Toen deze theoloog zijn eerste Vaderdag meemaakte, viel bij hem een belangrijk kwartje. Hij ging een nieuwe, onverwachte ontdekkingsreis tegemoet. Een nachtzoen van Dico Baars.
Deze theoloog houdt al tijden iets vol wat vele anderen zich voornemen, maar nooit daadwerkelijk doen. Wat begon als een vorm van vasten, bleek een prettige nieuwe gewoonte. Een nachtzoen van Jaap-Harm de Jong.
Een charismatisch, gloedvol persoon deelt die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Troost in roerige tijden.
Kunst als hoopvolle daad in een wereld waar het donker nooit ver weg is. Met behulp van vrolijk kleurige, fladderende wezens kan kunstenaar Jakob de Jonge ons wijzen op het licht.
Een charismatisch, gloedvol persoon deelt die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Troost in roerige tijden.
Deze journalist bracht een nacht door op een bijzondere plek. Ze was alleen met man en kind en kreeg in de eenzaamheid een inkijkje in de eeuwigheid. Een nachtzoen van Adriënne Simons.
Liggend op de intensive care in een ziekenhuis in Ethiopië besefte deze directeur-generaal voor ontwikkelingssamenwerking waar het leven nu echt om draait. Het bracht een grote ommekeer teweeg. Een nachtzoen van Kitty van der ...
Deze onderzoeker stort zich dagelijks op 'de toekomst', maar ontdekte gaandeweg de waarde van iets dat al eeuwen meegaat. De kracht van rituelen, ook in haar gezin: van ruziegebak tot Sint Pannenkoek. Een nachtzoen van Jeanneke ...
Als 'Odelion' schrijft deze zangeres over tijdloze thema's als loslaten, eenzaamheid, liefde en verwondering. In het stille en donkere hoge noorden vielen nieuwe melodieën en woorden haar toe. Een nachtzoen van Margriet Sjoerd ...
Het repertoire van deze operazangeres bevat vele wiegeliedjes. Verrassend genoeg legt Francis van Broekhuizen ons op bed met een lied waar je niet bepaald slaperig van wordt.
Of kaboutertjes bestaan? Wat deze theoloog betreft zeer zeker wel. De driftige minimensjes bevolken zijn hersenpan en trekken aan touwtjes dat het een lieve lust is. Een tweede nachtzoen van Frank Bosman.
Door het vele thuiswerken in coronatijd blijken allerlei nieuwe plekken dienst te kunnen doen als kantoor. Deze journalist verdiepte zich in de meest intieme werkplek en deed een verrassende ontdekking. Een nachtzoen van Adrië ...
Deze taalkundige doet iedere dag wel een nieuwe taalvondst die haar ziel verheft. Taalregels vindt ze niet belangrijk, het is vernieuwing die de klok slaat. Een klein college over de Nederlandse taal. Een nachtzoen van Nicoline ...
Deze coronatijd geeft kerken de kans om het weer over essentiële vragen te hebben, zoals het perspectief op een hiernamaals. Who wants to live forever? Kerkjurist Rik Torfs kan niet wachten.
Maandenlang in afzondering zwoegen op een immense tekening, dat is wat cartograaf Carlijn Kingma het liefste doet. Ze laat zich onder meer inspireren door het boek De meeste mensen deugen, van Rutger Bregman.
Ontwikkelingssamenwerking werd haar passie toen Kitty van der Heijden met eigen ogen aanschouwde wat mensen in wanhoop elkaar kunnen aandoen. In de donkere krochten van de mensheid heeft ze de hoop niet verloren.
God is een mysterie dat mensen al eeuwen bezighoudt. Zou theoloog Arjan Broers het mysterie al hebben ontrafeld?
Een nacht buiten haar comfortzone maakte Hanneke Schaap-Jonker bewust van het grote geluk in haar leven, en van hoe kwetsbaar dat is. Ze doet een oproep tot verbinding.
Over de ziekte en het verlies van zijn vrouw schreef schrijver Hans Alderliesten onlangs een boek. Gelukkig hoefde deze schrijver niet in zijn eentje op zoek naar woorden en kreeg hij in het diepste dal van zijn leven hulp van ...
