachtzoen van Steye van Dam. 

De Nachtzoen Morgen 00:50 - Seizoen 2020 Afl. 13 - Zoë Papaikonomou

Morgen 00:50 - Seizoen 2020 Afl. 13 - Zoë Papaikonomou

Deze onderzoeksjournalist ging ongemak het liefst uit de weg. Tot ze besloot het beest in de bek aan te kijken. Ze deed een inzicht op dat haar verlicht. Vannacht daagt ze ons uit hetzelfde te doen. Een nachtzoen van Zoë Papai ... 

De Nachtzoen Morgen 01:35 - Seizoen 2020 Afl. 72 - Chantal Suissa

Morgen 01:35 - Seizoen 2020 Afl. 72 - Chantal Suissa

Chantal Suissa weet mensen vanuit allerlei hoeken van de samenleving samen te brengen. Haar uitdaging is de kracht in vrouwen en mannen om haar heen naar boven te halen, met wondertjes als gevolg. 

De Nachtzoen Morgen 00:50 - Seizoen 2020 Afl. 12 - Ennio Drost

Morgen 00:50 - Seizoen 2020 Afl. 12 - Ennio Drost

Kijkend naar de sterrenhemel kan het ons overweldigen. Deze dansdocent is anders naar die donkere koepel gaan kijken. Een nachtzoen van Ennio Drost. 

De Nachtzoen Morgen 00:05 - Seizoen 2020 Afl. 11 - Anouk Brinkman

Morgen 00:05 - Seizoen 2020 Afl. 11 - Anouk Brinkman

Hoe klinkt het als jij je ziel laat zingen? Deze journalist leerde uiting te geven aan haar emoties door haar stem op bijzondere wijze te gebruiken. Het bracht haar tot een nieuw concept: de Jankfabriek. Een nachtzoen van Anouk ... 

De Nachtzoen Morgen 01:05 - Seizoen 2020 Afl. 71 - Erik van Os

Morgen 01:05 - Seizoen 2020 Afl. 71 - Erik van Os

Schrijver Erik van Os schrijft en zingt graag liedjes voor kinderen. Zij leren hem lessen over allerlei serieuze en belangrijke dingen in het leven. Maar bovenal laten kinderen hem zien dat je altijd mag blijven spelen. 

De Nachtzoen Morgen 23:57 - Seizoen 2020 Afl. 10 - Leon Giesen

Morgen 23:57 - Seizoen 2020 Afl. 10 - Leon Giesen

'Ik wou dat het ergens wemelde van jou', zingt deze verteller. Hij legt ons op bed met een lied aan zijn beste vriend die jaren geleden overleed. Een nachtzoen van Leon Giesen. 

De Nachtzoen Morgen 00:15 - Seizoen 2020 Afl. 9 - Judith Kocken

Morgen 00:15 - Seizoen 2020 Afl. 9 - Judith Kocken

Het gemoed waarmee je je bed in stapt, is bepalend voor hoe je de nacht beleeft. Dat weet deze kinderarts maar al te goed, en daarom stelt ze zichzelf iedere avond een paar belangrijke vragen. Een nachtzoen van Judith Kocken. 

De Nachtzoen Morgen 01:05 - Seizoen 2020 Afl. 70 - Kees Posthumus

Morgen 01:05 - Seizoen 2020 Afl. 70 - Kees Posthumus

Help! Er zit een monster onder mijn bed. Voor veel kinderen een geregeld gebruikte zin. Sommige mensen nemen de angst voor kriebelbeestjes en harige gedrochten mee in hun volwassen tijd. Wat moet je ermee? Een nachtzoen van Kee ... 

De Nachtzoen Morgen 00:55 - Seizoen 2020 Afl. 8 - Elly Zuiderveld

Morgen 00:55 - Seizoen 2020 Afl. 8 - Elly Zuiderveld

Deze zangeres voelt het verdriet van een ander en weet op verrassende wijze iets van troost te bieden. Vannacht legt ze ons op bed met een heel lief liedje. Een nachtzoen van Elly van Zuiderveld. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 7 - Yfke Metz

Seizoen 2020 Afl. 7 - Yfke Metz

Intense huidproblemen dreven bladenmaker Yfke Metz tot waanzin. Tot ze een droom kreeg die haar niet meer losliet en ze al haar kracht richtte op het verwezenlijken ervan. Een nachtzoen van Yfke Metz. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 69 - Samuel Lee

