De Nachtzoen

In De Nachtzoen deelt een charismatisch, gloedvol persoon die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Vijf minuten troost in roerige tijden, van maandag t/m zaterdag. Presentatie door Colet van der Ven.
De Nachtzoen Tjarko Evenboer

Tjarko Evenboer

Na jaren als diepgelovige door de wereld te hebben gewandeld veranderde de kijk van schrijver en cartoonist Tjarko Evenboer. Al vragen stellend ontdekte hij een nieuw doel in zijn leven. 

De Nachtzoen Aart de Lange

Aart de Lange

Heb jij vandaag al dankjewel gezegd? Deze van dankbaarheid overlopende symboolschilder, Aart de Lange, komt uit een warm nest en heeft een eigen kijk op de lichte en donkere kant van het leven. 

De Nachtzoen Sebastiaan Boogaard

Sebastiaan Boogaard

Door de persconferenties over corona kwam de functie van de gebarentolk ineens in de spotlights te staan. Liever zou gebarentolk Sebastiaan Boogaard zien dat de aandacht gaat naar doven en slechthorenden zelf. Hij geeft ons een ... 

De Nachtzoen Dominique Vleeshouwers

Dominique Vleeshouwers

Slagwerker Dominique Vleeshouwers bespeelt een bijzonder instrument, waarmee hij ons in een droomstaat brengt. Bij de aanschaf ervan heeft hij plechtig moeten beloven er niets anders mee te doen dan: muziek maken. 

De Nachtzoen Bahia Tahzib-Lie

Bahia Tahzib-Lie

Lange dagen werken in de zinderende hitte: het leven van arbeidsmigranten in Qatar is zwaar. Toen mensenrechtenambassadeur Bahia Tahzib-Lie nog in het land woonde, bedacht ze een bijzondere actie om deze mensen in het licht te ... 

De Nachtzoen Veronique Achoui

Veronique Achoui

Veronique Achoui hoopt dat wij op een dag anders gaan kijken naar de mensen die we nu nog vastzetten in gevangenissen. Vanavond verleidt ze ons om met haar mee te gaan naar een wereld zonder de strikte scheiding van goed en kwaad. 

De Nachtzoen Marjoleine de Vos

Marjoleine de Vos

Schrijver en dichter Marjoleine de Vos kent zowel het vriendelijke als angstaanjagende gezicht van de nacht. Toch is daar dan altijd de geruststellende hemelkoepel vol sterren die ons vertelt: je stelt niets voor. 

De Nachtzoen Zjos Dekker

Zjos Dekker

Zjos Dekker, zelfbenoemd leukste autist van Twitter, kampt met nachtmerries over haar overleden broer. Het allerliefst zou ze hem nog één keer tegenkomen. 

De Nachtzoen Mattias Rouw

Mattias Rouw

Schrijver en theoloog Mattias Rouw is gegrepen door de woestijnvaders uit de eerste eeuw. Je terugtrekken in de woestijn en daar zoeken naar God, dat klinkt heel romantisch, maar is het zeker niet. 

De Nachtzoen Remy van Kesteren

Remy van Kesteren

Geraakt door de film The Red Turtle trok harpist Remy van Kesteren de stoute schoenen aan en besloot de regisseur een brutale vraag te stellen. Het resulteerde in een bijzonder gesprek én nieuwe muziek. 

De Nachtzoen Anna Timmerman

Anna Timmerman

Als directeur van Pax staat Anna Timmerman in contact met mensen over de hele wereld die voor hun rechten opstaan. Ze wil ons laten weten: hoe klein het ook lijkt - een like, een donatie - onze betrokkenheid doet ertoe. 

De Nachtzoen Jet Berkhout

Jet Berkhout

Voor elke mogelijke emotie kan presentator Jet Berkhout wel een klassiek muziekstuk bedenken. Ze legt ons op bed met een uiterst handig fragment waarmee een dagelijks terugkerend probleem ineens een stuk beter hanteerbaar wordt. 

De Nachtzoen Soortkill

Soortkill

Eerst dit: Smib is de Bims en de Bims is de Bijlmer. Soortkill begrijpt best dat niet iedereen de straattaal verstaat die hij met zijn vrienden spreekt en schreef daarom een woordenboek. 

