De Nachtzoen

In De Nachtzoen deelt een charismatisch, gloedvol persoon die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Vijf minuten troost in roerige tijden, van maandag t/m zaterdag. Presentatie door Colet van der Ven.
De Nachtzoen Marian van Weert

Marian van Weert

Regelmatig fietst ze alleen in het donker onder de sterrenhemel naar de plek waar ze in een leegstaand fort een gedenkplaats creëerde voor overleden dierbaren. Een nachtzoen van Marian van Weert. 

De Nachtzoen Elsa Eikema

Elsa Eikema

Vroeger voelde zich vroeger schuldig als ze in slaap viel tijdens haar gebed. Nu voelt ze zich schuldig over andere dingen. Een nachtzoen Elsa Eikema. 

De Nachtzoen Roos Dickmann

Roos Dickmann

Voor deze acteur en dichter is de nacht een avontuur. Ze stopt ons in met een gedicht over rusten in een pyjama van hout. Deze nachtzoen is van Roos Dickmann. 

De Nachtzoen Willemijn Dicke

Willemijn Dicke

Buiten, met haar kind achterop de fiets slapend tegen haar aan, overkwam het haar: zij, overtuigd atheïst: een gelukzalig, lucide moment van eenwording. De nacht bezorgt haar een goddelijke vonk. Een nachtzoen van Willemijn Di ... 

De Nachtzoen Maarten van den Berg

Maarten van den Berg

Eerst achter de schermen, bij Zondag met Lubach, staat hij sinds kort zelf op het podium als cabaretier. Afgekeken van zijn ouders, beiden dominee, moet het altijd ergens over gaan. Maar dan grappiger natuurlijk. Een nachtzoen ... 

De Nachtzoen Johan van der Wielen

Johan van der Wielen

Hij neemt mensen mee op 'nachtsafari' in het donker, op zoek naar mooie plaatjes of hij jaagt het noorderlicht na. Hij waarschuwt voor lichtvervuiling en zegt: doe het licht maar uit. Een nachtzoen van Johan van der Wielen. 

De Nachtzoen Kees van der Staak

Kees van der Staak

Geen oordeel, gewoon luisteren, het liefst in de nacht naar eenieder die om wat voor reden dan ook niet kan slapen. Zoals hij zelf wakker lag toen het minder goed ging in zijn leven. Een nachtzoen van Kees van der Staak. 

De Nachtzoen Gerard van Maasakkers

Gerard van Maasakkers

Het is avond. Ik loop nog een rondje voor het slapengaan, zingt deze zanger. Soms is hij verbaasd over hoe dichtbij zijn eigen liedjes komen. Niet voor niets won hij al tot twee keer toe de Annie M.G. Schmidt-prijs. Een nachtzo ... 

De Nachtzoen Liesbeth Woertman

Liesbeth Woertman

Als hoogleraar psychologie roept ze van de daken: Je bent al mooi! Zoals ook haar nieuwste boek is getiteld: Mens ga uit je hoofd en in je lichaam, is haar missie. Een nachtzoen van Liesbeth Woertman. 

De Nachtzoen Hans Withoos

Hans Withoos

In zijn foto's voor hulporganisatie Orange Babies droomt hij een mooiere wereld. Nodig, want de nacht is soms inktzwart aan de andere kant van de wereld. Een nachtzoen van Hans Withoos. 

De Nachtzoen Cobi van Baars

Cobi van Baars

Ze schildert graag koppen en handen. Genade is voor haar hét woord of overgave, dat past zo goed bij de nacht. Een nachtzoen van Cobi van Baars. 

De Nachtzoen David Blom

David Blom

Je bed vertelt jou dat je moet slapen, maar wat als dat niet lukt? Stap er dan gewoon uit. De psychologie van de nacht in een tweede nachtzoen van David Blom. 

De Nachtzoen Elisabeth van der Steenhoven

Elisabeth van der Steenhoven

Ze kent de Arabische nacht in de woestijn, buiten liggend op het dak van een huis, starend naar de onmetelijke sterrenhemel. Wat vind ze de nacht mooi. Een nachtzoen van Elisabeth van der Steenhoven. 

De Nachtzoen Soe Nsuki

Soe Nsuki

Het donker van de nacht maakt haar bang om te gaan slapen. Toch is het niet per se een negatieve ervaring voor dit Vlaams aanstormend cabarettalent. Een nachtzoen van Soe Nsuki. 