Seizoen 2020 Afl. 69 - Samuel Lee

Voor Samuel Lee, Theoloog des Vaderlands 2019, is het een geruststellend idee dat God altijd dichtbij is. En toch kan hij het niet laten te benadrukken dat niemand God in zijn broekzak heeft. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 6 - Joris Vercammen

Seizoen 2020 Afl. 6 - Joris Vercammen

De kerk een plek voor antwoorden? Niet volgens deze kakelverse emeritus aartsbisschop van de Oudkatholieke kerk. Wat hebben die veertig jaar werken in de kerk hem geleerd over het mysterie van ons leven? Een nachtzoen van Joris ... 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 5 - Annabel Oosteweeghel

Seizoen 2020 Afl. 5 - Annabel Oosteweeghel

Deze fotograaf dook in de verborgen wereld van de slapelozen en legde hun ontberingen vast. Dat had ook ingrijpende gevolgen voor haar eigen, alledaagse leven. Een nachtzoen van Annabel Oosteweeghel. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 68 - Ameline Ansu

Seizoen 2020 Afl. 68 - Ameline Ansu

Schrijver Ameline Ansu verloor op jonge leeftijd haar beide ouders. Door het gemis en de rouw volledig te omarmen deed ze wijsheden op die ze graag met anderen deelt. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 4 - Ennio Drost

Seizoen 2020 Afl. 4 - Ennio Drost

Met een warm hart kijkt deze dansdocent terug op de nachtelijke gesprekken met zijn geliefde moeder. Nu is ze aan de andere kant van de sterren. Een nachtzoen van Ennio Drost. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 3 - Marieke van Schijndel

Seizoen 2020 Afl. 3 - Marieke van Schijndel

Een wonderbaarlijke ervaring in de nacht leerde deze museumdirecteur dat er misschien meer is tussen hemel en aarde. Een nachtzoen van Marieke van Schijndel. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 67 - Miranda Terpstra-van de Kerk

Seizoen 2020 Afl. 67 - Miranda Terpstra-van de Kerk

Voor Miranda Terpstra-van de Kerk zijn alle manieren waarop we van elkaar verschillen zeker geen probleem. Ze wil de kerk tot een plek maken waar iedereen op eigen wijze mag bloeien. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 66 - Steye van Dam

Seizoen 2020 Afl. 66 - Steye van Dam

Als kind vertoefde Steye van Dam het liefst in zelfbedachte werelden, tot ongenoegen van de leerkracht. Uiteindelijk vond hij als spreker werk waarin zijn eigen, soms absurde, gedachtewereld centraal staat. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 65 - Ennio Drost

Seizoen 2020 Afl. 65 - Ennio Drost

Dansdocent Ennio Drost plukt overal zijn inspiratie vandaan. Vogels, vlinders, liederen, teksten, muziek. Geen uitdaging gaat hij uit de weg, ook vannacht niet. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 64 - Leon Giesen

Seizoen 2020 Afl. 64 - Leon Giesen

Op een donkere dag maakte verhalenverteller Leon Giesen iets mee dat hem inzicht gaf in de overweldigende kracht van de kosmos. Het leverde hem een troostende gedachte op. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 63 - Cees Dekker

Seizoen 2020 Afl. 63 - Cees Dekker

Nanobioloog Cees Dekker blijkt liefde te koesteren voor poëzie en legt ons op bed met een van zijn meest dierbare gedichtjes. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 62 - Ineke Bakker

Seizoen 2020 Afl. 62 - Ineke Bakker

Theoloog Ineke Bakker bewaart dierbare herinneringen aan de uren waarop de zon aan de andere kant van de aardbol schijnt. De sterren vertellen haar een bijzondere boodschap. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 61 - Judith Kocken

Seizoen 2020 Afl. 61 - Judith Kocken

Kinderarts Judith Kocken voelt zich uitgedaagd om chronisch zieke kinderen niet alleen te vragen naar fysieke klachten. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 60 - Katja Kreukels

Seizoen 2020 Afl. 60 - Katja Kreukels

Vlak voor schrijver Katja Kreukels op kamers ging, kreeg ze opmerkelijk nieuws over het vroegere leven van haar vader. Een leven waarin zij nooit had kunnen bestaan. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 59 - Anouk Brinkman

