Econoom Paul Schenderling besloot onlangs het kind in zichzelf meer ruimte te geven. Het fluisterde hem iets in en hij besloot zijn tijd drastisch anders in te richten, dromend van een betere toekomst voor ons allemaal.
Schrijver en journalist Naeeda Aurangzeb vreest de nachtelijke uren niet. In het diepe, stille duister maakt zij dappere beslissingen en vindt ze de parels van het leven.
Voor creatieve ziel Theodorus Johannes is klederdracht niet een gewoonte van saaie kuddedieren. Integendeel, met klederdracht vertel je een verhaal dat het leven mooier maakt.
Bioloog Willem Beekman heeft een bijzondere relatie met de hemel. In de stand van de sterren ziet hij vormen waar wij al sinds mensenheugenis onze fantasie op loslaten.
Gevederde vriendin Vera sleept muzikant en levenskunstenaar Alice Hoolsema door de coronacrisis. Een dame met wie zij meer eigenschappen deelt dan je op voorhand denkt.
Hoewel artiest en schrijver Aafke Romeijn niet met de Bijbel opgroeide, spit ze in volwassen leven toch die aloude teksten door. Een bezigheid die haar nieuwe wijsheden opleverde.
De nacht is een tijd van reflectie voor jonge Theoloog des Vaderlands Tabitha van Krimpen. Soms wel een tikje confronterend ook. Vindt zij antwoorden in de duisternis?
Schrijver Ronald Giphart heeft lange tijd een ander beroep gehad. De nacht was het werkdomein waarin hij de meest uiteenlopende belevenissen had.
Als jonge vrouw bezocht journalist en schrijver Naeeda Aurangzeb kleine kerkjes door het hele land om te vertellen over haar geloof en Pakistaanse wortels. Nu nodigt ze de witte Nederlander uit voor een blik in de spiegel en gr ...
Journalist Pauline Weseman besloot op een dag haar pijn niet meer te vermijden, maar op te zoeken. Het zou een beleid worden om nog vaak toe te passen.
Buiten slapen en je verliezen in de sterrenhemel, het was voor schrijver Chris Keulemans als kind volstrekt vanzelfsprekend. De aanblik van toen heeft hem voorgoed veranderd.
Een ander geestelijk bijstaan, terwijl je zelf in een donkere nacht dreigt te verdwijnen: het overkwam GZ-psycholoog Sanne Winchester. Toch lukte het haar om door die moeilijke periode heen een verrassing te ontwaren.
Met een klein kind in je leven krijgt de nacht een totaal nieuwe betekenis, weet singer-songwriter Jonathan Rhodes inmiddels. De duisternis bracht zijn zintuigen en gedachten op een nieuw spoor.
Levenskunstenaar en muzikant Alice Hoolsema hield mensen op afstand, juist op momenten van tegenslag en verdriet. Pas toen ze zich liet kennen, vond ze waar ze al die tijd naar zocht.
Storyteller Theodorus Johannes laat ons zien hoe kleding een vorm van zelfliefde is. Hij trekt nu aan wat hij als kind het liefst gedragen had en wil in ons een feestje aanwakkeren.
Klimaatfilosoof Evanne Nowak kon lange tijd de slaap niet vatten door het woelen en tobben over de toekomst van de aarde. Inmiddels kan ze zeggen dat het piekeren ergens goed voor was.
Nadat activiste Vanessa Umboh in een burn-out terechtkwam, moest ze een tijd rondkomen van 28 euro per week. Een stem vanbinnen opende haar ogen en richtte haar blik op kinderen die haar leven voorgoed veranderden.
De natuur om ons heen staat bol van de geheimen, weet bioloog Willem Beekman. Wonderlijkheden die zichtbaar worden voor wie met aandacht wil kijken.
Pastor Zwanine Siedenburg probeert dagelijks een hand te reiken aan mensen wier leven wordt getekend door verdovende middelen. Het levert ontmoetingen op die haar ziel doen zingen.