De Nachtzoen Maarten van den Berg

Maarten van den Berg

Een nacht in het ziekenhuis maakte indruk op hem. De ziekte zorgde ervoor dat hij echt ging doen wat hij wilde in de bonustijd die hij kreeg: cabaret maken. Een nachtzoen van Maarten van den Berg. 

De Nachtzoen Liesbeth Woertman

Liesbeth Woertman

Hoe anders zie je eruit als het donker wordt? Haar nieuwste boek gaat over onze schoonheid, maar wat is volgens deze hoogleraar psychologie de schoonheid van de nacht? Een nachtzoen van Liesbeth Woertman. 

De Nachtzoen Kees van der Staak

Kees van der Staak

Als iedereen slaapt, zit hij aan de telefoon voor hen die niet kunnen slapen. De nacht is volgens hem een mantel die alle mensen die nog wakker zijn omhult. Een nachtzoen van Kees van der Staak. 

De Nachtzoen Frouke Arns

Frouke Arns

Haar poëzie draagt namen als 'Het Liegend Konijn' en 'De camembertmethode'; wat staat voor alledaagse taferelen waar verontrustende werelden onder schuil kunnen gaan, net als onder de nacht. Een nachtzoen van Frouke Arns. 

De Nachtzoen Paul Röttger

Paul Röttger

Er zijn altijd anderen en soms ben je het zelf. Tastend in het donker zoekt hij naar de imperfectie van schoonheid op het plein van het leven. Een nachtzoen van Paul Röttger. 

De Nachtzoen Willemijn Dicke

Willemijn Dicke

In haar boek 'De Sjamaan en ik' beschrijft ze geestig haar zoektocht langs goeroes, zenboeddhisten en handopleggers. Van een atheïst en wetenschapper wordt ze een 'spirituele Bridget Jones'. Een nachtzoen van Willemijn Dicke. 

De Nachtzoen Cobi van Baars

Cobi van Baars

Haar kakelverse roman draagt de intrigerende titel: Het krakend ei en gaat over scheppingsdrift. Hoe schildert zij de nacht, in woorden. Een nachtzoen van Cobi van Baars. 

De Nachtzoen Gershwin Bonevacia

Gershwin Bonevacia

Lang deed zijn huidskleur er niet toe. Tot hij over Nelson Mandela ging schrijven en in de huid kroop van dominee Martin Luther King. Als dichter en acteur is hij nu een rolmodel voor zwarte kinderen in een witte wereld. Een na ... 

De Nachtzoen Steffie van den Oord

Steffie van den Oord

Leeft ze wel in de juiste tijd? Ze is een tijdreiziger die vrijwillig vertoeft in archieven, oude verhalen en tussen Eeuwelingen. Haar verhalen zijn vaak donker als de nacht. Een nachtzoen van Steffie van den Oord. 

De Nachtzoen Marnix Niemeijer

Marnix Niemeijer

Een vast rondje rijden met zijn psychosegevoelige dochter brengt haar in slaap. Over haar 'dunne lijn van leven' schreef hij gedichten, verzameld in de bundel Opname van opzij. Een nachtzoen van Marnix Niemeijer. 

De Nachtzoen Hans Withoos

Hans Withoos

Lijkt hij op zijn verre voorvader, de beroemde 17e eeuwse fijnschilder Mathias Withoos? Kun je tijd bevriezen? Hoe verbeeldt hij zijn bijnadoodervaring? Een nachtzoen van Hans Withoos. 

De Nachtzoen Gerard van Maasakkers

Gerard van Maasakkers

Wie doet het licht uit vanavond voor het slapengaan? Deze zanger zingt erover. Hij is gespecialiseerd in gevoelige liedjes uit het leven gegrepen die raken. Ga jij maar vast slapen. Een nachtzoen van Gerard van Maasakkers. 

De Nachtzoen Elisabeth van der Steenhoven

Elisabeth van der Steenhoven

De nacht is haar bondgenoot, dan belt ze met vriendinnen in het Midden-Oosten die IS hebben overleefd en nu vechten voor gerechtigheid en vrouwenrechten in Syrië, Irak of Libië. Een nachtzoen van Elisabeth van der Steenhoven. 