Seizoen 2020 Afl. 59 - Anouk Brinkman

Anouk Brinkman vindt het eigenlijk hartstikke eng, maar deze journalist legt ons op bed met een liedje dat op de meest intieme momenten in huis klinkt. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 58 - Irma van Dueren

Seizoen 2020 Afl. 58 - Irma van Dueren

Een bijzondere nacht in Noord-Kenia leerde Irma van Dueren een belangrijke levensles, die haar manier van kijken naar de wereld om ons heen voorgoed veranderde. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 57 - Joris Vercammen

Seizoen 2020 Afl. 57 - Joris Vercammen

Je overgeven aan de slaap is niet eenvoudig, weet Joris Vercammen, emeritus aartsbisschop van de Oudkatholieke kerk. Wat kunnen we tegen elkaar zeggen, zodat we de dag toch goed afsluiten? 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 56 - Leon Giesen

Seizoen 2020 Afl. 56 - Leon Giesen

Verteller Leon Giesen heeft een fascinatie voor de meest uiteenlopende zaken. Het liefst gaat hij de diepte in en raakt hij verzeild in grootse schatgraafavonturen. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 55 - Steye van Dam

Seizoen 2020 Afl. 55 - Steye van Dam

Problemen lossen we het liefst op, maar wat blijkt nu: dat hoeft helemaal niet. Spreker Steye van Dam laat ons de verrassende wereld van het omdenken zien. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 54 - Elly Zuiderveld

Seizoen 2020 Afl. 54 - Elly Zuiderveld

Voor zangeres Elly Zuiderveld is het hemelgewelf geen enge, donkere diepte waarin je kunt verdwijnen. In tegendeel. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 53 - Marieke van Schijndel

Seizoen 2020 Afl. 53 - Marieke van Schijndel

Hardop praten in een museum? Ja, graag! De visioenen over het ideale museum van museumdirecteur Marieke van Schijndel rijzen de pan uit. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 52 - Ennio Drost

Seizoen 2020 Afl. 52 - Ennio Drost

Voor velen is het aanbreken van de nacht een uitnodiging om de ogen te sluiten. Dansdocent Ennio Drost voelde dat dit moment hem tot iets anders uitdaagde. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 51 - Judith Kocken

Seizoen 2020 Afl. 51 - Judith Kocken

Een onbeschrijflijke sterrenhemel ver weg hier vandaan gaf kinderarts Judith Kocken een ervaring die tot op de dag van vandaag haar hart verwarmt. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 50 - Özcan Akyol

Seizoen 2020 Afl. 50 - Özcan Akyol

De nacht biedt ruimte voor het vrijuit bespreken van thema's die het daglicht nog wel eens niet kunnen verdragen. Een gesprek over demonen van Özcan Akyol. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 49 - Matthias voor de Poorte

Seizoen 2020 Afl. 49 - Matthias voor de Poorte

Theatermaker Matthias voor de Poorte draagt voor de rest van zijn leven een tekst op zijn arm die hem bijzonder dierbaar is. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 48 - Ingmar Heytze

Seizoen 2020 Afl. 48 - Ingmar Heytze

Je geliefde beschrijven doen velen al eeuwenlang met behulp van ontelbaar veel metaforen, zoals een roos, een zomerdag. Ingmar Heytze voegt er een verrassend exemplaar aan toe. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 47 - Abdelkader Benali

Seizoen 2020 Afl. 47 - Abdelkader Benali

Voor zijn nieuwste pennenvrucht moest Abdelkader Benali diep gaan en ervaringen onder ogen komen die hij zorgvuldig had weggestopt. Hij vocht zich door de weerstand heen. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 46 - Christien Crouwel

Seizoen 2020 Afl. 46 - Christien Crouwel

De maatregelen van de intelligente lockdown zijn voor iedereen schakelen. Ook voor predikanten als Christien Crouwel, die hun gemeenteleden niet meer zien. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 45 - Özcan Akyol

Seizoen 2020 Afl. 45 - Özcan Akyol

Özcan Akyol draagt zijn jeugd overdag, maar vooral ook 's nachts met zich mee. Vele pogingen om hem beter te laten slapen, mochten niet baten. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 44 - Dirk Groot