Zijn meest recente, literaire kunstwerk 'Nachtangst' gaf schrijver Ronald Giphart gelegenheid om een persoonlijk verhaal aan het licht te brengen dat nodig de wereld in moest.
Hoeveel mensen zijn elders op de wereld voor mijn luxegoederen tot slaaf gemaakt? Toen econoom Paul Schenderling het antwoord op die vraag ontdekte, sloeg hij steil achterover.
De nieuwe jonge Theoloog des Vaderlands Tabitha van Krimpen vertelt vurig over de waarde van theologie en kerk voor ons allemaal. De kerk is voor haar alles, behalve de plek waar met het vingertje gewezen wordt.
Na een periode van grondig zelfonderzoek laat muzikant Kubilay Kaya de resultaten horen op een nieuw album. Over de stoute kinderschoenen aantrekken en opnieuw speels durven zijn.
Een charismatisch, gloedvol persoon deelt die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Troost in roerige tijden.
Een charismatisch, gloedvol persoon deelt die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Troost in roerige tijden.
Na jarenlang leven met racisme en seksisme besloot schrijver en journalist Naeeda Aurangzeb haar hart al schrijvend uit te storten. Ze vertelt een verhaal dat velen met haar delen.
Voor het slapengaan laat schrijver en artiest Aafke Romeijn haar donkere gedachten liever liggen op het nachtkastje. De levenslessen die zij putte uit haar depressies, staan opgetekend in een nieuw boek: Ga gewoon wat leuks doen.
Spoken word-artiest Elten Kiene is vertrouwd met het moedige verlangen om zichzelf te zijn en hoopt anderen daarmee te inspireren en aan te moedigen. Wie zie jij staan als je in de spiegel kijkt?
Verpleegkundige Teun Toebes ontdekte hoe wonderlijk we met mensen met dementie omgaan. Hij besloot te onderzoeken of het ook anders kan, stapte uit de voor hem afstandelijke rol van zorgverlener en werd hun huisgenoot.
In de meest donkere periode van haar leven werd journalist Pauline Weseman door haar lichaam stilgezet. Op golven van verdriet en eenzaamheid spoelde een nieuw inzicht aan.
Tijdens een onvergetelijke nacht op een kerkhof in Tunis kreeg auteur Chris Keulemans van een onbekende man het ultieme antwoord op zijn vragen: wat is gastvrijheid en waarom is het zo belangrijk?
Dominee Han Wilmink gaat met ons terug naar de treurigste vakantie die hij als kind meemaakte. Onverwachts vond hij troost in zijn nachtelijke hotelkamertje.
Illustrator Bas Geeraets maakt de prachtigste tekeningen van onze gevederde vrienden. Onlangs vond hij het antwoord op de vraag die hem regelmatig gesteld wordt: waarom vogels?
Presentator en moeder van opgroeiende tieners Milouska Meulens kreeg onlangs een kijkje in het puberbrein. Dat riep compassie op met het lot van deze generatie.
Theatermaker Nannette Poortinga doorbreekt de stilte rondom iets dat veel mensen liever voor zichzelf houden. Juist het delen van het verlies geeft haar wat ze diep vanbinnen nodig heeft.
Samen met de andere dichters van de Poule des Doods verzorgt schrijver Joris van Casteren een persoonlijk saluut bij eenzame uitvaarten. Want ook zonderlingen, verstoken van contacten, verdienen een eervol afscheid.
Nu werkt alleskunner Arjanne Holsappel in een verpleeghuis met mensen met dementie. Toch ligt de toekomst nog behoorlijk open. Wil ze iets anders, of liever verdiepen in wat ze nu doet? Vanuit de verte klinkt een roeping.
Rasidealist majoor Boszhardt van het Leger des Heils was de grote inspiratiebron voor de activistische journalist en relaxte katholiek Sander de Kramer. De twee deelden samen iets heel bijzonders.