Loslaten gaat niet vanzelf, maar je kunt het wel leren. Deze singer-songwriter verwerkte deze diepe boodschap in een prachtig lied. Een nachtzoen van Lisa Lukaszczyk.
De passie van kok Merijn Tol is - hoe verrassend - eten, maar daar blijft het niet bij. Culinaire kunsten zijn maar al te geschikt om ons met elkaar te verbinden. Een krachtig gif tegen de hokjesgeest.
Het Friese landschap met zijn karakteristieke kerktorens heeft het hart van Friezin Hester Simons voor eens en altijd gestolen. De oude muren van godshuizen hebben nog altijd een verhaal te vertellen.
Trombonist Sebastiaan Kemner ontdekte een indrukwekkende kant van zijn instrument, dat luisteraars keer op keer verrast. Geen wonder dat hij onlangs de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs won.
Een zelfportret aan de hand van alle mensen die je kent. Een briljant idee dat schrijver Lisa Huissoon werkelijkheid liet worden. Het leverde haar maanden van werk, 2131 namen en een bijzonder debuut op.
Sociale media zouden ons met de hele wereld in verbinding kunnen brengen, maar eenzaamheid is wat ze hebben voortgebracht, zegt filosoof Cees Zweistra. Weet hij wat ons te doen staat?
Zelfs in coronatijd lichtpuntjes kunnen zien en dan ook nog jezelf online opnieuw uitvinden, dat bleek voor operazangeres Francis van Broekhuizen geen probleem. Ze moet wel, want wat is een operazangeres zonder publiek?
Kerkjurist Rik Torfs heeft de kerk ontdekt als plaats van onmetelijke vrijheid en ruimte. Een plek waar geen mens te gek en geen gedachte te wild is. Wie had dat gedacht?
Onze popidolen, dat zijn moderne heiligen, zegt kunstenaar Mathijs Vissers. Met uitgemeten precisie profileren zij zichzelf en hun boodschap. Wat leert dat ons over deze tijd?
Katholieken zijn saai? Als je Frank Bosman, enthousiaste theoloog, mag geloven, is niets minder waar. Een gesprek over vreugde en speelsheid in het katholieke geloof.
Duurzaamheidsexpert Marieke Eyskoot ontmoet dagelijks mensen die graag duurzaam willen leven en willen weten: hoe dan? Want tussen willen en doen zit nog een hele wereld. Ze denkt te weten hoe dat komt en wil daar nu veranderin ...
Als advocaat komt Don Ceder in aanraking met schrijnende verhalen. Neemt hij die verhalen mee naar huis of lukt het hem om de juiste afstand te bewaren?
Het geheim van de liefde heeft schrijver Arthun Japin allang ontrafeld. Hij past het elke dag toe in zijn leven. Als de motor eenmaal op gang komt, is de stroom liefde niet meer te stoppen, naar het schijnt.
Slagwerker Dominique Vleeshouwers bespeelt een bijzonder instrument waarmee hij ons in een droomstaat brengt. Bij de aanschaf ervan heeft hij plechtig moeten beloven er niets anders mee te doen dan muziek maken.
Voor elke mogelijke emotie kan presentator Jet Berkhout wel een klassiek muziekstuk bedenken. Ze legt ons op bed met een uiterst handig fragment, waarmee een dagelijks terugkerend probleem ineens een stuk beter hanteerbaar wordt.
Gebarentolk Sebastiaan Boogaard laat zich graag mee de nacht in voeren door de aanblik van zijn slapende kinderen. Hij legt ons op bed met het lied waarmee hij hen dagelijks instopt. Een lied over dromen.
Gepest worden is nergens goed voor, maar schrijver Arthur Japin heeft wat hem werd aangedaan ten goede weten te keren. Het werd de drijvende kracht achter zijn boeken, waarmee hij de werelden van eenlingen laat zien.