De Nachtzoen Johan van der Wielen

Johan van der Wielen

Wat zie je in de nacht? Vaak meer dan overdag weet deze natuur- en nachtfotograaf, hij is er gek op en is een ware ambassadeur van de nacht. Een nachtzoen van Johan van der Wielen. 

De Nachtzoen David Blom

David Blom

Dichtbij komen wil deze psycholoog en net als iedereen goedmaken wat ooit misging. Zijn kinderwonden onderzoekt hij sinds kort in het theater. Een nachtzoen van David Blom. 

De Nachtzoen Maarten van den Berg

Maarten van den Berg

Rijdend door de donkere nacht van Zuid-Afrika blijkt iets wat gevaarlijk lijkt ontwapenend onschuldig te zijn. In dit land ontdekte hij ook hoe humor taboes kan doorbreken. Een nachtzoen van cabaretier Maarten van den Berg. 

De Nachtzoen Tommie Niessen

Tommie Niessen

Deze zorgvlogger en verpleegkundige werd landelijk bekend als 'Tommie in de zorg'. In de nacht heeft hij gesprekken die ertoe doen. Een nachtzoen van Tommie Niessen. 

De Nachtzoen Soe Nsuki

Soe Nsuki

Ooit was ze de beste breakdancer van de Benelux, tegenwoordig noemt ze zich een griet die met zoveel leuks bezig is dat ze het liefst nooit meer zou slapen. Als ze thuiskomt van een cabaretvoorstelling heeft ze een fantastische ... 

De Nachtzoen Bob Venus

Bob Venus

Een kapel op wielen, een kerk van bierkratten: waarom niet. Deze kunstenaar haalt inspiratie uit zijn dromen. Hij wil een warme jas zijn voor mensen die hun geloof kwijt zijn. Een nachtzoen van Bob Venus. 

De Nachtzoen Frank Cools

Frank Cools

Deze 'master in drama' en zanger van 'schone' liedjes draagt ook graag grote teksten voor van Annie M.G. Schmidt of nu in de vastentijd het Evangelie van Marcus. Een nachtzoen van Frank Cools. 

De Nachtzoen Gershwin Bonevacia

Gershwin Bonevacia

Hij wilde astronaut worden, of profvoetballer, maar werd een woordblinde dichter. Volgens hem gaat succes over falen. Hij heeft het geleerd in de nacht. Een nachtzoen van Gershwin Bonevacia. 

De Nachtzoen Egbert Modderman

Egbert Modderman

Voor eeuwig is hij de zeven werken van barmhartigheid op een moderne, eigen wijze aan het schilderen. Inspiratie om de eeuwigheid te kunnen schilderen vindt hij in The Lord of the Rings. Een nachtzoen van Egbert Modderman. 

De Nachtzoen Ilja Gort

Ilja Gort

Hij mag graag even touwtje springen voor het slapengaan of buiten op zijn chateau turen naar de donkere hemel, al pratend met een god -ook al zegt hij niet te geloven- over hoe goed hij het heeft. Een nachtzoen van Ilja Gort. 

De Nachtzoen Janneke Rinzema

Janneke Rinzema

Waartoe zijn wij mensen hier en is het leven hier of hierna? Als domineesdochter is deze cabaretière behept met een voortdurend zoeken naar zin, maar wel met humor. Een nachtzoen van Janneke Rinzema. 

De Nachtzoen Lisa Loeb

Lisa Loeb

Als kind sliep ze al slecht, stond ze rechtop in haar bedje. Ze zingt jazz, muziek van de nacht en de ziel, maar koos geestverruimende liedjes en technocabaret om bekend mee te worden. Een nachtzoen van Lisa Loeb. 

De Nachtzoen Josha Zwaan

Josha Zwaan

De nacht is geen onbekende voor haar met een zoon die maanden zweefde tussen leven en dood en haar eigen angsten in de nacht die ze weet om te zetten in woorden. Een nachtzoen van Josha Zwaan. 

De Nachtzoen Jeroen Bakker

Jeroen Bakker

Hij doet de deur open voor een vreemdeling. Misschien niet nu in de nacht, maar morgen. De nacht van de ander betreden en het delen van pijn maakt je een rijker mens. Een nachtzoen van Jeroen Bakker. 

De Nachtzoen Catelijne Elzes

Catelijne Elzes

Omdat ze opkeek tegen slapen schreef ze het boek Van dit boek ga je beter slapen. Bijvoorbeeld een 'schildpadje doen' kan helpen. Een nachtzoen van Catelijne Elzes. 