Voor dichter Anne Broeksma zijn verlaten gebouwen geen waardeloze plekken. Nog altijd vervuld van ziel en eeuwigheid, hebben zij ons allen iets te vertellen.
Rouwen kan zo'n bak aan nieuwe ervaringen met zich meebrengen dat je amper uit de voeten kunt met de woorden die je hebt. Ervaringsdeskundige Babet te Winkel begon een zoektocht die niet vruchteloos bleek.
Zodra de nacht invalt, verandert de boomlange boswachter Tim Hogenbosch in een bang muisje. Alleen wandelend in het woud roepen de schimmen en geluiden zijn fantasie tot leven. En dan zit er maar één ding op.
Bijbels kokkerellen, zoals ze deden in het jaar nul, daar loopt kookdominee Han Wilmink wel warm voor. In elk ingrediënt vindt hij iets terug van het christelijke verhaal van hoop.
Componist Mathilde Wantenaar schreef een kinderopera bij Het lied voor de maan van Toon Tellegen. Ze kroop in de wereld van een diertje dat het diepe donker van het leven als geen ander kent.
Sinds zijn vertrek uit de Tweede Kamer leerde socialist Zihni Özdil de donkere kamers van zijn woning én ziel kennen. Hij vond verrassende manieren om zijn geestelijke dorst te lessen en trainde bovendien een nieuwe creatieve ...
Journalist Sander de Kramer zet zich onvermoeibaar in voor kansarme kinderen in Sierra Leone. Druppels op een gloeiende plaat? Daar gelooft deze gepassioneerde wereldburger niet in.
Acteur George Tobal kwam als kind vanuit Syrië naar Nederland en groeide op in een azc. In die tijd kreeg hij een tweede paar ouders: Pieter en Anneke. Zij leerden hem een andere kijk op het leven.
Willen wegrennen van je zware emoties is herkenbaar voor Arjanne Holsappel, creatieveling en medewerker in de zorg. Toch leerde ze zich over te geven aan haar pijn. Dat hoeft ze gelukkig niet alleen te doen.
Componist Sarah Neutkens beschikt over een mateloze bestaansdrift. Haar hele wezen wil constant iets van het leven maken. Wars van regels en dogma's gaat ze het liefst haar eigen, eigenzinnige weg.
Vogels vertellen illustrator Bas Geeraets verhalen en hij kan niet anders dan ernaar luisteren. Door de spiegel die ze hem voorhouden, krijgt hij deze fladderende wezens én zichzelf steeds beter in beeld.
Presentator Milouska Meulens heeft een rijk droomleven. In de ochtend buitelen de nachtelijke belevenissen in haar hoofd over elkaar heen. Wat hebben ze haar te zeggen?
Voor filosoof en dichter Renée van Riessen is het duidelijk: wijs- en dwaasheid horen bij elkaar als dag en nacht. Ze moedigt ons aan de meest weerzinwekkende monsters in onszelf onder ogen te komen.
Al op jonge leeftijd ontwikkelde theoloog Joren IJzerman een fascinatie voor het boek Lord of the Rings van Tolkien. Via zijn vader maakte hij kennis met een wereld vol verbeeldingskracht en wijze lessen.
Schrijver Joris van Casteren lag als te vroeg geboren baby'tje in een couveuse, ver bij de warme blik en omarming van zijn ouders vandaan. Iets dat als hij terugkijkt een thema in zijn leven zou worden.
Dichter Anne Broeksma voelt zich het meest op haar gemak in de wildernis, ver weg bij het geordende leven vandaan. Wiegend in een hangmat in de meest onherbergzame jungles van planeet aarde dommelt zij zorgeloos in slaap.
Kunstenaar Sophie Schwartz voelt een diepe verontwaardiging over ongelijkheid in de wereld en vond in een traditionele, alomgeliefde vorm een uitlaatklep: de smartlap.