Pas onlangs ontdekte bekende twitteraar Zjos Dekker dat geloof in vele vormen en maten bestaat. Een inzicht dat haar wereldbeeld op zijn grondvesten deed schudden. Tijdens dit gesprek komen daar nog weer wat hersenkrakers bij.
Samen dansen op feestjes en zo onze zorgen vergeten, zit er momenteel even niet in. Wat moet je dan als gelegenheids-dj en gangmaker? Gelukkig weet Don Ceder, tevens advocaat, ons in te stoppen met een geruststellende tekst.
Het verhaal van de moedige Iraanse Mona gaat al jaren met Bahia Tahzib-Lie mee. Een verhaal over het behouden van je waardigheid en staan voor waar je in gelooft. Over angst bij de lurven grijpen en omzetten in moed.
Schrijver en theoloog Mattias Rouw dook in de biografie van niemand minder dan Sint Nikolaas en kwam inspirerende verhalen over deze heilige tegen die ons ook nu nog kunnen inspireren.
Midden in de duisternis van het leven verwacht je geen sporen van licht en vreugde. Hoe opbeurend kan het dan zijn om te ontdekken dat er ook in de nacht ruimte is voor lachen, een feestje, een nachtbloem, vindt Folly Hemrica.
Als geliefden elkaars welzijn voor ogen hebben, wat een hoopvol gegeven is dat. Het gaf kunstenaar Jakob de Jonge de mogelijkheid om een nieuw talent van zichzelf te ontdekken.
Het geheim van de liefde heeft schrijver Arthur Japin allang ontrafeld. Hij past het elke dag toe in zijn leven. Als de motor eenmaal op gang komt, is de stroom liefde niet meer te stoppen, naar het schijnt.
Wij mensen zijn allemaal op zoek naar verbinding. Als alles één is, wat is dan jouw plek in het geheel? Hoogleraar humanisme Hans Alma vond haar antwoord in een oud Perzisch verhaal.
Als directeur van Pax is Anna Timmerman dagelijks bezig met rechtvaardigheid. Dat komt niet uit de lucht vallen. Deze gepassioneerde dame heeft aan den lijve ondervonden hoe het is om bij een minderheid te horen.
Na jaren als diepgelovige door de wereld te hebben gewandeld veranderde de kijk van schrijver en cartoonist Tjarko Evenboer. Al vragen stellend ontdekte hij een nieuw doel in zijn leven.
Heb jij vandaag al dankjewel gezegd? Deze van dankbaarheid overlopende symboolschilder, Aart de Lange, komt uit een warm nest en heeft een eigen kijk op de lichte en donkere kant van het leven.
Door de persconferenties over corona kwam de functie van de gebarentolk ineens in de spotlights te staan. Liever zou gebarentolk Sebastiaan Boogaard zien dat de aandacht gaat naar doven en slechthorenden zelf. Hij geeft ons een ...
Slagwerker Dominique Vleeshouwers bespeelt een bijzonder instrument, waarmee hij ons in een droomstaat brengt. Bij de aanschaf ervan heeft hij plechtig moeten beloven er niets anders mee te doen dan: muziek maken.
Lange dagen werken in de zinderende hitte: het leven van arbeidsmigranten in Qatar is zwaar. Toen mensenrechtenambassadeur Bahia Tahzib-Lie nog in het land woonde, bedacht ze een bijzondere actie om deze mensen in het licht te ...
Veronique Achoui hoopt dat wij op een dag anders gaan kijken naar de mensen die we nu nog vastzetten in gevangenissen. Vanavond verleidt ze ons om met haar mee te gaan naar een wereld zonder de strikte scheiding van goed en kwaad.
Schrijver en dichter Marjoleine de Vos kent zowel het vriendelijke als angstaanjagende gezicht van de nacht. Toch is daar dan altijd de geruststellende hemelkoepel vol sterren die ons vertelt: je stelt niets voor.
Zjos Dekker, zelfbenoemd leukste autist van Twitter, kampt met nachtmerries over haar overleden broer. Het allerliefst zou ze hem nog één keer tegenkomen.