De Nachtzoen Folly Hemrica

Folly Hemrica

De coronatijd is voor theoloog Folly Hemrica een periode van loslaten en verlangzamen. Hoe doe je dat als bezige bij die van aanpakken houdt? Het gedicht waarmee ze ons instopt zet haar alvast op een spoor. 

De Nachtzoen Jakob de Jonge

Jakob de Jonge

Kunst als hoopvolle daad in een wereld waar het donker nooit ver weg is. Met behulp van vrolijk kleurige, fladderende wezens kan kunstenaar Jakob de Jonge ons wijzen op het licht. 

De Nachtzoen Remy van Kesteren

Remy van Kesteren

Een onverwachte vraag kan je zomaar richting geven in je leven. Het overkwam harpist Remy van Kesteren en het blijft hem altijd bezighouden. 

De Nachtzoen Don Ceder

Don Ceder

Als advocaat komt Don Ceder in aanraking met schrijnende verhalen. Neemt hij die verhalen mee naar huis of lukt het hem om de juiste afstand te bewaren? 

De Nachtzoen Marieke Eyskoot

Marieke Eyskoot

Duurzaamheidsexpert Marieke Eyskoot ontmoet dagelijks mensen die graag duurzaam willen leven en willen weten: hoe dan? Want tussen willen en doen zit nog een hele wereld. Ze denkt te weten hoe dat komt en wil daar nu veranderin ... 

De Nachtzoen Arthur Japin

Arthur Japin

Schrijver Arthur Japin is geen liefhebber van slapen. Het aanbreken van de nacht is voor hem bij uitstek een moment om situaties en relaties eindeloos te overdenken. Je komt er niet echt van tot rust, maar als schrijver komt he ... 

De Nachtzoen Daisy Ranoe

Daisy Ranoe

Kranten leest Daisy Ranoe niet, ze verscheurt ze liever. Deze beeldmaker heeft zo haar eigen manier van omgaan met het leed van de wereld en misschien is dat niet eens zo'n gek idee. 

De Nachtzoen Tjarko Evenboer

Tjarko Evenboer

Tjarko Evenboer, cartoonist, valt niet bepaald hard lachend over een goede grap in slaap. Integendeel: er wordt diep over de dingen des levens nagedacht. Gelukkig is er ook ruimte voor bijzondere dromen. 

De Nachtzoen Floris Kortie

Floris Kortie

Voor de lockdown ging presentator Floris Kortie de theaters af om te vertellen over zijn grote held: Beethoven. Een bezigheid die hem ook op bijzonder stille plekken heeft gebracht. 

De Nachtzoen Kees Posthumus

Kees Posthumus

Hoe val je in slaap met een hart dat huilt over alle pijn op aarde? Een vast avondritueel helpt verhalenverteller Kees Posthumus een scheiding te maken tussen de dag en de nacht. 

De Nachtzoen Pieter Boskma

Pieter Boskma

Pieter Boskma, van huis uit katholieke dichter, liet de kerk een tijd lang achter zich, tot hij hartstochtelijk viel voor een Mariabeeld, met alle gevolgen van dien. 

De Nachtzoen Manon Duintjer

Manon Duintjer

Schrijver Manon Duintjer ondernam een reis met haar vader door India om meer te begrijpen van zijn bijzondere, religieuze zoektocht. Ze kwam met iets anders thuis dan ze vooraf had gedacht. 

De Nachtzoen Alianna Dijkstra

Alianna Dijkstra

Voor Alianna Dijkstra, schrijver met autisme, is een kerkdienst bezoeken een flinke opgave. Soms blijft ze zelfs liever thuis. Hoe wordt de kerk ook voor haar een fijne plek? 

De Nachtzoen Lieke van den Krommenacker

Lieke van den Krommenacker

Je liefde vangen in getypte woorden op papier, wie doet dat nog? Schrijver Lieke van den Krommenacker komt te hulp en tovert uit haar typmachine de prachtigste exemplaren tevoorschijn. 