Kunst als middel om in gesprek te gaan over waar jij staat in het leven en in de wereld. Dat is de fascinatie van historica Francis Boer. Samen verkennen wij een schilderij dat vele verrassingen bevat.
Gepassioneerd geurambassadeur Claudia de Vos steekt haar liefde voor een zintuig in het bijzonder niet onder stoelen of banken. Een goed gesprek waar een luchtje aan zit.
Muzikant Nawras Altaky raakte verliefd op het oudste snaarinstrument ter wereld: de oed. De liefde bleek wederzijds. Sindsdien bezingt en bespeelt hij het leven en bovenal de liefde.
Stel dat er een hiernamaals is en dat je één herinnering uit je leven mag meenemen, welke zou dat dan zijn? Met die vraag ging zingevingsonderzoeker Jacky van de Goor op pad en verzamelde vele bijzondere herinneringen in haar ...
Diplomaat Steven Collet leerde door zijn reizen de wereld te bekijken met heel andere ogen. Het bracht hem vele levenslessen, zoals dat je soms beter even je mond kunt houden.
Een tropisch cadeau, zo noemt historicus en conservator Hans Mulder het bijzondere vogeltje dat hij sinds twee jaar zo nu en dan tegenkomt. Deze gevleugelde vriend brengt enkel door zijn kleurrijke aanwezigheid vrolijkheid en v ...
Ondanks de coronacrisis weet trendwatcher Adjied Bakas genoeg te bedenken wat ons kan opbeuren. Zelf wordt hij vanbinnen nog altijd warm als hij denkt aan zijn lieve moeder.
Filmrecensent Jaap-Harm de Jong vertelt over de beste film die hij het afgelopen jaar zag: Corpus Christi. De film laat zien dat je echt geen heilig boontje hoeft te zijn om iets te doen met je geloof.
Door haar Iraanse achtergrond hoorde poëzie vanzelfsprekend bij het leven. Mardjan Seighali legt ons op bed met een prachtig gedicht van Willem Wilmink. Woorden die oproepen tot medemenselijkheid.
In het Haagse Kleurcafé creëert buurtpastor Marcel van Dam met verbeelding een plek waar mensen zich gezien en geliefd voelen. Zelfs de vieste klusjes doet hij hier zingend.
Een ontmoeting met vluchtelingkinderen leerde muzikant en componist Merlijn Twaalfhoven waar muziek maken werkelijk over gaat. Hij besloot zijn viool uit te lenen en zijn oor te luisteren te leggen. Het veranderde zijn eigen mu ...
Toen Theoloog des Vaderlands Almatine Leene haar titel in ontvangst nam, beleefde ze nog twee hoogtepunten op haar levenspad. Een terugblik op een intense periode, waarin haar dankbaarheid verdiepte voor een persoon in het bijz ...
Een charismatisch, gloedvol persoon deelt die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Troost in roerige tijden.
Als ambassadeur voor ontwikkelingssamenwerking droomt Steven Collet van eerlijke chocola, koffie en thee. Het besef dat wij als mensheid ten diepste met elkaar verbonden zijn, is een belangrijke drijfveer voor hem.
Actrice en comédienne Yvonne van den Eerenbeemt speelt met veel plezier opvallende types die eindeloos ploeteren, maar nooit kunnen slagen. Onze lachspieren zijn voor deze vrouw de toegangspoort naar een diepere laag in onszelf.
Elbert Smelt, frontman van de band Trinity, ging door een donker dal, maar oogstte daarna een bak aan plezier en zelfkennis. Zelfs zijn geloof kikkerde ervan op.
Door haar vlucht uit Iran weet auteur en directeur van het UAF, Mardjan Seighali, als geen ander wat het betekent om te verlangen naar vrijheid en perspectief. Nu probeert zij op haar beurt dit ook aan anderen te geven.