De Nachtzoen Jurjen ten Brinke

Jurjen ten Brinke

Waar moet je zijn voor je geluk of roeping? Papoea, India of gewoon in Amsterdam-Noord. Tastend in het donker vertelt soms de nacht waar je moet zijn. Een nachtzoen van Jurjen ten Brinke. 

De Nachtzoen Myrna Goossen

Myrna Goossen

Van 'Wedden dat' tot 'Koffietijd' presenteerde ze, maar voor een nachtprogramma hoef je haar niet te vragen. Liever schrijft ze verhalen voor de nacht. Een nachtzoen van Myrna Goossen. 

De Nachtzoen Roos Dickmann

Roos Dickmann

Ze droomde ervan in de schijnwerpers te staan en doet dat nu wekelijks als puberdochter Sacha in de comedyserie Soof. Maar nog spannender vindt ze haar eerste dichtbundel die net uit is. Een nachtzoen van Roos Dickmann. 

De Nachtzoen Gradus Lemmen

Gradus Lemmen

Als jongen trok hij al 's nachts alleen de natuur in en nu als boswachter verleidt hij ook anderen tot dit avontuur. Bang is hij nooit: in de stad is het veel gevaarlijker dan in het donker. Een nachtzoen van Gradus Lemmen. 

De Nachtzoen Egbert Modderman

Egbert Modderman

In de nacht zie je kwetsbaarheid, maar ook barmhartigheid. Met zijn eigen vrienden als inspiratie en model maakt hij er prachtige schilderijen over. Een nachtzoen van Egbert Modderman. 

De Nachtzoen Pieter Jan Kruizinga

Pieter Jan Kruizinga

Als je zekerheden in leven en geloof loslaat en met open ogen het donker in durft te kijken, ontdek je dat zingeving niet weten of vinden is, maar zoeken. Een nachtzoen van Pieter Jan Kruizinga. 

De Nachtzoen Sanneke de Haan

Sanneke de Haan

De nacht is voor deze filosofe contemplatie, maar ook een soort 'buutvrij', even geen vragen over zingeving of piekeren over 'wat als' of 'wat dan'. Een nachtzoen van Sanneke de Haan. 

De Nachtzoen Janneke Rinzema

Janneke Rinzema

Even een kopje thee drinken en rare gedichten lezen helpen deze cabaretière in slaap. Ze is jaloers op mensen die goed slapen. Een nachtzoen van Janneke Rinzema. 

De Nachtzoen David Boogerd

David Boogerd

Vuilniszakken buitenzetten is tijd om ook even een podcast luisteren. Hij gaat met zijn mobiel naar bed. Waarom zou je slapen als er zoveel zinnigs is te doen? Een nachtzoen van David Boogerd. 

De Nachtzoen Nels Fahner

Nels Fahner

In het klooster zoekt deze schrijver stilte en orde. Thuis vindt hij rust in kijken naar de overgave waarmee zijn dochtertje zich onbevreesd overgeeft aan de nacht. Een nachtzoen van Nels Fahner. 

De Nachtzoen Josha Zwaan

Josha Zwaan

Onze kwetsbaarheid is een rode draad in haar boeken. Omdat Emma, bekend van de documentaire Emma wil leven, het zelf niet meer kon, heeft zij haar strijd tegen anorexia beschreven. Een nachtzoen van Josha Zwaan. 

De Nachtzoen Jeroen Bakker

Jeroen Bakker

Onverwacht kwam de nacht in zijn leven, zwevend op het randje van de dood. Maar in het Oude Testament ontdekte hij 'de stervenskunst' en leeft hij sindsdien in tijdloze reservetijd. Een nachtzoen van Jeroen Bakker. 

De Nachtzoen Catelijne Elzes

Catelijne Elzes

Lijkt de nacht nog lang, lig je te worstelen in je bed? Wees gerust: zij weet dat jij niet alleen bent en heeft ontdekt dat slechte slapers waakzamer leven. Een nachtzoen van Catelijne Elzes. 

De Nachtzoen Ilja Gort

Ilja Gort

Hij mag graag even touwtje springen voor het slapen gaan of buiten op zijn chateau turen naar de donkere hemel, al pratend met een god -ook al zegt hij niet te geloven- over hoe goed hij het heeft. Een nachtzoen van Ilja Gort. 

