De Nachtzoen

In De Nachtzoen deelt een charismatisch, gloedvol persoon die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Vijf minuten troost in roerige tijden, van maandag t/m zaterdag. Presentatie door Colet van der Ven.
De Nachtzoen Wielie Elhorst

Wielie Elhorst

De nacht is een vrijplaats, zei deze LHBT-predikant. Deze avond ziet hij zijn kans schoon en doet hij een boekje open over persoonlijke zorgen. 

De Nachtzoen Rick Timmermans

Rick Timmermans

Deze journalist en auteur vult zijn leven met wijsheid van allerlei spirituele grootheden, van Benedictus tot frère Roger. Vanavond doet hij er zelf een schepje bovenop. 

De Nachtzoen Jan Berkvens

Jan Berkvens

De nacht bleek de perfecte coach voor een schoolklas vol ruzie en rumoer. Deze onderwijskundige en predikant in de dop deelt een ervaring die hij nooit zal vergeten. 

De Nachtzoen Mariska van Beusichem

Mariska van Beusichem

Nachtelijke dromen leggen de diepste krochten van de ziel bloot. Deze predikant durft te vertellen over haar ontmoetingen tijdens het slapen met een heel bijzonder mens. 

De Nachtzoen Rikko Voorberg

Rikko Voorberg

Deze gepassioneerde theoloog komt handen en ogen tekort in een wereld vol zorgen. In de nacht vertelt hij over de bron waar hij uit put. 

De Nachtzoen Julika Marijn

Julika Marijn

Deze actrice is overdag volop bezig met de vrouw die zij in de theaters vertolkt: kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller. Toch blijkt vanavond dat ook een viervoeter haar hart sneller doet kloppen. 

De Nachtzoen Jantine Veenhof

Jantine Veenhof

Op sommige plekken laat de nacht de werkelijkheid op het scherp van de snede zien. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis, waar deze predikant en haar man waren voor de pasgeboren Sep. 

De Nachtzoen Joline van Poppel

Joline van Poppel

Na jaren met haar neus in theologische hoogstandjes te hebben verkeerd vindt deze diaconaal werker haar plek tussen de bewoners van een bijzondere wijk in Den Haag. 

De Nachtzoen Anne-Fleur van der Heiden

Anne-Fleur van der Heiden

Deze jonge schrijfster ligt geregeld wakker met haar geliefde hiphopper. Samen ontwikkelden ze het beste medicijn tegen slapeloosheid. 

De Nachtzoen Jan Berkvens

Jan Berkvens

Niet zelden komen mensen in de kleine, nachtelijke uurtjes tot grootse inzichten. Ook deze onderwijskundige deed met de sterren aan de hemel prijkend een belangrijke ontdekking. 

De Nachtzoen Gerard Raven

Gerard Raven

In een stad kun je oneindig veel meer dan winkelen. Deze stadsgids maakte zich tientallen jaren hard voor de verborgen plekken van Den Haag. 

De Nachtzoen Lisette Kreischer

Lisette Kreischer

Een plant kan veel meer dan je denkt, zegt deze enthousiaste veganist. Vannacht brengt ze een ode aan de donkere uren en legt ze ons op bed met haar geliefde huisgenoot. 

De Nachtzoen Cigdem Yuksel

Cigdem Yuksel

Ze won de Zilveren Camera 2016 en portretteert gepassioneerd de mensen die ze ontmoet. Toch is goed kunnen kijken volgens dit talent niet de belangrijkste vaardigheid van een fotograaf. 

De Nachtzoen Wielie Elhorst

Wielie Elhorst

Iedereen moet de vrijheid hebben om te zijn zoals je bent, vindt deze LHBT-predikant. Niet zomaar is hij fan van wat de kleine uurtjes van het etmaal ons te bieden hebben. 

De Nachtzoen Maarten Vogelaar

Maarten Vogelaar

Eigenaardigheden van de menselijke soort zijn niet pats-boem verdwenen als de avond valt. Deze studentenpastor werd ooit betrapt tijdens het slaapwandelen. 

De Nachtzoen Robin de Wever

Robin de Wever

Deze reli-journalist is een echt avondmens. Met een beetje schroom en verlegenheid vertelt hij vanavond over zijn meest intieme gewoonte. 

De Nachtzoen Sietske Morsch

Sietske Morsch

Hoe boos of verdrietig je voor het slapengaan ook bent, de volgende ochtend voel je je altijd anders dan het moment waarop je ogen dichtvallen. Deze zangeres verrast ons met wijsheid en een slaapliedje. 