Seizoen 2020 Afl. 44 - Dirk Groot

Dirk Groot betrad de wereld mopperend en was dat op een goed moment behoorlijk beu. Hij pakte een vuilniszak en begon met een schoonmaak buitenshuis, met alle gevolgen van dien. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 43 - Saskia Mulder

Seizoen 2020 Afl. 43 - Saskia Mulder

Saskia Mulder maakt zich online kenbaar onder de titel The social reporter en droomt ook nu van een wereld waarin mens en planeet vreedzaam samenleven. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 42 - Abdelkader Benali

Seizoen 2020 Afl. 42 - Abdelkader Benali

Abdelkader Benali had ook na zijn eerste, grote succes een tijd lang geen idee van zijn bedoelde plek op aarde. Dat bracht hem de nodige problemen in de nacht. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 41 - Matthijn Buwalda

Seizoen 2020 Afl. 41 - Matthijn Buwalda

Matthijn Buwalda, singer-songwriter, vecht hartstochtelijk met het duister in zijn hoofd. Toch lukt het hem om ook nu in de coronacrisis muzikale pareltjes te creëren. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 40 - Talitha Muusse

Seizoen 2020 Afl. 40 - Talitha Muusse

Talitha Muusse is nog geen dertig, maar sproeit levenslessen zoals een fontein dat doet met water. Een leeftijdsgenoot uit de Tweede Wereldoorlog is haar door de dood heen nabij: Etty Hillesum. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 38 - Tim Akkerman

Seizoen 2020 Afl. 38 - Tim Akkerman

Veel muzikanten zagen aan het begin van de coronacrisis optredens aan zich voorbijgaan. Tim Akkerman moest een wel heel bijzondere glansrol loslaten. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 37 - Özcan Akyol

Seizoen 2020 Afl. 37 - Özcan Akyol

Özcan Akyol schreef in het kader van de Boekenweek eerder dit jaar een gepassioneerd betoog. Hij sloot het af met woorden die nu, in de coronacrisis, jammerlijk profetisch blijken. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 36 - Christien Crouwel

Seizoen 2020 Afl. 36 - Christien Crouwel

Tijdens de intelligente lockdown ontdekken of herontdekken sommigen hun liefde voor boeken. Christien Crouwel, algemeen secretaris, laat een exemplaar zien dat letterlijk licht geeft. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 35 - Abdelkader Benali

Seizoen 2020 Afl. 35 - Abdelkader Benali

In de coronacrisis begraven we onze dierbaren in kleine kring. Dat geldt ook voor schrijver Abdelkader Benali, die op een andere manier afscheid had willen nemen van zijn bijzondere oma, ver weg. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 34 - Saskia Mulder

Seizoen 2020 Afl. 34 - Saskia Mulder

Saskia Mulder werd verkozen tot Meest positieve onbekende Nederlander en zoekt naar een manier om twee crises in één klap te slaan. Op naar een wereld zonder corona en met een schoon klimaat. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 33 - Ingmar Heytze

Seizoen 2020 Afl. 33 - Ingmar Heytze

De coronacrisis was net uitgebroken. Ingmar Heytze, dichter, zat aan tafel en wachtte op inspiratie voor het actuele gedicht waar mensen van televisie om hadden gevraagd. Hoe liep het af? 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 32 - Melissa van Akkeren

Seizoen 2020 Afl. 32 - Melissa van Akkeren

Melissa van Akkeren, onlineredacteur, maakt de coronacrisis van dichtbij mee, want haar vader is ic-arts. Reden om in de pen te klimmen en handhaving van de intelligente lockdown aan te moedigen. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 31 - Matthias voor de Poorte

Seizoen 2020 Afl. 31 - Matthias voor de Poorte

Matthias voor de Poorte, theatermaker, zocht voor de coronacrisis mensen in vluchtelingenkampen op, om een beetje blijdschap te brengen. Nu zit hij noodgedwongen thuis. 

De Nachtzoen Seizoen 2020 Afl. 30 - Marjon Moed

Seizoen 2020 Afl. 30 - Marjon Moed

Marjon Moed groeide op in het hart van de Biblebelt. Een wereld die ze vaarwel had gezegd, tot nieuwe vragen opdoemden op haar levenspad. Ze maakte er een online docuserie over.