De Nachtzoen Yerry Rellum

Yerry Rellum

De nacht is mannelijk, net als de 'man's world' van deze soulzanger. Maar in het licht van de morgen zijn mannen ook kwetsbare zonen, twijfelende vaders en helpen ze hun moeder met ramen zemen. Een nachtzoen van Yerry Rellum. 

De Nachtzoen Egbert Modderman

Egbert Modderman

Met zijn verfkwast legt hij de schoonheid van religie vast op metershoge doeken, zodat over 100 jaar het mysterie van de kwetsbare mens nog wordt gezien. Een nachtzoen van Egbert Modderman. 

De Nachtzoen Hadassa Stehouwer

Hadassa Stehouwer

Een charismatisch, gloedvol persoon deelt die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Troost in roerige tijden. 

De Nachtzoen Jurjen ten Brinke

Jurjen ten Brinke

Aan elke nacht komt een eind, en de zon komt weer op. Hoopvol nieuws, helemaal als God je vasthoudt in de nacht. De dag erna is er om mensen te helpen. Een nachtzoen van Jurjen ten Brinke. 

De Nachtzoen Tessa de Swart

Tessa de Swart

Een bundel vol liefdespijn schreef ze aan de zee. Na dit donker zocht ze al dichtend naar licht wat haar bij de taal en poëzie in Zuid-Afrika bracht. Een nachtzoen van Tessa de Swart. 

De Nachtzoen Lisa Loeb

Lisa Loeb

Ze is een ware nachtbraker. Als Matroesjka speelt ze de sterren van de hemel, ze geeft bijna licht, zoveel energie. Tegelijk toont ze op het toneel ook een donkere kant van haar leven. Een nachtzoen van Lisa Loeb. 

De Nachtzoen Myrna Goossen

Myrna Goossen

Ze kent de nacht in haar leven. Het woord daarbij is eenzaamheid. Een ander woord leerde haar de nacht te temmen. Een nachtzoen van Myrna Goossen. 

De Nachtzoen Gradus Lemmen

Gradus Lemmen

Focus en de fiddle brengen deze buitenman in zijn stoel starend in de nacht. Om zich zachtjes spelend in het donker voor te bereiden op zijn slapen. Een nachtzoen van Gradus Lemmen. 

De Nachtzoen Marian van Weert

Marian van Weert

Regelmatig fietst ze alleen in het donker onder de sterrenhemel naar de plek waar ze in een leegstaand fort een gedenkplaats creëerde voor overleden dierbaren. Een nachtzoen Marian van Weert. 

De Nachtzoen Elsa Eikema

Elsa Eikema

Vroeger voelde zich vroeger schuldig als ze in slaap viel tijdens haar gebed. Nu voelt ze zich schuldig over andere dingen. Een nachtzoen Elsa Eikema. 

De Nachtzoen Roos Dickmann

Roos Dickmann

Voor deze acteur en dichter is de nacht een avontuur. Ze stopt ons in met een gedicht over rusten in een pyjama van hout. Deze nachtzoen is van Roos Dickmann. 

De Nachtzoen Jakob van Wielink

Jakob van Wielink

Vlak voor het slapengaan kan het fijn zijn om alles wat je verdrietig maakt uit te spreken. Deze lifecoach legt ons op bed met vroege jeugdherinneringen. 

De Nachtzoen Marcia Goddard

Marcia Goddard

Wat je in de nachten doet, laat iets zien van jouw diepste dromen en verlangens. Deze neurowetenschapper gooide haar wilde nachtleven om voor ander moois. 

De Nachtzoen Glynis Terborg

Glynis Terborg

Als deze kunstenares en schrijver over de laatste momenten voor het slapengaan vroeger thuis vertelt, gaan haar ogen twinkelen. Hoe legt ze anno nu haar eigen zoontje op bed? 

De Nachtzoen Anton de Wit

Anton de Wit

In de nacht worden velen van ons getergd door boze stemmen in je hoofd. Maar wat moet je ermee? Deze ervaringsdeskundige en hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad weet raad. 

De Nachtzoen Tjitske Volkerink

Tjitske Volkerink

Leef je droom! Een bekende aanmoediging die maar weinig mensen opvolgen. Deze kerkelijk pionier heeft al een behoorlijke weg bewandeld, maar is er nog lang niet, zegt ze zelf.