De Nachtzoen Samuel Lee

Samuel Lee

Een avondgebed uitspreken helpt de Theoloog des Vaderlands op zijn leven te reflecteren. Vanavond doet hij een boekje open over de thema's die zoal voorbijkomen. Een nachtzoen van Samuel Lee. 

De Nachtzoen Chantal Suissa

Chantal Suissa

Zo zacht als deze beroepsverbinder kan zijn naar anderen, zo hard is ze voor zichzelf. Ze vindt troost en nieuwe inzichten bij mysticus en dichter Rumi. Een tweede nachtzoen van Chantal Suissa. 

De Nachtzoen Arachne Molema

Arachne Molema

Schrijver Arachne Molema verloor onlangs haar geliefde oma en beseft nu des te meer hoe kostbaar onze tijd hier op aarde is. 

De Nachtzoen Jojanneke van den Bosch

Jojanneke van den Bosch

Deze spreker met een bijzonder levensverhaal wist tijdens een speech een confronterende vraag te stellen. De stilte in de zaal was voelbaar. Volgden er nog antwoorden? Een nachtzoen van Jojanneke van den Bosch. 

De Nachtzoen Thomas van der Meer

Thomas van der Meer

Als mens in transitie voelde schrijver Thomas van der Meer zich soms een attractie. Een wandeling in de natuur bracht hem tot een bevrijdende gedachte waar we allemaal iets aan hebben. 

De Nachtzoen Pieter Boskma

Pieter Boskma

Drie dagen nadat Pieter Boskma 60 werd, werd zijn zoon Hendrik geboren. Die grootse gebeurtenis vond vanzelfsprekend de weg naar zijn werk als dichter. Hij ging op zoek naar de wijsheid van een heel klein baby'tje. 

De Nachtzoen Lars Zebregs

Lars Zebregs

Een voetreis met gitaar onder de arm leverde muzikant Lars Zebregs iets heel anders op dan hij vooraf gedacht had. Hij zou iets leren waar hij tot op de dag van vandaag iets aan heeft. 

De Nachtzoen Hanne Tersmette

Hanne Tersmette

Na een leven in de snelle reclamewereld koos natuurliefhebber Hanne Tersmette voor de rust van het groen. Ze hoopt dat wij net zo enthousiast worden over de dieren in ons mooie land als zij. 

De Nachtzoen Eline Kuijper

Eline Kuijper

Religiejournalist Eline Kuijper gaat dagelijks in gesprek met mensen over God, kerk en geloof. Toch is het vooral het gesprek met haar eigen stem dat haar steeds dichter bij de essentie brengt. 

De Nachtzoen Gijs van Eijsden

Gijs van Eijsden

Geestelijk verzorger Gijs van Eijsden werd bij de geboorte van zijn eerste kind geraakt door een moedig gebaar. Een tedere ervaring die hij meeneemt in zijn werk met stoere militairen bij Defensie. 

De Nachtzoen Arachne Molema

Arachne Molema

Voor schrijver Arachne Molema is voor iemand koken een regelrechte liefdesverklaring. Ze schreef een boek over vrouwen die met uiteenlopende gerechten iets van genegenheid laten zien. 

De Nachtzoen Ella van der Woude

Ella van der Woude

Een studio in de Jordaan was de hemel op aarde voor Ella van der Woude, maar helaas als woning net iets te krap. Deze componist besloot er nog een keer een week lang muziek te maken, als afscheid. Vanavond zingt ze ons zachtjes ... 

De Nachtzoen Jorn den Hertog

Jorn den Hertog

Sinds de kleine Napo het leven van theoloog Jorn den Hertog binnenwandelde, zijn de dagen wezenlijk veranderd. De aanwezigheid van deze viervoeter bracht hem dichter bij de dingen die er werkelijk toe doen. 

De Nachtzoen Daan Rot-de Launay

Daan Rot-de Launay

Fotograaf en schrijver Daan Rot-de Launay weet hoe belangrijk het is dat kinderen zichzelf mogen zijn. Een geschenk dat zij hen geeft én terugkrijgt. 

De Nachtzoen Erik van Os

Erik van Os

Schrijver Erik van Os schrijft en zingt graag liedjes voor kinderen. Zij leren hem lessen over allerlei serieuze en belangrijke dingen in het leven. Maar bovenal laten kinderen hem zien dat je altijd mag blijven spelen. 