De Nachtzoen Sharon Kips

Sharon Kips

Met een baby in haar buik ervoer deze zangeres het grootste geluk op aarde. Toch werd ook een grote angst werkelijkheid: het verlies van haar stem. 

De Nachtzoen Julika Marijn

Julika Marijn

Deze theatermaker kruipt in de huid van allerlei vrouwelijke grootheden. Ook de Joodse denker Etty Hillesum heeft ze vertolkt. Vannacht filosofeert ze er zelf op los. 

De Nachtzoen Jantine Veenhof

Jantine Veenhof

De laatste momenten voor het slapengaan lenen zich perfect voor gesprekken over wat je lief en dierbaar is. Vanavond is het de beurt aan deze predikant en pionier. 

De Nachtzoen Rikko Voorberg

Rikko Voorberg

Deze activistische theoloog stopt het liefst zo veel mogelijk uren in de dag. Zelfs de vroege uurtjes rond het ochtendgloren neemt hij mee, op weg naar een betere wereld. 

De Nachtzoen Mariska van Beusichem

Mariska van Beusichem

Deze predikant is sinds enkele jaren stadspastor en geniet met volle teugen van het Zwolse dag- en nachtleven. Wat spookt ze uit in de straten van die stad aan de IJssel? 

De Nachtzoen Florence Tonk

Florence Tonk

Deze dichter en schrijfster droomt grenzeloos van een nieuwe wereld. Vanavond geeft ze zichzelf en ons een praktisch handvat op weg daar naartoe. 

De Nachtzoen Cigdem Yuksel

Cigdem Yuksel

Deze topfotograaf reist de wereld rond en ontmoet veel gevluchte kinderen. Vannacht deelt ze een indringende droom die haar niet loslaat. 

De Nachtzoen Tessa Douwstra

Tessa Douwstra

Voor deze zangeres voelt de nacht als stiekem snoepen uit een snoeppot die onbeperkt wordt bijgevuld. De dag is toch al voorbij, alle tijd is extra. Een goed moment om een liedje te delen. 

De Nachtzoen Florentijn van Rootselaar

Florentijn van Rootselaar

Deze filosoof sprak eens een inspirator voor wie het bos geen plek is voor zomaar een wandeling op zondagmiddag. Vannacht deelt hij de prangende vraag die hem blijft bezighouden: Hoe zou een worm zich voelen? 

De Nachtzoen Joline van Poppel

Joline van Poppel

Dolgraag wilde deze theoloog op pelgrimage, maar helaas: met wandelen heeft ze niet veel. Ze bedacht een alternatief en vertrok naar oorden waar de nacht schittert door afwezigheid. 

De Nachtzoen Anne-Fleur van der Heiden

Anne-Fleur van der Heiden

Ze stopte vele belevenissen, gevoelens en gedachten uit haar bijzondere kindertijd in haar romandebuut 'Klaproos'. Vannacht deelt deze jonge schrijfster met ons een stukje rauwe werkelijkheid. 

De Nachtzoen Gerard Raven

Gerard Raven

Niets was deze operaliefhebber te dol. Na een concert stond hij met andere fans vol verwachting bij de artiestenuitgang van zijn grote idool. 

De Nachtzoen Marja Pruis

Marja Pruis

Avondlijke gesprekken lenen zich bij uitstek voor gesprekken over de dingen waar het echt om gaat. Deze schrijver vertelt op dit late uur over zorgen en oplossingen. 

De Nachtzoen Marnel Breure

Marnel Breure

Alles heeft een schaduwzijde: de aarde, culturen, mensen. Deze journalist en schrijver werd op reis door Afrika geconfronteerd met de schaduw van het verleden. 

De Nachtzoen Pim Brouwer

Pim Brouwer

Een verhaal over een man die in de nacht hartstochtelijk worstelt met God is de inspiratiebron van deze predikant. 

De Nachtzoen Hugo de Haas van Dorsser

Hugo de Haas van Dorsser

Van nachtclubs tot zijn eigen slaapkamer, deze woordkunstenaar houdt van de nacht. Groots en meeslepend, maar ook klein en intiem. 

De Nachtzoen Jan-Willem van der Straten

Jan-Willem van der Straten

Onder pseudoniem Dominee Baardmans blogt en vlogt deze herder erop los. Vannacht deelt hij iets van zijn liefde voor de kerkelijke liturgie. 

De Nachtzoen Joanne Vrijhof

Joanne Vrijhof

Voor deze theoloog voelt het avondlijke getik van regen op het zolderraam nooit meer knus. De oorzaak? Haar werk, dat haar ondanks dat ook veel gegeven heeft. 