Schrijver en theoloog Mattias Rouw is gegrepen door de woestijnvaders uit de eerste eeuw. Je terugtrekken in de woestijn en daar zoeken naar God, dat klinkt heel romantisch, maar is het zeker niet.
Geraakt door de film The Red Turtle trok harpist Remy van Kesteren de stoute schoenen aan en besloot de regisseur een brutale vraag te stellen. Het resulteerde in een bijzonder gesprek én nieuwe muziek.
Als directeur van Pax staat Anna Timmerman in contact met mensen over de hele wereld die voor hun rechten opstaan. Ze wil ons laten weten: hoe klein het ook lijkt - een like, een donatie - onze betrokkenheid doet ertoe.
Voor elke mogelijke emotie kan presentator Jet Berkhout wel een klassiek muziekstuk bedenken. Ze legt ons op bed met een uiterst handig fragment waarmee een dagelijks terugkerend probleem ineens een stuk beter hanteerbaar wordt.
Eerst dit: Smib is de Bims en de Bims is de Bijlmer. Soortkill begrijpt best dat niet iedereen de straattaal verstaat die hij met zijn vrienden spreekt en schreef daarom een woordenboek.
De coronatijd is voor theoloog Folly Hemrica een periode van loslaten en verlangzamen. Hoe doe je dat als bezige bij die van aanpakken houdt? Het gedicht waarmee ze ons instopt zet haar alvast op een spoor.
Kunst als hoopvolle daad in een wereld waar het donker nooit ver weg is. Met behulp van vrolijk kleurige, fladderende wezens kan kunstenaar Jakob de Jonge ons wijzen op het licht.
Een onverwachte vraag kan je zomaar richting geven in je leven. Het overkwam harpist Remy van Kesteren en het blijft hem altijd bezighouden.
Als advocaat komt Don Ceder in aanraking met schrijnende verhalen. Neemt hij die verhalen mee naar huis of lukt het hem om de juiste afstand te bewaren?
Duurzaamheidsexpert Marieke Eyskoot ontmoet dagelijks mensen die graag duurzaam willen leven en willen weten: hoe dan? Want tussen willen en doen zit nog een hele wereld. Ze denkt te weten hoe dat komt en wil daar nu veranderin ...
Schrijver Arthur Japin is geen liefhebber van slapen. Het aanbreken van de nacht is voor hem bij uitstek een moment om situaties en relaties eindeloos te overdenken. Je komt er niet echt van tot rust, maar als schrijver komt he ...
Kranten leest Daisy Ranoe niet, ze verscheurt ze liever. Deze beeldmaker heeft zo haar eigen manier van omgaan met het leed van de wereld en misschien is dat niet eens zo'n gek idee.
Tjarko Evenboer, cartoonist, valt niet bepaald hard lachend over een goede grap in slaap. Integendeel: er wordt diep over de dingen des levens nagedacht. Gelukkig is er ook ruimte voor bijzondere dromen.
Voor de lockdown ging presentator Floris Kortie de theaters af om te vertellen over zijn grote held: Beethoven. Een bezigheid die hem ook op bijzonder stille plekken heeft gebracht.
Hoe val je in slaap met een hart dat huilt over alle pijn op aarde? Een vast avondritueel helpt verhalenverteller Kees Posthumus een scheiding te maken tussen de dag en de nacht.
Pieter Boskma, van huis uit katholieke dichter, liet de kerk een tijd lang achter zich, tot hij hartstochtelijk viel voor een Mariabeeld, met alle gevolgen van dien.
Schrijver Manon Duintjer ondernam een reis met haar vader door India om meer te begrijpen van zijn bijzondere, religieuze zoektocht. Ze kwam met iets anders thuis dan ze vooraf had gedacht.
Voor Alianna Dijkstra, schrijver met autisme, is een kerkdienst bezoeken een flinke opgave. Soms blijft ze zelfs liever thuis. Hoe wordt de kerk ook voor haar een fijne plek?
Je liefde vangen in getypte woorden op papier, wie doet dat nog? Schrijver Lieke van den Krommenacker komt te hulp en tovert uit haar typmachine de prachtigste exemplaren tevoorschijn.