De Nachtzoen Ameline Ansu

Ameline Ansu

Schrijver Ameline Ansu verloor op jonge leeftijd haar beide ouders. Door het gemis en de rouw volledig te omarmen deed ze wijsheden op die ze graag met anderen deelt. 

De Nachtzoen Samuel Lee

Samuel Lee

Voor Samuel Lee, Theoloog des Vaderlands 2019, is het een geruststellend idee dat God altijd dichtbij is. En toch kan hij het niet laten te benadrukken dat niemand God in zijn broekzak heeft. 

De Nachtzoen Kees Posthumus

Kees Posthumus

Help! Er zit een monster onder mijn bed. Voor veel kinderen een geregeld gebruikte zin. Sommige mensen nemen de angst voor kriebelbeestjes en harige gedrochten mee in hun volwassen tijd. Wat moet je ermee? Een nachtzoen van Kee ... 

De Nachtzoen Peter Joosten

Peter Joosten

Voor biohacker Peter Joosten is het vanzelfsprekend om alles te meten wat er te meten valt. Iedere nacht krijgt van hem een zogenoemd kwaliteitsoordeel. 

De Nachtzoen Floris Kortie

Floris Kortie

Voor de lockdown ging presentator Floris Kortie de theaters af om te vertellen over zijn grote held: Beethoven. Een bezigheid die hem ook op bijzonder stille plekken heeft gebracht. 

De Nachtzoen Alianna Dijkstra

Alianna Dijkstra

Voor Alianna Dijkstra, schrijver met autisme, is een kerkdienst bezoeken een flinke opgave. Soms blijft ze zelfs liever thuis. Hoe wordt de kerk ook voor haar een fijne plek? 

De Nachtzoen Pieter Boskma

Pieter Boskma

Pieter Boskma, van huis uit katholieke dichter, liet de kerk een tijdlang achter zich, tot hij hartstochtelijk viel voor een Mariabeeld, met alle gevolgen van dien. 

De Nachtzoen Manon Duintjer

Manon Duintjer

Schrijver Manon Duintjer ondernam een reis met haar vader door India om meer te begrijpen van zijn bijzondere, religieuze zoektocht. Ze kwam met iets anders thuis dan ze vooraf had gedacht. 

De Nachtzoen Kees Posthumus

Kees Posthumus

Hoe val je in slaap met een hart dat huilt over alle pijn op aarde? Een vast avondritueel helpt verhalenverteller Kees Posthumus een scheiding te maken tussen de dag en de nacht. 

De Nachtzoen Lieke van den Krommenacker

Lieke van den Krommenacker

Je liefde vangen in getypte woorden op papier, wie doet dat nog? Schrijver Lieke van den Krommenacker komt te hulp en tovert uit haar typmachine de prachtigste exemplaren tevoorschijn. 

De Nachtzoen Arachne Molema

Arachne Molema

Schrijver Arachne Molema verloor onlangs haar geliefde oma en beseft nu des te meer hoe kostbaar onze tijd hier op aarde is. 

De Nachtzoen Samuel Lee

Samuel Lee

Een avondgebed uitspreken helpt de Theoloog des Vaderlands op zijn leven te reflecteren. Hij doet een boekje open over de thema's die zoal voorbijkomen. Een nachtzoen van Samuel Lee. 

De Nachtzoen Miranda Terpstra-van de Kerk

Miranda Terpstra-van de Kerk

Voor Miranda Terpstra-van de Kerk zijn alle manieren waarop we van elkaar verschillen zeker geen probleem. Ze wil de kerk tot een plek maken waar iedereen op eigen wijze mag bloeien. 

De Nachtzoen Steye van Dam

Steye van Dam

Als kind vertoefde Steye van Dam het liefst in zelfbedachte werelden, tot ongenoegen van de leerkracht. Uiteindelijk vond hij als spreker werk waarin zijn eigen, soms absurde, gedachtewereld centraal staat. 

De Nachtzoen Chantal Suissa

Chantal Suissa

Zo zacht als deze beroepsverbinder kan zijn naar anderen, zo hard is ze voor zichzelf. Ze vindt troost en nieuwe inzichten bij mysticus en dichter Rumi. Een tweede nachtzoen van Chantal Suissa. 