De Nachtzoen Geertje Couwenbergh

Geertje Couwenbergh

Lieve Dot, wat moet ik nu? Drie jaar lang beantwoordt deze schrijver ontroerende, grappige en aangrijpende vragen van Happinez-lezers in haar brievenrubriek. Geeft de nacht een antwoord? 

De Nachtzoen Steven Pont

Steven Pont

Mag het lampje aan blijven? Veel kinderen en ook volwassenen zijn bang in het donker. Deze ontwikkelingspsycholoog begrijpt dat maar al te goed. 

De Nachtzoen Thomas Hontelez

Thomas Hontelez

Deze jonge pelgrim deinst voor niets of niemand terug. Niet voor pijnlijke plekken om te bezoeken, niet voor onbekende bezoekers die 's nachts bij zijn tentje verschijnen. 

De Nachtzoen Daan Savert

Daan Savert

Als de meeste mensen slapen, ontstaat er tijd en ruimte voor gesprekken over dromen van een betere wereld. Deze theoloog laat zich graag verleiden. 

De Nachtzoen Tanya Schaap

Tanya Schaap

Op het conservatorium heeft tango het hart gestolen van een muzikant die niet precies wist wat ze wilde. Ze legt ons op bed met een bijzondere versie van het alombekende Edelweiss. 

De Nachtzoen Tynke van Schaik

Tynke van Schaik

Politiewerk confronteerde deze agent jarenlang met de donkere kant van het leven, tot ze na de dood van een collega een punt zette achter haar loopbaan. 

De Nachtzoen René Oskam

René Oskam

Hij mag dan de dertig zijn gepasseerd, deze dichter laat zich niet weerhouden van spannende nachtelijke avonturen. Het Amsterdamse uitgaansleven levert niet zelden nieuwe gedichten op. Hij mag dan... 

De Nachtzoen Peter Nissen

Peter Nissen

Deze religiewetenschapper deinst zo op de valreep van de dag niet terug voor een beetje verdieping. De nacht is vaak een bijzonder symbool in godsdiensten, vertelt hij. 

De Nachtzoen Piet Gerbrandy

Piet Gerbrandy

Hoe dol deze classicus ook is op taal; in de nacht verschuift de wereld van woorden naar de achtergrond. Een gedicht vormt een uitzondering op de regel. 

De Nachtzoen Marja Pruis

Marja Pruis

Waar een ander de boel de boel laat voor het slapengaan, hoort deze schrijver en columnist, bekend van onder andere De Groene Amsterdammer, geklop op de deur. Nieuwe ideeën in aantocht. 

De Nachtzoen Jantine Huisman

Jantine Huisman

Deze kerkelijk werker verlangt naar een wereld met meer begrip voor verschillen. Vlak voor het slapengaan steekt ze ons een hart onder de riem met een tekst van Diggy Dex. 

De Nachtzoen Hugo de Haas van Dorsser

Hugo de Haas van Dorsser

De wereld van deze performer bestaat uit woorden die hij maar al te graag op een podium ten gehore brengt. De grote én kleintje uurtjes leveren bijzondere ontmoetingen op. 

De Nachtzoen Jan-Willem van der Straten

Jan-Willem van der Straten

Deze online dominee is expert geruststellen, overdag maar ook in de late uurtjes. Vannacht vertelt hij over de angsten die hij in zijn eerste jaren op aarde had. 

De Nachtzoen Pim Brouwer

Pim Brouwer

Deze predikant uit Utrecht heeft kortgeleden een tweede dochter gekregen. Hij vertelt honderduit over de levenslessen die de kleinste mensjes hem leren. 

De Nachtzoen Michael Varekamp

Michael Varekamp

Als kind werd hij ter adoptie afgestaan, om later in Bodegraven terecht te komen. Het waren de trompet en het vaderschap die de pijn van het allereerste begin een plekje gaven. 

De Nachtzoen Jantine Huisman

Jantine Huisman

Professioneel mensen op bed leggen, dat doen er niet veel. De moeder van deze kerkelijk werker was slaapcoach. Tijd om haar tips door te geven. 

De Nachtzoen Evelyn Prins

Evelyn Prins

Niet alleen nachtelijke dromen, ook dagdromen kunnen levens veranderen. Het overkwam deze zelfstandig fotograaf. 

De Nachtzoen Ilse Starkenburg

Ilse Starkenburg

Voor sommige dichters ligt inspiratie altijd voor het oprapen. In de nacht, maar ook overdag maakt dit literair talent bijzondere dingen mee. 

De Nachtzoen Geertje Couwenbergh

Geertje Couwenbergh

Deze schrijver benut de kleine uurtjes graag voor diepgravend onderzoek en interessante vragen. Wat vertelt je meer over de werkelijkheid: wakker zijn of dromen? 

De Nachtzoen Marnel Breure

Marnel Breure

De nacht is voor deze journalist en schrijver een uitnodiging om de donkere kant van zichzelf en van het leven op te zoeken. Iets dat haar dichter bij haar oma bracht. 

De Nachtzoen Steven Pont

Steven Pont

Donker wordt licht, na regen verschijnt de zon. Alles komt goed, in elk geval wanneer het piekeren betreft, beweert deze ontwikkelingspsycholoog. 

De Nachtzoen Peter Nissen

Peter Nissen

Of het feestje nu kort of lang duurde, deze hoogleraar spiritualiteitsstudies zoekt trouw de boeken op voor het slapengaan. 

De Nachtzoen Bronja Prazdny

Bronja Prazdny

Op een nacht werd ze plotseling wakker, bang dat haar pasgeboren kindje weg was. Niets aan de hand, bleek snel, maar deze schrijfster leerde wel dat haar familiegeschiedenis haar angstig heeft gemaakt. 

De Nachtzoen Daan Savert

Daan Savert

Deze theoloog is vol van radicale ethiek en pacifisme. Inspiratie haalt hij uit een tv-programma dat hij als kind elke avond keek voor het slapengaan. 

De Nachtzoen Marja Pruis

Marja Pruis

Avondlijke gesprekken lenen zich bij uitstek voor gesprekken over de dingen waar het echt om gaat. Deze schrijver vertelt op dit late uur over zorgen en oplossingen. 

De Nachtzoen Marnel Breure

Marnel Breure

Alles heeft een schaduwzijde: de aarde, culturen, mensen. Deze journalist en schrijver werd op reis door Afrika geconfronteerd met de schaduw van het verleden. 

De Nachtzoen Pim Brouwer

Pim Brouwer

Een verhaal over een man die in de nacht hartstochtelijk worstelt met God is de inspiratiebron van deze predikant. 

De Nachtzoen Hugo de Haas van Dorsser

Hugo de Haas van Dorsser

Van nachtclubs tot zijn eigen slaapkamer, deze woordkunstenaar houdt van de nacht. Groots en meeslepend, maar ook klein en intiem. 

De Nachtzoen Jan-Willem van der Straten

Jan-Willem van der Straten

Onder pseudoniem Dominee Baardmans blogt en vlogt deze herder erop los. Vannacht deelt hij iets van zijn liefde voor de kerkelijke liturgie. 

De Nachtzoen Joanne Vrijhof

Joanne Vrijhof

Voor deze theoloog voelt het avondlijke getik van regen op het zolderraam nooit meer knus. De oorzaak? Haar werk, dat haar ondanks dat ook veel gegeven heeft. 

De Nachtzoen Geertje Couwenbergh

Geertje Couwenbergh

Lieve Dot, wat moet ik nu? Drie jaar lang beantwoordt deze schrijver ontroerende, grappige en aangrijpende vragen van Happinez-lezers in haar brievenrubriek. Geeft de nacht een antwoord? 

De Nachtzoen Steven Pont

Steven Pont

Mag het lampje aan blijven? Veel kinderen en ook volwassenen zijn bang in het donker. Deze ontwikkelingspsycholoog begrijpt dat maar al te goed. 

De Nachtzoen Thomas Hontelez

Thomas Hontelez

Deze jonge pelgrim deinst voor niets of niemand terug. Niet voor pijnlijke plekken om te bezoeken, niet voor onbekende bezoekers die 's nachts bij zijn tentje verschijnen. 

De Nachtzoen Daan Savert

Daan Savert

Als de meeste mensen slapen, ontstaat er tijd en ruimte voor gesprekken over dromen van een betere wereld. Deze theoloog laat zich graag verleiden. 

De Nachtzoen Tanya Schaap

Tanya Schaap

Op het conservatorium heeft de tango het hart gestolen van een muzikant die niet precies wist wat ze wilde. Ze legt ons op bed met een bijzondere versie van het alombekende Edelweiss. 

De Nachtzoen Tynke van Schaik

Tynke van Schaik

Politiewerk confronteerde deze agent jarenlang met de donkere kant van het leven, tot ze na de dood van een collega een punt zette achter haar loopbaan. 

De Nachtzoen René Oskam

René Oskam

Hij mag dan de dertig zijn gepasseerd, deze dichter laat zich niet weerhouden van spannende nachtelijke avonturen. Het Amsterdamse uitgaansleven levert niet zelden nieuwe gedichten op.