De Nachtzoen Ennio Drost

Ennio Drost

Dansdocent Ennio Drost plukt overal zijn inspiratie vandaan: van vogels, vlinders, liederen, teksten en muziek. Geen uitdaging gaat hij uit de weg, ook vannacht niet. 

De Nachtzoen Leon Giesen

Leon Giesen

Op een donkere dag maakte verhalenverteller Leon Giesen iets mee dat hem inzicht in de overweldigende kracht van de kosmos gaf. Het leverde hem een troostende gedachte op. 

De Nachtzoen Jojanneke van den Bosch

Jojanneke van den Bosch

Deze spreker met een bijzonder levensverhaal wist tijdens een speech een confronterende vraag te stellen. De stilte in de zaal was voelbaar. Volgden er nog antwoorden? Een nachtzoen van Jojanneke van den Bosch. 

De Nachtzoen Cees Dekker

Cees Dekker

Nanobioloog Cees Dekker blijkt liefde te koesteren voor poëzie en legt ons op bed met een van zijn meest dierbare gedichtjes. 

De Nachtzoen Ineke Bakker

Ineke Bakker

Theoloog Ineke Bakker bewaart dierbare herinneringen aan de uren waarop de zon aan de andere kant van de aardbol schijnt. De sterren vertellen haar een bijzondere boodschap. 

De Nachtzoen Lars Zebregs

Lars Zebregs

Een voetreis met gitaar onder de arm leverde Lars Zebregs, muzikant, iets heel anders op dan hij vooraf gedacht had. Hij zou iets leren waar hij tot op de dag van vandaag iets aan heeft. 

De Nachtzoen Judith Kocken

Judith Kocken

Kinderarts Judith Kocken voelt zich uitgedaagd om chronisch zieke kinderen niet alleen te vragen naar fysieke klachten. 

De Nachtzoen Katja Kreukels

Katja Kreukels

Vlak voor schrijver Katja Kreukels op kamers ging, kreeg ze opmerkelijk nieuws over het vroegere leven van haar vader. Een leven waarin zij nooit had kunnen bestaan. 

De Nachtzoen Pieter Boskma

Pieter Boskma

Drie dagen nadat Pieter Boskma 60 werd, werd zijn zoon Hendrik geboren. Die grootse gebeurtenis vond vanzelfsprekend de weg naar zijn werk als dichter. Hij ging op zoek naar de wijsheid van een heel klein baby'tje. 

De Nachtzoen Anouk Brinkman

Anouk Brinkman

Anouk Brinkman vindt het eigenlijk hartstikke eng, maar deze journalist legt ons op bed met een liedje dat op de meest intieme momenten in huis klinkt. 

De Nachtzoen Irma van Dueren

Irma van Dueren

Een bijzondere nacht in Noord-Kenia leerde Irma van Dueren een belangrijke levensles, die haar manier van kijken naar de wereld om ons heen voorgoed veranderde. 

De Nachtzoen Thomas van der Meer

Thomas van der Meer

Als mens in transitie voelde schrijver Thomas van der Meer zich soms een attractie. Een wandeling in de natuur bracht hem tot een bevrijdende gedachte waar we allemaal iets aan hebben. 

De Nachtzoen Joris Vercammen

Joris Vercammen

Je overgeven aan de slaap is niet eenvoudig, weet Joris Vercammen, emeritus aartsbisschop van de Oudkatholieke kerk. Wat kunnen we tegen elkaar zeggen, zodat we de dag toch goed afsluiten? 

De Nachtzoen Leon Giesen

Leon Giesen

Verteller Leon Giesen heeft een fascinatie voor de meest uiteenlopende zaken. Het liefst gaat hij de diepte in en raakt hij verzeild in grootse schatgraafavonturen. 

De Nachtzoen Hanne Tersmette

Hanne Tersmette

Na een leven in de snelle reclamewereld koos natuurliefhebber Hanne Tersmette voor de rust van het groen. Ze hoopt dat wij net zo enthousiast worden over de dieren in ons mooie land als zij.